Hukuki.NET


25/04/2024  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
Kamu Davası-Lütfen yardım!..
sorghun Merhabalar, benim size bir sorum olacaktı. Olayı olabildiğine açık anlatmaya çalışacağım. Ben bir üniversitenin dağcılık kulübü üyesiyim ve 2004 yılında üniversite dağcılık kulübünden arkadaşlarımızla Uludağ'da kamp yapmaktan dolayı hakkımızda kamu davası açıldı, dava nedeni kamp için izin almamış olmamızmış fakat biz izin alınması gerektiğini bilmiyorduk. Bizim, hakkımızda dava açıldığından haberimiz yoktu ve birgün elimize hakkımızda Bursa Sulh Ceza Mahkemesinde kamu davası açıldığı (emirlere uymamaktan dolayı) ve bizlere 606şar milyon tl para cezası verildiği tebliğ edildi. Ben asliye ceza mahkemesine itiraz dilekçesi versemde ceza onaylanarak tarafıma tebliğ edildi ve ben 2004 aralığında cezamı ödedim. Birgün staj için sicil kaydı almaya gittim ve aldığım sicil belgesinde "İlgili kişinin adli kaydı vardır" yazısını görünce resmen şok oldum. Suçumuz sadece uludağda kamp yapmaktı ve bu nedenle aldığım cezadan dolayı sicil kaydım oldu ve bu durum sizde takdir edersiniz ki beni inanılmaz rahatsız ediyor. Çünkü henüz üniversite öğrencisiyim ve yakında iş başvuruları yapacağım ve hepsi sicil kaydı isteyecek, bu durumdan dolayı sicil kaydımın olduğu görülecek. Yani benim açımdan çok çirkin bir durum söz konusu, kendimi resmen dolandırıcılarla, kaçakçılarla, hırsızlarla aynı kefeye konmuş gibi hissediyorum. Sorum ise şu "Adli Sicil Kaydım" ne zaman silinecek? Ne zaman adli sicil belgesi aldığımda "İlgili kişinin adli sicil kaydı yoktur" yazısını göreceğim? Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
seda solmaz adli sicil katdından silinebilmesi için (olaya göre kabahat suçunu oluşturduğundan)parayı ödediğiniz tarihten itibaren 1 yıl içinde yeni bir kabahat veya cürüm işlemediğiniz takdirde sabıka kaydı adli sicil kaydından çıkartılır.Eğer 1 yıl dolduysa cezayı veren mahkemeden dilekçe ile başka bir yerde ikamet ediyorsan bulunduğun yerin asliye ceza mahkemesinden adli sicil kaydındaki sabıka kaydının silinmesini isteyebilirsin.eğer suç cürüm içeriyorsa 5 yıl sürenin geçmesi gerekir tabii bu süre içinde aynı cezaya veye daha ağır bir cezaya mahkum olmaman gerekir.
sorghun "Eğer suç cürüm içeriyorsa 5 yıl sürenin dolması gerekir" demişsiniz. Cürüm içerip içermediği nasıl anlaşılabilir? Yani benim hukuk bilgim çok kısıtlı, ama bildiğim kadarıyla cürüm sayılması için işlenen suçta kasıt olması gerekiyor. Oysa ki biz kamp yapmak için izin almamız gerektiğini bilmiyorduk yani bu suçu kasden işlemedik. Bize verilen cezanın cürüm sayılıp sayılmadığını nasıl anlayabilirim?
alisinkay Kanunu bilmemek mazeret sayılamaz. Hangi maddeden hüküm giydiğinizi yazarsanız yardımcı olabiliriz.
seda solmaz yanıtımda parentez içinde olayın kabahat olduğunu belirtmiştim ama cürüm olduğu takdirde ki durumuda yazdım. emirlere uymamak kabahat nev'inden olup kasit olmadan da, sirf bazi hareketlerin yapilmasi ile işlenebilecek bir suçtur. emirlere uymamaktan ceza aldığınızı belirtmişsiniz o halde 1 yıllık süre sizin için geçerli olan süredir.
sorghun çok teşekkür ederim, şimdi biraz rahatladım :)).. Madem doğa ve dağcılık tutkunuyuz, katlanıcaz artık.. Hepinize tekrar teşekkür ederim...
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • [Suçlar] Dolandırıcılık mı hukuki ihtilaf mı 
  • 25.04.2024 13:09
  • [Alacak tahsil] Vekalet sözleşmesinde zamanaşımı süresi başlangıcı 
  • 23.04.2024 00:24
  • [Mirasçılık] Abilerim babamı sokağa atıyor. Dedem tapuyu abilerimin üzerine yapmış. 
  • 22.04.2024 06:30
  • [Boşanma davaları] Vasi ataması hk. 
  • 18.04.2024 09:43
  • Beraat sonrası yurtdışı çıkış yasağı kaldırma sorunu 
  • 16.04.2024 15:18


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 25/04/2024 23:17:31