Hukuki.NET


24/04/2024  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
Ortak evdeki kiracı
Kibitzer Merhabalar. Daha önceden babam ve amcama ait olan arsaya müteahhit yolu ile yapılan apartmanda babam ve amcama ortak olarak ait olan bir daire vardı. Babam ve amcam vefat ettikten sonra babamın payı bana anneme ve kardeşime, amcamın payı da eşi ve 3 çocuğuna kaldı. Yani şu anda evin 7 ortağı bulunmakta. Kiracımız maalesef hem yasadaki kiracıyı aşırı koruyan hükümlerden, hem bizim yani 7 ortağın biraraya gelememizden ve ortak hareket edememizden faydalanarak sorun çıkarmakta. Bunlardan en önemlisi kirayı geç yatırmak (Her ayın 12sinde yatması gereken kira genellikle 25inden sonra hatta bir sonraki ayın başlarında yatıyor). Birkaç yıl önce amcamın yaptığı kontrat ile evde oturmakta. Amcam babamın vekaletine sahip olmadan evi kiraya vermiş. Bu durumda evin yarı payına sahip olan annem ben ve kardeşimin kirayı geç yatırma nedeniyle ihtar çekme ve evden çıkarma hakkımız bulunmakta mıdır? İlginiz için teşekkür ederim...
Kaan V.
quote:
Merhabalar. Daha önceden babam ve amcama ait olan arsaya müteahhit yolu ile yapılan apartmanda babam ve amcama ortak olarak ait olan bir daire vardı. Babam ve amcam vefat ettikten sonra babamın payı bana anneme ve kardeşime, amcamın payı da eşi ve 3 çocuğuna kaldı. Yani şu anda evin 7 ortağı bulunmakta. Kiracımız maalesef hem yasadaki kiracıyı aşırı koruyan hükümlerden, hem bizim yani 7 ortağın biraraya gelememizden ve ortak hareket edememizden faydalanarak sorun çıkarmakta. Bunlardan en önemlisi kirayı geç yatırmak (Her ayın 12sinde yatması gereken kira genellikle 25inden sonra hatta bir sonraki ayın başlarında yatıyor). Birkaç yıl önce amcamın yaptığı kontrat ile evde oturmakta. Amcam babamın vekaletine sahip olmadan evi kiraya vermiş. Bu durumda evin yarı payına sahip olan annem ben ve kardeşimin kirayı geç yatırma nedeniyle ihtar çekme ve evden çıkarma hakkımız bulunmakta mıdır? İlginiz için teşekkür ederim...
Ekleyen: Kibitzer - 24/04/2005 :  01:16:59
https://www.hukuki.net/showthread.php?5748 buradan devam ediniz. Not: Forum Kurallarına uyulmayarak aynı konu hakkında ikinci bir başlıkla konu açmak, konunun kilitlenmesine sebebiyet verir.
zara Öncelikle; amcanizin kiracinizla yapmis oldugu kontrat hükümsüz oldugunu düüsnmekteyim. Çünkü,her ne kadar, kontrati mal sahibinin düzenlemesi gerektigine dair bir yasal zorunluluk yok ise de, amcaniz, -sag iken- sadece dairenin belli bir hissesinin maliki oldugu gibi, simdi de vefat etmistir. Kontratin yazili olmasi gerekmediginden,- tarafiniza kira bedelleri ödenmis oldugundan- kontratiniz, sözlü sözlesme hükmündedir. Önünüzde iki seçenek vardir. Kiranin geç ödenmesi nedeni ile iki hakli ihtar neticesinde olmulu sonuç elde edemediginiz takdirde, temerrüt nedenine istinaden tahliye davasi açabilirsiniz. ikinci yol ise, ihtiyaç nedeni ile tahliye davasi ikame etmenizdir.
