Hukuki.NET


24/04/2024  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
çalışanın devri
sumrukancal merhaba ben bir işverenim.ve ortağı bulunduğum bir başka işletmede çalışmakta olan bir arkadaşımızı yeni kurduğumuz bir başka firma kadrosuna almak istiyoruz.bu sırada diğer firmadan çıkışı yapılacak ve yeni firmaya girişi yapılacak.Ancak bu arkadaşımın diğer firmada 10 yıllık bir çalışma geçmişi var.Bu durumda kıdem tazminatı ödemeden,kıdem tazminatı dahil tüm haklarında bir kayba uğramasına da neden olmadan her iki firmanın da ortağı olmam nedeniyle böyle bir yatay geçiş yapabilmemiz mümkünmüdür. Amacımız bir yükümlülükten kurtulmak değil,şu anda bir ödeme yapmadan ama arkadaşımızın da mağdur olmasına neden olmadan kalifiye eleman ihtiyacımızı çözebilmekti. konuyla ilgili zaman ayırıp bilgi verecek herkese şimdiden çok teşekkür ederim.
Av.Fırat Bayındır Elbette tercih sizin ama ben olsaydım, değer verdiğim ve kırılmasını istemediğim böyle bir elemanın kıdem tazminatını öder sonra yeni şirkete kayıt yapardım. Çünkü her geçen yıl kıdem tazminatı yükünüz artıyor. Ancak şunu da yapabilirsiniz; Yeni firmanızın karar defterine bu elemanın, eski şirketinden olan tüm hak ve alacaklarının şirketiniz tarafından üstlenildiğini, ileride şirketinizin, elemanın iş akdini haklı nedenle feshetmek durumunda kalması halinde dahi,eski şirketinden olan ihbar ve kıdem tazminatlarını yeni şirketin ödeyeceği yolunda bir karar alıp, bu kararı notere tasdik ettirip,tasdikli bir suretini elemanınıza verebilirsiniz.
sumrukancal çözüm öneriniz için teşekkür ederim. (durum itibariyle 2.öneriyi uygulayacağız sanırım.)
sumrukancal FIRAT BEY MERHABA, SORULARIMIZA VERDİĞİNİZ CEVAPLAR SIRASINDA SİZE SN.ABBAS BEY'İN ADIYLA HİTAP EDİP TEŞEKKÜR ETMİŞTİM. UMARIM SİZİ KIRMADIM. BU KONUDA BENİ UYARANA DA AYRICA TEŞEKKÜR EDERİM. ANCAK BURADA SORUNLARA ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİZ VE İLGİNİZ İÇİN SİZLERİN ŞAHSINDA BURAYA EMEĞİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜĞR EDİYORUM.
sumrukancal
quote:
çözüm öneriniz için teşekkür ederim. (durum itibariyle 2.öneriyi uygulayacağız sanırım.)
Ekleyen: sumrukancal - 29/07/2005 :  18:36:31
Merhaba, ben sumru hanımın bahsettiği kişiyim. öncelikle sn.Abbas bey verdikleri cevap için ve Sn sumru hanıma durumumla ilgilenip araştırma yaptıkları için teşekkür ederim.Ama verilen cevaptan benim anlayamadığım bazı noktalar var. Eğer aşağıdaki sorularıma net cevap verebilirseniz durumumu net olarak anlayabileceğim. 1-)bu geçiş sırasında benim eski şirketimden yasal olarak çıkışım yapıldı.(çıkış bildirgem ssk ya verildi.) bu çıkış işlemi için bana eski firmamda hiçbir belge imzalatılmadı. bu normalmidir? 2-)Bu çıkış işlemi ile ben kanunen kıdem tazminatı almaya hak kazanmış durumdamıyım? Yoksa işverenimin önceki limited şirkette 95% ortağı olması ve yeni şirketimde Anonim şirketin 25% ortağı ve yönetim kurulu üyesi olması sebebiyle bu durum grup şirketleri arasında geçiş işlemi olarak kabul edilir ve kıdem tazminatına hak kazanılamayan bir durummudur? 3-)Sn. Abbas bey'in önerdiği gibi şirket karar defterinde alınacak kıdem tazminatımın garanti altına alınmasına dair bir karar,ertesi gün alınacak bir başka kararla geçerliliği bitirilebilirmi? karşılıklı güven ile,eğer kıdem tazminatıma hak kazanmış isem bu bir anlaşma ile ödenmeden garanti altına alınabilir.ben bu durumda kıdem tazminatına hak kazanmış durumdamıyım? cevaplarınız için çok teşekkür ederim.
