Sayın Hukuki.Net üyeleri,

Özel bir firmada net maaş alan çalışanım. Net maaş alacağımı belirten yazılı bir sözleşmem yok, bankaya her ay sabit ödeme yapılıyor.
Yakın zamanda 4691 nolu TGB kanunu ile işletilmekte olan Teknopark'a geçeceğiz. Firmam ile yaptığım görüşmede aynı net maaşı almaya devam edeceğim belirtildi. Aynı kanunun 37. maddesine göre gelir vergisinden 100% muaf olmama rağmen, net ücret aldığımdan dolayı herhangi bir ek ödeme almayacağım söylendi.
Ancak aşağıdaki linklerde yer alan makaleleri okuduktan sonra bana verilen bilginin doğru olmadığı izlenimine kapıldım.

Sizlerin de konuyla ilgili kıymetli yorumlarınızı rica ederim.
Teşekkürler

http://www.vergidavasi.gen.tr/Makale...aspx?makale=59
İşçi ile işveren arasında akdedilen iş sözleşmesinde ücret net olarak belirlenmişse bu durumda vergi, prim gibi kesintileri işveren kendi malvarlığından yatırmakta ve işçiye sözleşmedeki bedeli ödemektedir. Başka bir deyişle işçi iş akdinde yer alan net ücreti aynen almaktadır. Ancak teknoloji geliştirme bölgesinde çalışan ve 4691 sayılı Kanun kapsamında vergi kolaylığından yararlanması gereken bir personel ise bu durumda yine maaşı eksik yatırılmış olacaktır. Çünkü personelin eline geçen ücret kesilmemesi gereken gelir ve damga vergisinin kesilmiş halidir. Oysaki net ücretin üzerine gelir ve damga vergisinin hesaplanarak eklenerek ödenmesi gerekmektedir.
Kanun ve yönetmelikteki şartlara sahip iki personelden ücreti brüt belirlenmesine rağmen ücretinden gelir ve damga vergisi kesilen personel ile net ücret belirlenmesine rağmen ücretine gelir ve damga vergisi eklenmemiş personelin durumu aynıdır. Maaşları eksik ödenen bu işçilerin sahip oldukları hukuki yol işverene karşı eksik maaşları için alacak davası açmalarıdır.


http://www.alomusavir.com/haber/1165...si-istisnalari
Ücretlerde Brüt/Net uygulaması nedir? Eski yönetmelikte istisna uygulamasına konu olan ücretlerin brüt tutardan mı yoksa net ücretten mi hesaplanması gerektiği konusunda netlik yoktu. Bu nedenle de, girişimci ve firmalar personelleri ile ihtilafa düşmekte idiler. Yeni yönetmelikte bu konuya şu şekilde açıklama getirilmiştir;

"Ücretin brüte iblağ edilmesi gerektiği durumlarda brüt ücret Kanunla sağlanan vergi teşvikleri dikkate alınmaksızın hesaplanır."

Böylelikle ücret hesaplamalarının teşvikler dikkate alınmaksızın yapılması gerektiği açıkça belirtilmiş, konu ile ilgili çelişkiler ortadan kaldırılmıştır. Ücretler için eksik brüt hesaplama uygulama farklılıkları sonlanmıştır.