güncel güncel
Printable View
güncel güncel
Biraz eski bir konu ve de cevapsız kalmış, ama ben konuyu canlandırmakta fayda görüyorum zira cetin Bey gibi ben de bu konudan muzdaribim ve üniversitelerde ki iş yükünün zaten ağır olmasının yanı sıra bir de benim başıma geldiği gibi bir negatif ayrımcılık söz konusuysa ders ve iş yükünüz ortalamanın iki katı civarında olabiliyor...
Cetin Bey muhtemelen bu sıkıntısından çoktan kurtulmuş ve doktorasını bitirmiştir umarım ama bu durumda olan çok sayıda arkadaşım var Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinde. Okuğum ve anladığım kadarıyla kanunda, görevlendirilen akademik personelin nasıl istihdam edilebileceği ve ne kadar iş yüküyle yüklenilebileceği konusunda somut bir madde yok. Yalnız ortada şöyle bir tezat söz konusu ki; YÖK'ün doktora yapılması üzere yaptığı görevlendirme amacına hizmet edememekte, araştırma görevlilieri iş yükünün altında ezilmekte, mesai saatleri dışında bile ders ve iş yükleri ile ilgili çalışması ve mesaiye yetiştirmesi beklenmektedir (en azından benim için malesef böyle). Durum böyle olunca mesai saatleri dışındaki özel zamanlarınız bile size ait değil ki en azından özel yaşantınızdan feragat ederek doktora çalışmalarınızı yapabilesiniz. Tabi bu durum sadece doktora sürecini etkilemekle kalmıyor aile yaşantımı da ciddi şekilde örseliyor, eşime çocuğuma zaman ayıramıyorum.
Semestrdan sonra yeni ders döneminin ders ve uygulama yük dağılımının yapılmasıyla bardağı taşıran son damla vuku buldu ve istifa da dahil bir çok seçeneği düşünür oldum. Tabiki öncelikle YÖK kanalıyla ve hukuki yollarla hakkımı aramaya çalışacağım, artık kılıçlar çekilecek malesef, yapacak bir şey yok. Ama YÖK'ün bu konudaki tavrı ne olur, yasal dayanak olmadığı için (en azından iş yükü açısından 35 ile görevlendirilen araş. gör. ü destekleyen bir kanun veya maddesi olmadığından) hukuki çabalarım sonuç verir mi bilmiyorum ama en azından Çetin Bey gibi ben de eski üniversiteme dönmeyi en azından şu üveylikten kurtulmayı planlıyorum.
Konu hakkında bilgi sahibi olan veya tecrübe sahibi olan ya da mevzuat hakkında yorumda bulunup yol gösterecek olan birisi varsa ve konuya icabet ederse çok memnun olurum. Saygı ve sevgilerimle
kimse yok mu acaba konu hakkında fikir sahibi olan?
merhabalar,
Eşim araştırma görevlisi olarak görev yapmaktadır. Yüksek lisans için YOK tarafından 35. madde ile 13.10.2017 tarihinde Çukurova üniversitesine geçici kadro tahsisi onaylanmış fakat normalde 2-3 ay gibi bir süre olan görevlendirme işlemleri yaklaşık 8 aydır tamamlanmayıp güvenlik soruşturmaları bahane edilerek hiçbir işlem yapılmadan geçiştirilmektedir. üniversiteye ve YOK e durumumuzla ilgili yazdığımız her dilekçede güvenlik soruşturmaları bahane edilerek yine geçiştirildik. Çukurova üniversitesi genel sekreteriyle yüz yüze görüştüğümüzde hakkımızda 2-3 sefer güvenlik soruşturması talep edilmiş hepsi olumlu gelmesine rağmen sürekli yeni talepte bulunarak süreç uzatılmaktadır ayrıca YOK tarafından 35. madde ile görevlendirmemiz onaylandığı için kadromuzun bulunduğu üniversite 39. madde ile de görevlendiremiyor ve bu yüzden her hafta Ankara-adana arasında mekik dokumak zorunda kalıyoruz ve maddi ve manevi mağdur ediliyoruz. yardımınızı talep ettığimiz konu ise şudur;
1) yaşadığımız bu durum karşısında hangi hukuki yollara başvurabiliriz?
2) YÖK ün bir üniversite adına bir diğer üniversitede lisansüstü eğitim gören araştırma görevlileri hakkında yönetmeliği
Madde 4- Öğretim elemanı yetiştirilmesi amacıyla yeni kurulan veya gelişmekte olan üniversite veya yüksek teknoloji enstitülerinin araştırma görevlisi kadroları, lisansüstü eğitim yaptırmak üzere, kadrosunu tahsis edecek üniversitenin başvurusu, “Öğretim Üyesi ve Araştırıcı Yetiştirme Kurulu”nun görüşü ve Yükseköğretim Kurulu’nun kararı ile tespit edilen, gelişmiş eğitim programı bulunan başka bir üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsüne tahsis edilebilir.
Tahsis edilen araştırma görevlisi kadrosu dolu veya boş olabilir. Kadronun dolu olması halinde, bu kadroda bulunan kişi yeniden giriş sınavı yapılmaksızın, tespit edilen üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsünün ilgili lisansüstü programına kaydedilir. Bu gibi kişiler lisansüstü öğrenim görmek üzere gidecekleri üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsünde görevlendirilirler.
Kadronun boş olması halinde, lisansüstü öğrenim görecek öğrencilerin seçilme ve atama işlemleri, eğitim yapacak üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsünün ilgili yönetim kurulu kararıyla yapılır.
Görevlendirme veya atama işleminden önce adaylardan, kendilerine kadrosu tahsis edilen üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsünde 2547 Sayılı Kanunun 35 inci maddesi şartları içinde lisansüstü eğitim-öğretim süresi (tatiller dahil) kadar mecburi hizmeti yerine getirmek zorunda bulunduklarına dair bir taahhüt ve kefalet senedi alınır. Bu senette ilgili araştırma görevlilerinin lisansüstü eğitim - öğretimlerinin tamamlanmasından ne kadar süre sonra kadroyu tahsis eden üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsüne döneceğini belirten bir hüküm de yer alır.
Madde 5- Atanan veya görevlendirilen araştırma görevlileri kadrosunun tahsis edildiği üniversitenin ilgili enstitünün düzenleyeceği eğitimi-öğretim programına göre eğitimi sürdürürler ve ilgili anabilim dalında hizmet görürler.
bu maddelere göre YOK un 35. madde görevlendirmesi bizim Çukurova üniversitesinde işe başlamamız için yeterlimi yoksa illa atama işlemlerinin tamamlanmasını mı beklememiz gerekmekte ?
3) Çukurova üniversitesinin bu süreçte yapmış olduğu İşlemlerde görevi İhmal suçu veya herhangi bir suç doğuran bir eylem oluşmakta mıdır?