Av.Fırat Bayındır Sayın Sumru Kancal, Foruma aktarılan sorun özel bir durum ama sorularınıza aşağıde sırasıyla cevap vermeye çalışalım 1) Grup şirketleri arasında işçilerin yatay geçişi gibi bir kavram yasalarımızda mevcut değildir. Her şirket ayrı bir tüzel kişiğie sahiptir ve işvereniniz de o şirketlerin yöneticileri olan gerçek kişiler değil bizatihi o tüzel kişiliktir. 2) Eski işvereniniz olan X Ltd. Ştinden çıkışınızın ilgili kurumlara (işkur,Çalışma Bölge Md. SSK gibi) nasıl bildirildiğini bilememekteyiz ancak bunun tazminatlı bir çıkış olduğu kabulüyle devam edecek olursak, X ltd şti.ndeki çalışmalarınız karşılığı kıdem tazminatınız mevcut olup bunu ödemek mükellefiyeti X ltd. Şti.ne aittir. Ancak X ltd. in hissedarlarından bay Y, aynı zamanda Z. AŞ nde de hissedar olup sizin bu şirkette çalışmanızı arzu etmekte, aynı zamanda da eski şirketinizdeki haklarınızın da yok olmamasını istemektedir. Sizin için önerdiğimiz önceki yöntem, sizin durumuzu açıklayan ve Z. AŞ. nin sizin X şirketindeki haklarınızı üstlendiği taahhüdünü içeren bir belgedir. Bunun, sonraki bir kararla ortadan kaldırılması şeklen mümkün olsa da, durumun gerçekliğini ortadan kaldıramaz. Ancak içinizin rahat etmesi için O takdirde yapılacak iş; X ltd şti ve Z. AŞ ni temsil ve ilzama yetkili olanlar tarafından RE'SEN DÜZENLEME NOTER TAAHHÜDÜ tanzim edilecek BU TAAHHÜTNAMEDE: - Sizin X ltd. de 10 yıldır çalıştığınız, buna karşılık .......YTL kıdem tazminatına hak kazandığınız, - Bu şirketteki işinize yukarıda açıklanan şekilde son verilip X ve Z şirketlerinin müşterek iradeleriyle Z şirketinde çalıştırılmaya başlandığınız, - X şirketindeki çalışmalarınız nedeniyle hak ettiğiniz kıdem tazminatının ödenmesinden X ve Z şirketlerinin müştereken ve müteselsilen borçlu ve sorumlu oldukları, - Bu tazminatın şimdilik her iki şirketçe de ödenmeyeceği ve X şirketindeki kıdem sürenizin, Z şirketindeki kıdem sürenize ekleneceği,kıdem tazminatınızın bu eklenmiş haliyle hesaplanarak ödeneceği, (emeklilik,ölüm, tazminatlı fesih gibi) keza ihbar tazminatının hesabında ve yıllık ücretli izinlerin hesabında da X şirketindeki çalışma sürenizin dikkate alınacağı, - ileride iş akdinizin İş K. 25. maddesindeki işverenin haklı nedenle feshi için bir neden ortaya çıkması ya da hangi nedenle olursa olsun sizin istifa etmeniz halinde dahi X şirketindeki kıdem tazminatınızın ödeneceği ve bundan her iki şirketin borçlu ve sorumlu oldukları gibi sizlerin de belirleyeceği esaslı unsurları içeren bir taahhütnamenin yeterli güvence sağlayacağını sanıyorum.
sumrukancal Abbas bey cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Öneriniz ve işverenimin önerdiği sözleşme veya noter tasdikli anlaşma veya şirket karar defterinde alınacak olan karar benim kıdem tazminatımın korunması yönünde.benim öğrenmek istediğim ana nokta böyle bir geçiş sürecinde çıkış bildirgemin verilmiş olması nedeniyle KIDEM TAZMİNATINA HAK KAZANIP KAZANMADIĞIMDIR. elbetteki bahsedilen şekildeki öneriler sonucunda kıdem tazminatı hakkım korunacak ve çalışma süremin sonunda artarak elime geçecektir.(iyi niyet düşüncesi ile hareket edilirse) tereddüt ettiğim nokta :şirketler de her an hertürlü değişim olabilir.Bu noktada herhangi bir kayba uğramak istemiyorum. ve işverenimin bana söylediği :bu durumun kanunen geçerli olduğu ve normal olarak böyle bir geçişten dolayı kıdem tazminatına hak kazanmış olmadığım şeklindedir. oysa sizin söylediklerinizden anladığım :benim kıdem tazminatı almaya hak kazandığım,ama eğer istenirse önerdiğiniz yollardan biriyle bunun garanti altına alınmasının sağlanmasıdır. ben bu durumda eski şirketimden kıdem tazminatı almaya hak kazanmış oluyormuyum? ilginiz için teşekkür ediyorum.
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • [Alacak tahsil] Vekalet sözleşmesinde zamanaşımı süresi başlangıcı 
  • 23.04.2024 00:24
  • [Mirasçılık] Abilerim babamı sokağa atıyor. Dedem tapuyu abilerimin üzerine yapmış. 
  • 22.04.2024 06:30
  • [Boşanma davaları] Vasi ataması hk. 
  • 18.04.2024 09:43
  • Beraat sonrası yurtdışı çıkış yasağı kaldırma sorunu 
  • 16.04.2024 15:18
  • [İcra takipleri] Icrada borçlunun yaptiği işlem zamanaşimini keser mi? 
  • 16.04.2024 14:18


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 24/04/2024 21:16:12