16 yaş evliliğe izin davası
Arkadaşlar,
Dava açma tarihinde küçüğün 16 yaşını doldurmasına 2 ay varsa ve dava, yaşını doldurduğunda görülürse ve olağanüstü sebep de varsa hakimin kararı ne olur? Yani dava açma tarihinde yaş doldurulmadı ama hüküm tarihinde 16 yaş tamamlandı. Sonuç nedir? Dava açılabilir mi?
Dava ne kadar sürede sonuçlanır?
Cevap: 16 yaş evliliğe izin davası
yardımcı olursanız sevinirim arkadaşlar
Bu konuda buradan kesin hüküm vermek yanlış olur diye düşünüyorum. Kanunda küçük için 16 yaşı doldurmuş olma koşulu aranmakta fakat yine de cümlenin sonunda "hakim izin verebilir" ibaresi yer almaktadır ve bu ibare hakimin takdir yetkisinin oldukça geniş olduğu anlamına gelir.
MADDE 124.- Erkek veya kadın onyedi yaşını doldurmadıkça evlenemez.
Ancak, hâkim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple onaltı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir.
Yani söylemek istediğim, olağanüstü bir durum var ise ve davanın sonuçlandığı tarihte küçük 16 yaşını doldurmuş ise, hakimin "ben davaya baktım ama dava açtığınız tarihte küçük 16 yaşını doldurmamış o yüzden davayı şimdi yeniden açın" demesi kanunun amacına aykırı düşer kanaatindeyim. Yalnız davayı açtığınız tarihte, hakim küçüğün 16 yaşını doldurmadığını görüp davayı direk reddedebilir. Benim tavsiyem küçüğün menfaati için davayı açmayı denemenizdir. İyi şanslar.
sizin gibi bende aynı şekilde evlenme izni almıştım;
16 yaşını dolduğunda evlenme izni için başvurmuştum mahkemeye ama görülen o ki olağanüstü durum olduğundan büyük ihtimalle sıkıntı çıkmaz hakim hüküm anındaki yaşına bakacaktır. 16 yaşını doldurmuş 17 den gün almışsa sonuç lehinize çıkacaktır