Denetimli Serbestlik

Denetimli Serbestlik hukuki kurumu ile hükümlünün toplumsal kuralları benimsemesi ve toplum ile bütünleşmesinin sağlanması, tekrar suç işlenmesinin önlenmesi ile toplumun korunması amaçlanmıştır.

Denetimli Serbestlik Nedir ?

Denetimli serbestlik,  Mahkeme tarafından belirtilen şartlar ve süreler içerisinde, “denetim ve denetleme planı” doğrultusunda şüpheli, sanık ya da hükümlünün toplum ile bütünleşmesi için ihtiyaç duyduğu her türlü hizmet, program ve kaynağın temin edildiği toplumsal tabanlı bir uygulamadır.

Başka bir değişle;  Denetimli serbestlik uygulaması ile ; Hükümlünün suç işlemesine sebep olan davranışlarının düzeltilerek, yeniden suç işlemesinin engellenmesi, ceza infaz kurumundan salıverilen yükümlülerin takip edilmesi, madde bağımlılığı olan kişilerin rehabilitasyonu, mağdurların uğradığı zararların giderilmesi ve bu yolla toplumun korunmasını amaçlanmaktadır..

Hukuk düzenlerinin amacı kişileri ve toplumu mutlu etmektir. Ancak huzurlu ve güvenli bir ortamda sorumlu, araştırmacı, girişimci ve kendine güvenen bireyler yetişebilir. Bu huzur ve güven ortamını sağlamak için ise suç işlenmesinin önlenmesi ve insana uygun cezaların verilmesi gereklidir.

Ceza adalet sisteminde, reform niteliği taşıyan değişikliklerden biri, denetimli serbestlik sistemidir. Bu sistem; ceza yargılaması, infaz hukuku ve çocuk ceza hukukunun en önemli bölümünü oluşturmaktadır.

Ülkemizde denetimli serbestlik hizmetleri 20 Temmuz 2005 tarihinde yürürlüğe giren “Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri İle Koruma Kurulları Kanunu” ile kurulmuştur.

Denetimli Serbestlik; etkin bir ceza adalet sistemi, caydırıcı bir ceza infaz sistemi ile ideal bir çocuk adalet sistemidir.

Denetimli serbestlik sistemi ile hapis cezasına alternatif tedbirlerin infaz hizmetleri yerine getirilmekte, Cumhuriyet savcılıklarına ve mahkemelere rapor hazırlanmakta ve eski hükümlüler ile suçtan zarar görenlere koruma ve yardım çalışmaları yapılmaktadır.

Denetimli serbestlik uygulamalarıyla; suçluların cezalarını toplum içinde, sosyal ortamlarından koparılmadan, sorun çözme becerilerini geliştirerek çekmeleri, en önemlisi yeniden topluma uyumlarını sağlamak amacıyla kanunlara saygılı ve toplumla barışık bireyler olmalarına yardımcı olmak amaçlanmıştır.

Çağdaş ceza infaz sisteminin temel amacı; hükümlünün sosyalleşmesini teşvik etmek, yeniden suç işlemesini engelleyici etkenleri güçlendirmek, kanunlara ve toplumsal kurallara saygılı, üretken ve sorumluluk taşıyan bir birey olmasını sağlamak ve dolayısıyla toplumu suça karşı korumaktır.

Türkiye’de denetimli serbestlik hizmetleri, suç şüphesinin öğrenilmesinden infazın tamamlanmasına kadar 5 ayrı alanda verilmektedir. Bunlar infaz hizmetleri, madde bağımlılarının rehabilitasyonu, rapor hazırlama, kamu yararına çalışma cezalarının yerine getirilmesi, rehberlik ile koruma ve yardımdır.

İşte bu nedenlerle Hukuki.NET sitesi olarak bu konuyu ayrı bir bölüm altında incelemeyi uygun gördük. Bu konudaki yorum ve sorularınızı Hukuk Forum bölümünün Ceza İnfaz Hukuku