Hukuki.NET


28/03/2024  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
İHBAR ÖNELİ BÖYLE MİDİR?
özgür67 Bir arkadaşımın çalıştığı işyeri tamamaen kapandı.Olaylar şu şekilde gelişti. 31.1.2005 tarihinde 'işten çıkarma tebliğatı' başlığı ile aşağıdaki metni imzalatmışlar. ''Şirketimizin ekonomik durumunun giderek bozulması ve son iki yıldır sürekli zarar ederek çalışmamızdan dolayı 26.01.2005 tarihinde yönetim kurulumuzun almış olduğu karar nedeni ile 30.03.2005 tarihinden itibaren işinze istemeyerek son verilecektir. Şirketimizin altı ay içerisinde tekrar faaliyete geçmesi halinde tekrar işe çağrılacağınızı tebliğ ederiz.31.01.2005 '' Alt tarafta işveren kaşe imza çalışan ad soyad imza.... Şimdi bu çalışan 3 yıldan daha fazla bir süredir burada çalışıyor.Ve yaklaşık 1 yıldır hiç izin yapmaksızın haftanın 7 günü tamamını çalışıyor.Taki 30.03 2005 tarihine kadar.Çalışmaları kart basarak yapılıyor.İşveren biz ihbar yaptık diyerek ihbar tazminatını ödemek istemiyor.Halbuki ihbar öneli olan günde iki saat iş arama iznini ne günlük ne de toplu vermediği gibi nede ihbar tazminatını ödemiyor bundan imtina ediyor.Aynı zamanda da çalışanı fazladan mesai yaptırarak çalıştırıyor.Bu durumda bu arkadaşım ne yapabilir. Alacakları son 2 aylık ücreti duruyor,kıdem tazminatı duruyor,20 günlük senelik izini duruyor,ihbar tazminatını vermek istemiyorlar. Ne yapabilir.Eğer ihbar tazminatını vermezlerse dava etme hakkı var mı? Yani bu ihbar tebligatı ise bunda kanuni alacaklarınıdan : ücret alacağından,izin ücretlerinden,kıdem tazminatından ,mesailerinden vb bahsedilmesi gerekmez mi?Bunların miktarlarının tam olarak yazılması gerekmezmi?Bu ihbar tebligatı çok muğlak belirsiz ve şekilsiz.Acaba yasal olarak kabul edilebilinir mi?
yyln 4857/ 27 maddeye göre, ihbar sürsi içinde günde 2 saat izin kullandırılmazsa veya eksik kullandırılırsa, o süreye ilişkin ücret ödenir. Bir şikayet dilekçesi ile Bölge Çalışma Müdürlüğüne başvurulabilir. Dava hakkı elbette vadır. Bu konuda bir avukatla görüşülebilir.
mbas67 Sayın özgür67 İhbar tazminatının verilmediğini konu etmişsin. İhbar süresi 4857-17 de belirtildiği gibi a) İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra, b) İşi altı aydan birbuçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta sonra, c) İşi birbuçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra, d) İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra, Feshedilmiş sayılır. Eğerki İş veren işini fesh edeceği kişiye bu süreler kadar süre tanımayıp atarsa ödemesi gereken miktardır. Sizin bahis ettiğiniz konuda iş veren yasal süreyi tanımış o halde tazminat ödemek durumunda değildir. İhabar öneli boyunca 2 sattlik iş arama iznini kullanmadırılmadı ise ve isbat olanağı varsa sadece 2 saatlik kısım için % 100 zamlı ödenmesi gerekiyor. MADDE 27. - Bildirim süreleri içinde işveren, işçiye yeni bir iş bulması için gerekli olan iş arama iznini iş saatleri içinde ve ücret kesintisi yapmadan vermeye mecburdur. İş arama izninin süresi günde iki saatten az olamaz ve işçi isterse iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu kullanabilir. Ancak iş arama iznini toplu kullanmak isteyen işçi, bunu işten ayrılacağı günden evvelki günlere rastlatmak ve bu durumu işverene bildirmek zorundadır. İşveren yeni iş arama iznini vermez veya eksik kullandırırsa o süreye ilişkin ücret işçiye ödenir. İşveren, iş arama izni esnasında işçiyi çalıştırır ise işçinin izin kullanarak bir çalışma karşılığı olmaksızın alacağı ücrete ilaveten, çalıştırdığı sürenin ücretini yüzde yüz zamlı öder.
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • TMK'nın 1007. maddesi uyarınca tazminat zamanaşımı ve anayasa mahkemesi 
  • 28.03.2024 19:53
  • ihalenin feshi davasının kabulu kesinleşmeden icra takibine konu edilebilir mi? 
  • 28.03.2024 19:42
  • [Sözleşmeler hukuku] İhtarname 
  • 23.03.2024 05:49
  • [Boşanma davaları] Boşanma davası 
  • 22.03.2024 13:52
  • Sinyal tespit edildiği gerekçesiyle lisanssız yazılım kullanımı suçlaması. 
  • 22.03.2024 07:56


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 28/03/2024 20:46:55