Araştırma Görevliliği Giriş Sınavı
Merhaba arkadaşlar,
Anadoluda bir üniversiteye yapmış olduğum başvuru sonucunda Ales ve Üds puanıyla belirlenen ön değerlendirmede birinci oldum, daha sonra yazılı olan giriş sınavına alındık. Giriş sınavı sonucu çok düşük bir not verilmesine rağmen kadroya başvuran adaylar arasında yine birinci oldum fakat ismimin yanında "asil" yazması gerekirken "başarısız" yazıyordu.
Bu duruma sebebiyet veren nedeni baktığım hiçbir yönetmelik ve mevzuatta bulamadım.
"Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte;
MADDE 6 – (1) b) Öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadrolarına naklen veya açıktan yapılan her türlü atamada ALES’den en az 70, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından (KPDS) veya Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavından (ÜDS) en az 50 puan veya eşdeğerliliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak,şartı aranır.
(2) Üniversite ve yüksek teknoloji enstitüleri senato kararıyla, birinci fıkranın (b) bendinde belirlenen puan barajlarının üzerinde bir puanı asgari puan olarak belirleyebilirler.
Görüldüğü üzere b bendindeki sınavlarda, yani ALEs ve ÜDS sınavlarında yani üniversitenin en başta belirlemiş olduğu asgari puanları zaten en baştan sağlamıştım.
Giriş sınavıyla ilgili asgari puan belirlenmesi hakkında herhangi bir yönetmeliğe ulaşamadım.
Başarısız sayılmamı gerektiren benim bilmediğim bir yönetmelik varsa bunu bana bildirebilirseniz sevinirim.
Yaklaşık 10 gündür bölüm öğretim görevlilerine mail atmaktayım, aynı soruyu onlara soruyorum ve hiçbiri cevap yazmadı. Böyle bir yönetmelik olsa hiç bekletmeden cevap yazacaklarını düşünüyorum.
Cevap: Araştırma Görevliliği Giriş Sınavı
Üniversitenin bulunduğu ildeki idare mahkemesine dava açmanı tavsiye ederim arkadaşım.. Çoğu üniversitede bu yapılıyor.. Hakkını aramaz diye başarılı olanları kağıt üstünde başarısız, başarısız olan torpillileri ise başarılı gösterip torba kadroya alıveriyorlar..
Mahkeme kesinlikle lehine karar verip durumu üniversiteye düzelttirecektir..
Not : Bir Üniversitenin yazı işlerindeyim.. Bu tür durumlarla karşılaştığımız oluyor ve gördüğüm kadarıyla mahkeme kararıyla kadroyu geri alan kişiler oluyor..
Cevap: Araştırma Görevliliği Giriş Sınavı
Alıntı:
jkes rumuzlu üyeden alıntı
Üniversitenin bulunduğu ildeki idare mahkemesine dava açmanı tavsiye ederim arkadaşım.. Çoğu üniversitede bu yapılıyor.. Hakkını aramaz diye başarılı olanları kağıt üstünde başarısız, başarısız olan torpillileri ise başarılı gösterip torba kadroya alıveriyorlar..
Mahkeme kesinlikle lehine karar verip durumu üniversiteye düzelttirecektir..
Not : Bir Üniversitenin yazı işlerindeyim.. Bu tür durumlarla karşılaştığımız oluyor ve gördüğüm kadarıyla mahkeme kararıyla kadroyu geri alan kişiler oluyor..
Bilgi verdiğin için çok teşekkürler, ama şöyle bir durum var; ben birinci olmama rağmen, ben dahil kimseyi almadılar kadroya. Şu an Ankara'dayım, üniversitenin bulunduğu ilin idari mahkemesine başvuramayacağım için YÖK'ün Hukuk Müşavirliği birimi var, oraya başvurmayı düşünüyorum ama ne derece doğru olur bilmiyorum. Açıkcası siz hukukçulardan yardım bekliyorum.
Zaman aşımına uğramasınıda istemiyorum, bu ismini vermek istemediğim (dava açılırsa süreci etkilememek açısından) üniversitede şu olaylardan sonra zaten çalışmayı düşünmemekteyim, fakat yasal olarak hakkımı kazandıktan sonra mahkeme kararını delil göstererek bölümde görev alan öğretim görevlilerini ve sorumluları internet ortamında belgeleriyle deşifre etmektende onur duyacağım.
