Kategoriler: İnternet Medyası

69 eski Hava Harp Okulu öğrencisine ağırlaştırılmış müebbet hapis kararını Yargıtay bozdu – İçtihat Haberleri


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Yargıtay, 15 Temmuz darbe girişimi davasında yargılanan ve “Anayasayı İhlal” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırılan 69 eski Hava Harp Okulu öğrencisinin beraat etmesi gerektiğini belirterek yerel mahkemenin kararını bozdu.
Yargıtay, 15 Temmuz darbe girişimi davasında yargılanan ve “Anayasayı İhlal” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırılan 69 eski Hava Harp Okulu öğrencisinin beraat etmesi gerektiğini belirterek yerel mahkemenin kararını bozdu. Karar sonrası 9 öğrenci tahliye edilirken, kararda öğrencilerin darbe teşebbüsünden habersiz olduğuna, öğrendikten sonra da kalkışmaya yönelik eylem ve faaliyette bulunmadıklarına dikkat çekildi.FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminde 70’i eski Hava Harp Okulu öğrencisi 72 kişinin yargılandığı davada 3 Ocak 2020 tarihinde mahkeme kararını açıklamıştı.

“DARBE TEŞEBBÜSÜ OLDUĞUNU SABAH POLİS KARAKOLUNDA ÖĞRENDİLER”

Milliyet’in haberine göre, yargılamayı yapan İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi eski Hava Harp Okulu öğrencisi 70 sanığı “anayasayı ihlal” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmış, sanıkların duruşmalardaki tavır ve davranışları, verilen cezanın gelecekleri üzerindeki olası etkilerini dikkate alarak cezaları müebbet hapse indirmişti.

Kararın temyiz edilmesinin ardından Yargıtay 3. Ceza Dairesi incelemesini tamamladı. Yargıtay, Hava Harp Okulu 2. sınıf öğrencisi olan ve 3. Filo olarak adlandırılan 69 sanık hakkında verilen hükmün bozulmasını ve sanık öğrenciler hakkında beraat kararı verilmesine karar verdi. Kararda, sanıkların örgütsel faaliyet kapsamında işlenen “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme” suçuna ilişkin planlanan hazırlık ve icra organizasyonundan önceden haberdar olduklarının kanıtlanamadığı belirtildi.

Kararda, 16 Temmuz 2016 tarihinde saat 03.00 sıralarında Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Kavacık mevkiine ulaşıldığında trafiğin durma noktasına geldiği, yola devam etme imkanı kalmayan sanıkların sabaha kadar araçlar içerisinde bekledikleri, bunun dışında herhangi bir olaya karışmadıkları, aynı gün saat 08.00 sıralarında polis ekiplerince gözaltına alındıkları, darbe teşebbüsü olduğunu ise sabah polis karakolunda öğrendikleri ifade edildi.

9 ÖĞRENCİYE TAHLİYE

Kararda, Harp Okulu ikinci sınıf öğrencisi olan sanıkların üzerine atılı “Anayasal Düzeni Ortadan Kaldırmaya Teşebbüs Etme” suçunun unsurlarının oluşmadığı bu nedenle beraatlerine karar verilmesi gerektiği ifade edildi.

Yargıtay’ın kararının ardından, dosyada tutuklu olan 9 öğrenci tahliye edildi. 8 öğrencinin ise “örgüt üyeliği” suçundan verilen hapis cezası onandığı için tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Bir öğrencinin ise, dava devam ederken hayatını kaybettiği belirtildi.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Orijinal haber kaynağı için; İçtihat Haberleri – – Güncel Hukuk Haberleri

Benzer haberler: