Hukuki.NET


25/04/2024  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
İşyerinin devri & yeni işverenin sorumluluğu
sarp1917 Merhaba, bir bütün olarak devredilen bir işletmede ,her iki işverenin yanında işçi olarak çalışan işçi ,eski işverenin yanında çalıştığı döneme ait Fazla çalışma,Genel tatil ve hafta tatili ücretlerini, yeni işverenden talep edebilir mi?Buna ilişkin yargıtay kararlarını benimle paylaşır mısınız? selamlar.
Av.Dilek Kuzulu Yüksel Merhaba, Her iki isveren de isçinin tüm hak ve alacaklarindan, isçinin kendi emirleri altinda çalistigi müddetle sinirli olarak sorumludurlüar.Ancak eski isverenin sorumlulugu devir esnasinda isçinin aldigi ücret seviyesiyle sinirlidir. 9.H.D. 04.04.1990, 1102 E-4424 K 9.H.D. 08.12.1994, 13155 E-17394 K.
Av.Dilek Kuzulu Yüksel .: Sinerji Mevzuat ve İctihat Programı :. ************** KIDEM TAZMİNATI/DEVİR VE İNTİKALDE KIDEM KAYIT NO : 42677 ************** Esas Yılı : 1990 Esas No : 1104 Karar Yılı : 1990 Karar No : 4424 Karar Tarihi : 04.04.1990 Daire No : 9 Daire : HD ************** ************** DAVA : Davacı, ihbar, kıdem tazminatı ile ikramiye ve ücret alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir. Yerel Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır. Hüküm süresi içinde davalı Saç Vidası Sanayi A.Ş. avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü: KARAR : 1 - Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalılardan .. Saç Vidasi A.Ş. vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir. 2 - Önceki işveren ... Saç Vidası Sanayi Ticaret A.Ş. işyerini 1.9.1986 tarihinde son işveren diğer davalı Metal Vida Sanayi A.Ş. ye devretmiş ve davacı işçi devirden sonrada bu yeni işveren nezdinde çalışmasını sürdürmüştür. Davacının hizmet akdi yeni işveren tarafından haksız olarak feshedildiğine, ücret ve ikramiye farkları onun tarafından ödenmediğine göre, bu işçilik haklarından sadece son işverenin sorumlu tutulması gerekirken, önceki işverenin de müteselsilen sorumlu tutulmuş olması doğru değildir. 3 - 1475 sayılı İş Kanununun 14. maddesinin 2. fıkrasına göre işyerini devreden önceki işverenin kıdem tazminatından sorumluluğu işçiyi çalıştırdığı süre ve devir esnasındaki işçinin aldığı ücret seviyesi ile sınırlıdır. Mahkemece bu hüküm gözetilmeden, işyerini devreden davalı ... Saç Vidası A.Ş. nin son işverenle birlikte kıdem tazminatının tamamından müteselsilen sorumlu tutulmuş olması isabetsiz olup bozmayı gerektirmiştir. SONUÇ : Temyiz olunan hükmün yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 4.4.1990 gününde oybirliğiyle karar verildi. ************** .: CopyRight by Sinerji A.Ş. :.
sarp1917 YENİ İŞVERENİN SORUMLULUĞU? İş Kanunu md.6 İşyerinin veya bir bölümünün devri MADDE 6. - İşyeri veya işyerinin bir bölümü hukukî bir işleme dayalı olarak başka birine devredildiğinde, devir tarihinde işyerinde veya bir bölümünde mevcut olan iş sözleşmeleri bütün hak ve borçları ile birlikte devralana geçer. Devralan işveren, işçinin hizmet süresinin esas alındığı haklarda, işçinin devreden işveren yanında işe başladığı tarihe göre işlem yapmakla yükümlüdür. Yukarıdaki hükümlere göre devir halinde, devirden önce doğmuş olan ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlardan devreden ve devralan işveren birlikte sorumludurlar. Ancak bu yükümlülüklerden devreden işverenin sorumluluğu devir tarihinden itibaren iki yıl ile sınırlıdır. ....... Şeklinde düzenlenmiştir benim bu maddenin 2 fıkrasından anladığım,hizmet süresinin esas alındığı kıdem,yıllık izin ve ihbar sürelerinde yeni işveren ,işyeri hiç devredilmemiş gibi tamamen sorumludur.Ama özellikle eski işveren tarafından ödenmeyen fazla mesai v.b alacaklar yeni işverenden talep edilebilir mi?Maddenin birinci fıkrası buna olanak veriyor gibi.Ne dersiniz?
Av.Dilek Kuzulu Yüksel Yargitay her iki isverenin birlikte sorumlu oldugu görüsünde. Ancak bu sorumlulugu müteselsil sorumluluk olarak degil de her isverenin isçiyi bünyesinde çalistirdigi süreyle sinirli olarak degerlendirmekte.Kanun maddesinde ise eski isverenin sorumlulugu devir tarihinden itibaren 2 yil ile sinirli tutulmus. Bu durumda kanun hükmünü, her isverenin isçiyi çalistirdiklari süre ile sinirli olarak sorumlu olacaklarini ,ancak eski isverenin devirden itibaren 2 yil geçtikten sonra sorumlulugunun kalmayacagi bu durumda tüm hak ve alacaklardan yeni isverenin sorumlu olacagi seklinde yorumluyorum ben.
Av.Fırat Bayındır her ne kadar devreden ve devralan işveren devirden önce doğmuş borçlardan birlikte sorumlular ise de, bu sorumluluk ücret ve sosyal haklarla sınırlıdır. Yeni işveren,eski işveren zamanında doğmuş ücret ve sosyal hakları,işçiye ödedikten sonra devir tarihinden itibaren 2 yıl içinde eski işverenden rücu edebilir.İşçi de eski işveren zamanında doğmuş haklarını devirden itibaren 2 yıl içinde yeni işverenden isteyebilir.İşçi 5 yıllık zamanaşımı içinde eski işverende doğmuş ücret alacaklarını 2 yıllık süreden sonra da eski işverenden isteyebilir. Kıdem ve ihbar alacaklarında ise bu iki yıllık süre söz konusu değildir.
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • [Suçlar] Dolandırıcılık mı hukuki ihtilaf mı 
  • 25.04.2024 13:09
  • [Alacak tahsil] Vekalet sözleşmesinde zamanaşımı süresi başlangıcı 
  • 23.04.2024 00:24
  • [Mirasçılık] Abilerim babamı sokağa atıyor. Dedem tapuyu abilerimin üzerine yapmış. 
  • 22.04.2024 06:30
  • [Boşanma davaları] Vasi ataması hk. 
  • 18.04.2024 09:43
  • Beraat sonrası yurtdışı çıkış yasağı kaldırma sorunu 
  • 16.04.2024 15:18


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 25/04/2024 15:28:07