Cevap: Araştırma Görevliliği Giriş Sınavı
Başarısız dendiğine göre hakkında bir idari işlem konusudur.Bu idari işleme karşı da 60 gün içinde idare mahkemesinde iptal davası açman mümkündür.Davayı ancak üniversitenin yani davalının bulunduğu il idare mahkemesinde açabilirsin.Dava açmak için de illa oraya da gitmene gerek yok.Bulunduğun ildeki idare mahkemesi kanalıyla üniversitenin bulunduğu ildeki idare mahkemesine gönderilmek üzere söz konusu idari işlemin iptali için dava açman mümkündür.
Cevap: Araştırma Görevliliği Giriş Sınavı
Böyle bir işlem yapömalarına neden olan Yönetmelik maddesini gerekçe göstererek doğrudan Danıştay'da dava açabilir, Yönetmelik maddesi ve başarısız sayılmanıza ilişkin işlemin iptalini ve yürütmelerinin durdurulmasını talep edebilirsiniz..Bence hiç vakit kaybetmeyin ve dava açın.
Cevap: Araştırma Görevliliği Giriş Sınavı
Arkadaşlar bu dava açılırken 150-200 tl dosya açma parası ödeniyormuş, bu para davayı kazanınca geri iade ediliyor galiba, böyle basit bir dava tahmini ne kadar sürede sonuca bağlanır? En son Ankara'da bilet fiyatları Yargıtay'ın kararıyla 4-5 yıl süren bir dava sonucu yarı fiyatına düştükten hemen sonra, bir hafta içinde melih gökçek idare mahkemesine kararı iptal ettirebildi, 1 hafta içinde çözümlenmesi özel bir durummuydu? Çünkü benim açacağım bu dava 1-2 yıl sürer diyenler olduda, cevaplarınız için şimdiden çok teşekkürler.
Cevap: Araştırma Görevliliği Giriş Sınavı
Size karşı tesis edilen idari işlemin hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız yürütmeyi durdurma talepli bir iptal davası açmanız gerekiyor. Eğer idari işlem açıkça hukuka aykırı ise veya telafisi imkansız zararlara neden olabilecek ise mahkeme kuvvetle muhtemel yürütmeyi durdurma kararı verir. Yürütmeyi durdurma kararı en geç davalı idarenin savunması alındıktan sonra verilir yani çok sürmez. YD kararı alabilirseniz esastan verilecek idare mahkemesi kararı da sizin olayınızda kuvvetle muhtemel sizin lehinize olur. Bu durumda davanız idare mahkemesin de 1 yıl ve Danıştay'da temyiz ve karar düzeltme için 2 yıl olam üzere yaklaşık 3 yıl sürse de sizin kaybınız olmaz diye düşünüyorum. Ankara'daki bilet fiyatları davası ayrı konudur. Orada Danıştay kararı ile otobüs bilet fiyatları iptal edildi ve Ulaşım Koordinasyon Merkezi kararı ile bilet fiyatları 2003 fiyatlarına dönüştürüldü. Ancak Minibüsçüler Odası, Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin yeni bilet fiyatları kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması için idare mahkemesinde dava açtı ve idare mahkemesi YD kararı verdi. Ulaşım Koordinasyon Merkezi bu kez yeniden bir karar alarak otobüs bilet fiyatlarını 1 lira 85 kuruşa yeniden dönüştürdü. Bu konu karmaşık eğer YD kararına itiraz olmuş ise belki de Bölge İdare Mahkemesi YD itirazını kabul edebilir ve Ulaşım Koordinasyon Merkezi Ankara'da belediye otobüs bilet fiyatlarını yeniden 90 kuruşa dönüştürebilir.
Cevap: Araştırma Görevliliği Giriş Sınavı
Arkadaşlar üniversiteye bilgi edinme kanununa dayanarak dilekçe bırakmıştım, hangi maddeye ve kanuna göre başarısız sayıldığıma dair;
........... tarihli öğretim elemanı ilanının, üniversitenin web sayfası üzerinden yayınlanan öğretim elemanları “Kesin Kazananlar Listesi” nde, bilgisayar mühendisliğinde ilk sırada olmama rağmen alınan idari karar sonucu “başarısız” olarak nitelendirildim.
Bu duruma sebebiyet veren nedeni 31.07.2008 tarihli Resmi gazetede yayımlanan “Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen Veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi sınav İle Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmelik” dahil baktığım hiçbir yönetmelik ve mevzuatta bulamadım.
Başarısız olarak nitelendirilmemi gerektiren kararın;
a)hangi yönetmelik veya mevzuta göre alındığını
b)öyle bir yönetmelik veya mevzuat varsa, hangi maddeye dayanılarak alındığını
bilgi edinme yasasına dayanarak tarafıma bildirilmesini arz ederim.
