Hukuki.NET


23/04/2024  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
SİT ALANI ve BAĞ EVİ
lodos 1.derece sit alanı içerisinde bulunan kuyu ruhsatlı,tarım ve sulama yapılmakta olan arazide bir BAĞ EVİ yapmak mümkün müdür? Bağ evi için özel bir düzenleme olup olmadığı hakkında bilginiz var mı? Bu konu ile ilgili bilgilere ulaşabileceğim bir kaynak var mı? İlginiz için teşekkürler!
yakasenek 1. derece sit alanının nitelğini belirtmemişsiniz. Bu sit alanı arkeolojik sit mi, yoksa doğal sit mi? Gerçi ikisi arasında yapılaşma açısından pek fark olmamakla beraber, detaylarda önemli sayılabilecek farklar bulunduğu söylenebilir. Gerek doğal gerekse arkeolojik sitlerde (1. derece) yapı yapılmasına izin verilmez. Ancak, 1. derece doğal sit alanlarında 1/25.000 ölçekli çevre düzeni planı veya 1/5000 ölçekli nazım imar planı doğrultusunda hazırlanacak projesine göre ilgili koruma kurulundan izin almak koşulu ile halka açık günübirlik tesisler (lokanta, kafe büfe, vs.)ile alanın özelliklerinden kaynaklanan faaliyetlerin korunması ve geliştirilmesi amacına yönelik yapıların (iskele, balıkçı barınağı, bekçi kulubesi vb.) yapılabilir. Kaynak olarak kültür ve turizm bakanlığına bağlı olarak çalışan "Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu"nun İlke Kararları kitapçığını verebilirim. Ne yazık ki yapuılabilecek birşey yok gibi ( bilgi olarak vereyim. Mevzuata aykırı durumlar ağır cezada yargılanmayı gerektiryor)
zara Sayin yakasenek'e aynen katiliyorum. Bazi durumlarda, birakin birinci derece sit alaninda bag evi vb. insaat yapmayi, örnegin, tapulu sahsi arazinizde bile hiç bir insaat yapmaniz mümkün olamamaktadir. Mevzu çok derin, fakat, meselâ, konut alaninda kalmasina ragmen, çikarilmis olan aplikasyon krokisine göre dahi, koordinatlar kesinlikle imar sistemi dâhilinde bulunan, vergisi vatandas tarafindan ödenen ve buna ragmen devlet tarafindan istimlâk da edilmemis olan bazi arazi ve arsalar, devlet tarafindan RESMEN yesil alan ilân edilerek imara izin verilmemektedir. Özellikle de, istanbul'da bogaziçi'nde bu konuda, hukuki platformda ciddi ihtilaflar vardir. Su anda, istanbul içinde ve disinda; konut alaninda kaldigi halde, daha sonra öngörünüm bölgesi ilân edilmis sahsi ve son derece kiymetli mülkler için açtigimiz dâvâlar derdesttir. Çünkü, devlet buralarda herhangi bir istimlâk da yapmadigindan, RESMEN vatandasin tapulu mülkünü GASP etmis olmaktadir. Emlâk vergisini faizi ile birlikte, gerekirse icrâ marifeti ile de olsa, vergisini tahsil ediyor, ama, imara izin vermiyor, istimlâk da etmiyor! ("Gayrimenkûl imar planina göre konut alaninda kaliyor, ama ben burayi yesil alan ilân ettim") diyebiliyor!! Bogaziçi'nde ayrica, bu konuda yasalara muhalefet halinde agir para cezâsinin yanisira hapis cezâsi da uygulanmaktadir. Eninde sonunda bazi imar planlarinin iptâli söz konusu oldugunda bile, vatandasin magdur oldugu da bir gerçektir. Çünkü yillar sürecek idari yargi süreci sonucunda hakkini alsa bile, yillarca maddi manevi magdur oldugundan bu konuda da , ilgili idare tarafindan, zararinin giderilmesi gerekir. Bu ise, ayrica, ilgili idareye karsi TAM YARGi dâvâsi açmak veya mukabili bir gayrimenkûl tâlep etmekle mümkün olacaktir ki; yine uzun bir yargi sürecinin baslamasi anlamina gelecektir. Sayin yakasenek, profilinizde sehir planlamacisi oldugunuz yazilidir. Bu mevzuda, hukuki açidan yapilacaklar az çok bellidir. Benim merak ettigim bir husus var: Meselâ; imar mevzuatina bakildiginda; imar planlarinin bes yilligina yapildigi görülebilmektedir. Bu planlarin bes yillik sürenin sonunda geçerliligini yitirmis olmalari gerekmez mi? Hal böyle iken, ilgili belediyeler, neden, bu sürenin sonunda, yeni bes yillik planlari tanzim etmemektedirler? Bir sehir planlamacisi olarak; siz, bu durumu nasil yorumluyorsunuz?