Kibitzer Teşekkür ederim Sn. Zara, Maalesef durumumuz çok karışık olduğu için tekrar tekrar soruyorum mazur görünüz. Evin yarısına sahip olan biz (Annem kardeşim ve ben) kiracımıza kirayı ödemeyi geciktirdiği zaman ihtar çekme hakkına sahip miyiz? Yoksa ihtar çekmek için illa ki tüm ortakların biraraya gelip mi ihtar çekmesi lazım? Evin yarısına sahip olan biz ihtar çektikten(2 kere kira geciktirme sebebyle) sonra dava açma hakkına sahip miyiz? Dava açmaya hakkımız(Annem kardeşim ve ben) var mı?Yoksa yine evin tüm ortaklarının birlikte mi dava açması lazım? Teşekkürler...
zara Sayin Kibitzer, Rica ederim. Yardimci olabiliyorsam ne mutlu bana. Simdi: Temel kaide olarak dairenin hissedarlarinin her biri, ayri ayri, söz konusu haklara sahip bulunmaktadirlar. Fakat kanaatimce sizin durumunuzda; tüm ortaklarin bir araya gelip ihtar çekmesi sart degildir. Zira; kontrati kat malikinin yapmasi dahi mecburi degildir. Bu nedenle; kira sözlesmesini kim imzaladi ise, ihtari bu sahsin çekmesi uygun olur. Tabi ki, sizin olayda sifahi bir kira sözlesmesi söz konusu oldugundan- bu hissedarin ihtar çekmesi uygun düsecektir. Burada, mesela, kira bedelleri kimin adina yatiriliyorsa, -kanimca- sözlü sözlesmeyi bu malik imzalamis addedilmelidir. Tahliye davasini vekil vasitasi ile takip etmeniz daha uygun olacagindan, yine de, her ihtimale karsi- tüm ortaklar bir araya gelerek bir avukata ortak vekaletname vermeniz kanimca menfaatinize olacaktir.
Kibitzer Çok teşekkür ederim. Maalesef bugün gidip ihtar çektik. Kira sözleşmesini amcam 12/3/2002 tarihinde yapmış. Amcam geçen yıl vefat etti. Kira vefat etmiş amcamın hesabına yatıyor. Hesabın banka kartı bende. Kira sözleşmesine evde oturan kişinin annesi kiracı olarak gözüküyor. Yazdıklarımı okudum da şaka gibi geliyor bu kadar karmaşık bir durum. Ne yapabilirim? Mecburen tüm ortakları arayıp vekaletname isteyeceğim. Şimdiki sorum ise şu olacak(Abarttığımın farkındayım kusura bakmayın) ; Bir avukat ile konuşup anlaştıktan sonra diğer ortakların bulundukları şehirden ve yerden ayrılmadan vekalet verme işlemi nasıl olur? Herkes bulunduğu yerdeki bir noterden "Mülkün ilgili vekaletini şu isimli avukata veriyorum" demesi ve bu vekalet belgelerini bana ulaştırmaları yeterli midir?
zara Sayin Kibitzer, Anladigim kadari ile, siz zaten ihtar konusunu bu forumda sormadan EVVEL, noterden ihtari karsi tarafa teblige çikarmissiniz bile!!! Ve de ihtar çektikten SONRA isbu forumu açmissiniz!!! :)) Umarim yapilan islemlerde bir yanlislik veya eksiklik yoktur. Yaptiginiz veya yapacaginiz herhangi bir hata, hak kayiplariniza neden olabilir. Esasen kira bedellerinin halen ölü adina yatiriliyor olmasi ve Sizin (banka kartina dayanarak) ölü adina para çekmeniz hukuki bakimdan yanlistir. Öncelikle ölü adina banka hesabi yapilmasi veya devam ettirilmesi yanlis olup; ölüm halini mutlaka bildirmelisiniz. Öte yandan; verasetname çikartmaniz ve ilgili mercilere ibraz ile, banka hesabindakiparaalarinin veraset veintikal vergisini de ödemeniz gerekmektedir. Verasetnameyi zaten her halükarda çikarttirmak durumundasiniz. Tahliye davasinda dahi bu mirasçilik belgesi mahkemece sorulacaktir. Vekaletnamelere gelince, her hissedar, ayri ayri (bulundugu ilden) noterlikçe vekalet düzenlettirip size,-avukatiniza verilmek üzere- ulastirabilir. Sizin durumunuz zaten bir hayli karisik olup; bir avukata vekalet vermeniz zaruridir. Tutacaginiz avukat sizin naminiza mirasçilik belgesini çikartacagi gibi, tahliye davasini da takip edecektir.