Arkadaşlar bu dilekçeye rektör vekili tarafından verilen cevap;
Bilgi Edinme Kanunundan faydalanmak üzere yazdığınız dilekçeniz incelenmiş olup, bilgi edinme kanunu kapsamına girmediğinden, talebiniz ile ilgili işlem yapılmamıştır.
Şimdi siz sevgili hukukçu arkadaşlarıma soruyorum, istediğim bilgi neden bilgi edinme kanunu kapsamına girmemektedir?
Bilgi Edinme Kanunun 12. maddesine göre;
MADDE 12.- Kurum ve kuruluşlar, bilgi edinme başvurularıyla ilgili cevaplarını yazılı olarak veya elektronik ortamda başvuru sahibine bildirirler. Başvurunun reddedilmesi hâlinde bu kararın gerekçesi ve buna karşı başvuru yolları belirtilir.
Başvurunun reddedilmesi halinde gerekçesi bildirilmeli diyor, bana gerekçede bildirilmedi?
Ne yapmam gerekiyor, yol gösterebilirseniz çok sevinirim.
Cevap: Araştırma Görevliliği Giriş Sınavı
merhaba.
bende aynışekilde başarı sırasında 1. olmama rağmen atamam yapılmadı. mehkemey dava açıcam. ancak benzer davalar varsa paylaşırsanız sevinirim
acaba yürütme durdurma kararı alabilir miyim?
@ tylerzen =sen takipçisi oldun mu sürecin. nasıl sonuçlandı
@jkes =sizden konuyla alakalı ayrıntılı bilgi rica etsem. yani mahkemeye gidip kadrosunu alanların karar numaraları, dava tarihleri... gibi. elimde olursa daha sağlam dava açmış olurum
Cevap: Araştırma Görevliliği Giriş Sınavı
Merhaba,
Bilgi edinme veya şikayet ile vakit kaybetmeyin. Hani bir deyiş vardır : "Bozacının şahidi şıracı." Yapmanız gereken idari mahkemede Yürütmeyi Durdurmalı dava açmanız. Dava açıp kazandıktan sonra, açıkta kaldığınız sürece ödenmeyen maaşlarınızı da istiyebilrsiniz.
Siz diyorsunuz ki: "Birinci oldum ve atanmam yapılmadı". Davalı idare bunun sebebini size bildirmesi gerekirdi. Siz davanızı açın; idare sizin niçin atanmanızın yapılmadığını savunmasında mahkemeye bildirir. Davalı idare size sebebini bildirmediğine göre "saman altından su yürütmesi" muhtemeldir.
Kolay Gelsin,
Özhan
Cevap: Araştırma Görevliliği Giriş Sınavı
üniversite atama sonuçlarını açıkladı ve benim başvurduğum kamu yönetimi bölümüyle alakalı herhangi bir sonuç açıklamadı. Ben de telefonla ulaştım üniversiteye. b. başkanı benim 1. olduğumu ama puanımın düşük olduğunu, rektörlüğün de atama yapmama kararı verdiğini söyledi.
Ben de dilekçe yolladım hukuki olarak izahını istiyorum die. cevap geldi bana."sınav jürisi adayın akademik kariyer yapmaya ugun olamdıklarına" karar verdği için "araştırma görevlileri 2547 33-a 'ya göre bölüm başkanı önerisi rektör onayıyla atanır" maddesine göre atama yapılmamıştır. şeklinde cevap. ama neye göre karar verdin benim durumuma. hangi puanım olması gerkenden bunu bana kanunen izah etmen lazım<az ales90 üds 69, diploma 64 yazılı sınv 45. >
sıf bu maddeye bakarsak bölüm başkanı sokaktan geçen adamı rektöre önerse rektör kabul etse bu adamı araştırma gör. yapma yetkisi olur rektörlüğün.
yani idare takdir yetkisini yönetmelik çerçevesinde kullanmak zorunda. benimde tüm şartlarım yönetmeliğe uygun.
o yüzden idari yargıya gidiyorum pazartesi günü.
1_)elinizde benzer veya idarenin takdir yetkisiyle alakalı örnek teşkil edece kdavalar var mı?
2_)davayı avukatsız açıcam. avukatlı veya avukatsız açmanın pek etkisi olur mu? <ta nıdığım bi avukat "sen itirazını yaz, ben de hukukçu gözüyle elden geçiririm, sonraaçarsın davyı dedi.">
Cevap: Araştırma Görevliliği Giriş Sınavı
Dava açıp kazanan oldu mu bende aynı durumdayım davayı kazanan olduysa bana ulaşabilirseler çok sevineceğim saygılarımla
mahmutinal12@gmail.com