yakasenek Sayın Zara, Öncelikle yantım geciktiği için özür dilerim. Hemen belirtmek isterim ki , sizin bahsettiğiniz 5 yıllık süreler imar programları için geçerlidir. Her beş yılın sonunda yenilenmeleri gerekir. Ancak ne yazıkki beklediyeler bu programları yapmamaktadırlar. İmar planları ise genellikle 15-20 yıllık süreler için yapılmaktadır. İmar programları belediyelerin yapacağı uygulamaları belirleyen belgelerdir. Bu nedenle, gece rüyasında gördüğü şeyi ertesi gün yapmak isteyen belediye başkanlarınca hazırlanmazlar. Aslında bu programlar 3194 sayılı yasa gereğince hazırlanmak zorundadırlar. Ama hazırlanmazsa ne olacağı, yani yaptırımı yasada bulunmamaktadır. Bu nedenlede imar uygulamaları keyfiyet taşımaktadır. İmar planlarına gelince, çok tartışılan bir konuya girmek istemiyorum. Ancak şunu söylemek gerekir ki Türkiyede planlama anlayışını ( statik planlanma) değiştirmeden, sizin de bahsettiğiniz sorunlara çözüm bulmak, yargı yoluyla bile olsa, imkansız gibidir. Aslında imar hukuku konusunda, bir hukukçu ile konuşmak oldukça verimli oluyor. Lütfen tartışmak istediğiniz konuları bana da akrarın. İyi çalışmalar.
ARKTON Aşagıdaki msjı kultur ve tabıat varlıklarını koruma yuksek kuruluna ıkı kez yolladım fakat bır yanıt alamadım lutfen bu konu hakkında sonuca ulasabılmem ıcın nasıl bır hukukı yol ızlemelıyım bıgılendırırsenız sevınırım amacım 1.derece arkeolojık sıt alanı olan yerıme ınsaat ruhsatı almak saygılar quote-------------- iyi günler. sahibi bulunduğum tarla konumundaki yer 1.derece arkeolojil sit alanıdır fakat ben sit alanını tanımlayan maddeleri dikkatlice okuyup arastırdım tabıkı benım uzmanlık alanım degıl ama behsedılen gereklerden alakası yok bahsettıgım yer erdek ilçesi sınırlarında kabıdag yarımadasını yarım ada yapan ek yerındedır kyzıkos sehrının surlarının dısında o bolgeyı sıt alanı yapan uygarlıgın zamanında denız olan ve sonradan dolmus bır yerdır uztmayalım ben burasının 1.derece sıt alanından cıkartılmasını talep edıyorum gonul ısterdıkı bu tur karalar verılırken gercek bır arastırma yapılsaydı en kolay yoldan olabıldıgınce buyuk olcekte yerı koruma altına alarak karar verme yoluna gıdılmeseydı tabıkı tarıhın korunması gerekır bu tartısılmaz ama kamuya aıt alanlar sıt alanı kapsamına sokulurken en azından esaslı bır arastırma yapılsaydı cok dah az kısı madur olurdu hıc tarıhı olamıs bır yerı nasıl korumaya alıyoruz bu cok ılgınc. lutfen 1.dereceden cıkartılması ıcın sondaj mı gerekıyor yada kesıf yapmanızmı gerekıyor tarafıma bılgı vermenızı rıca edıyorum. Muhterem ACAR 0533 737 68 21 unquote------------
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • [Alacak tahsil] Vekalet sözleşmesinde zamanaşımı süresi başlangıcı 
  • 23.04.2024 00:24
  • [Mirasçılık] Abilerim babamı sokağa atıyor. Dedem tapuyu abilerimin üzerine yapmış. 
  • 22.04.2024 06:30
  • [Boşanma davaları] Vasi ataması hk. 
  • 18.04.2024 09:43
  • Beraat sonrası yurtdışı çıkış yasağı kaldırma sorunu 
  • 16.04.2024 15:18
  • [İcra takipleri] Icrada borçlunun yaptiği işlem zamanaşimini keser mi? 
  • 16.04.2024 14:18


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 23/04/2024 20:03:48