Kibitzer Forumu dün gece açtım. Bugün ise hafta içi tek boş kaldığım gün bugün olduğu için gidip annem ben ve kardeşim birlikte noterden ihtarı karşı tarafa tebliğ ettik. Amcam vefat edeli aylar oluyor. tüm veraset vb işlemler yapıldı. Sadece amcamın kartı ve hesabı duruyor. Amcamın mirasçılarının ise tuzu kuru (Böyle bir deyim kullandığım için bağışlayın) olduğu için ne benim kirada sürünüyor olmam ne de evlenmek üzere olup yine kiraya çıkmaya mecbur olmam onları ilgilendirmiyor. İhtarda hiç banka hesabından ve bizim kullandığımız karttan bahsetmedik. Sadece kiranın hala ödenmediğini ödenmesini istediğimizi belirten bir ihtardı. Noter bize evin ortağı olarak böyle bir ihtar çekebileceğimizi belirtti. Zaten mecburen bir avukat tutup tüm ortaklardan böyle bir vekaletl alacağız. Bunun yolu gözüktü. (Mesajda kullandığım kötü dil için özür diliyorum. Maalesef kendi kanımdan canımdan olan insanların benim hakkımı yiyen, durumumu anlatmak için gittiğimde beni dövmeye kalkan insana karşı olan duyarsızlıklarına çok sinirlendim. Tekrar özür dilerim)
zara Estagfurullah, Sayin Kibitzer, Özür dilemenizi gerektirecek bir sey yoktur. Sizi gayet iyi anliyorum. Ben sadece sizin bazi problemlerle karsilasmamaniz bakimindan görüs beyan etmis bulunmaktayim. Sonuçta; ölü adina para yatirilip çekilmesi veya dairenin halen ölü adina kayitli gözükmesi vs. gibi hususlar tamamen kendi tasarrufunuzdadir. Diger taraftan, noterin size verdigi bilgi elbette ki dogrudur. Sizin mirasçilar sifati ile ihtar çekme hakkiniz,-daha önce de belirttigim gibi- muhakkak ki mevcuttur. Netice itibari ile, vekil tayin etmeniz isabetli bir karardir.
Kibitzer Yine ben :) Hemen soruma geçmek istiyorum. Yukarıda yazıştığımız gibi durum karşısında bir avukat arkadaşım şu öneride bulundu; Mülkün bağlı bulunduğu tapu dairesine gidip evin ortağı olduğumu gösteren bir tapu çıkarmak. Daha sonra da bu tapuya dayanarak evin ortağı olduğum halde bana benim kira payımın ödenmediğini, bu nedenle de eve kiraya girdiği tarihten itibaren bana ödemesi gereken payın tamamını ve bunun gecikme vb. faizlerini isteyen bir ihtar göndermemi, bu ödenmediği taktirde dava açılacağını, kiracının benim payımı başkasına ödemiş olmasınının beni ilgilendirmediği kiracının benim payımı bana ulaştırmak zorunda olduğu vb. (Cümle düşük oldu kusura bakmayın) Bu olay uygulanabilir mi? İhtimal var mıdır?
zara Merhaba,Sayin Kibitzer, Elbette ki önünüzde bu seçenk de vardir. Sizin veraset ve intikal islemleriniz devam ettiginden, bu konuya daha önce deginmedim. Zaten ortak ihtarname de teblige çikarmistiniz. Ancak; bu islemi yapabilmeniz için; verasetnamenin çikarilmis olmasi; (intikal nedeni ile)degisiklik beyani verilmis olmasi; veraset ve intikal vergilerinin ve (varsa) birikmis emlak vergilerinin ödenmis olmasi ve buna dayanarak tapu idaresine müracaatta bulunmus olmaniz gerekir. Tüm bu islemleri tamamlarken; ölü adina olan tapu, yeniden, verasetnamedeki hisseler oraninda, mirasçilar adina tescil yapilacaktir. Yani; her mirasçiya ayri ayri, (kendi hissesinin belirtildigi) tapu verilecektir. Bu sekilde ayni zamanda, gayrimenkûl iktisap etmis olmaniz nedeni ile, vergi mükellefi de olacaksiniz. Sahsiniza ait (hisseli) tapunuzu aldiginizda; avukatinizin size izah ettigi yöntemle de talepte buluanbilirsiniz. Sizin hissenize düsen kira bedeli hakkiniz mahfuzdur. Anladigim kadari ile, sizin avukatiniz zaten konuyu çok güzel açiklamis bulunmaktadir.
Kibitzer Selamlar. Bahsettiğim konuyu arkadaşım (Aynı okulda öğretmenlik yaptığım arkadaşım aynı zamanda avukat) bana "madem o pislik yapıyor, sen de yap" şeklinde ifade etti. Veraset ve intikal işlemleri zaten yapılmıştı. Babam vefat edeli 2 seneden fazla, amcamın vefatı üzerinden ise yaklaşık 7 ay geçti. Tüm emlak vergileri de problemsiz biçimde ödenmiş durumda. Bu durumda tapu dairesine gidip hisseli tapumu almak için önümde bir engel var mı? Hangi evraklar gereklidir biliyor musunuz? Ben sadece gidip kendi tapumu alsam olur mu yoksa tüm mirasçılar birlikte mi gidip kendi tapularını almalı? Böyle bir talepte bulunduğum zaman resmi olarak kiracıya kirayı ne şekilde ulaştıracağını belirtmedim diye geçersiz olma ihtimalı var mı? Teşekkürler..,
zara Sayin Kibitzer, Uygulama degismedi ise, tapu idaresine müracaatiniz halinde, sizden; veraset ilami, (veraset ve intikal vergisinin ödenmesini müteakip)Maliye'den "vergi borcu yoktur" yazisi, vergi sicil numarasi, mirasçilarin nüfus cüzdani suretleri ve ikametgah senetleri, vs. gibi belgeler isteyecektir. Bildigim kadari ile; hangi belgelerin istendigine dair matbu formlar ve dilekçe örnkeleri,idarede mevcut idi. Bunlar, kolaylikla takip edebileceginiz ve neticelendireceginiz islemlerdir. Bir mirasçi olarak (diger ortaklar müracaatta bu#305;lunmadan da) söz konusu islemleri takip edebilirsiniz. Su kadar ki; herkes adina ayri ayri, hissesinin de belirtilecegi tapu tanzim edileceginden; sadece kendinize ait tapunuzu teslim alabilirsiniz. Diger mirasçilar gidip kendi tapularini bizzat almak durumudadirlar. herhangi bir hak kaybiniz söz konusu olmaz. Tapunuzu çikarttiktan sonra, kiraciniz aleyhine, hisseniz nispetinde yasal yollara müracaat edebilirsiniz.
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • [Alacak tahsil] Vekalet sözleşmesinde zamanaşımı süresi başlangıcı 
  • 23.04.2024 00:24
  • [Mirasçılık] Abilerim babamı sokağa atıyor. Dedem tapuyu abilerimin üzerine yapmış. 
  • 22.04.2024 06:30
  • [Boşanma davaları] Vasi ataması hk. 
  • 18.04.2024 09:43
  • Beraat sonrası yurtdışı çıkış yasağı kaldırma sorunu 
  • 16.04.2024 15:18
  • [İcra takipleri] Icrada borçlunun yaptiği işlem zamanaşimini keser mi? 
  • 16.04.2024 14:18


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 24/04/2024 13:49:40