İstifamdaki konuyu kabul etmedim
Merhaba calıştığım işyerinde müdürün vardiyama 45 dk. gec gelip 45 dk. geç bitirmemi ve o son 45. dk da temizlik yapmamı söylemesi nedeniyle tartıştım. İşe gireli 5 ay oldu. Bu teklifi görevim olmadıgı için ve saatin bana uymadıgı için kabul etmedim istifa etmemi istedi, ben istifa dilekçesini okurken iş süresi içinde fazla çalışma ücretimin ve mesaimin olmadıgını kabul ederim şeklindeki cümleyi kabul etmedigimi ve imzalamayacağımı söyledim. Gece 2 de dolan vardiyamı işim gereği haftada bir gün sabah 7-8 e kadar mesai ücreti vermeden uzatıyorlardı. Şimdi bu hakkımı alabilirmiyim ? Sözleşmemde yazan şartta şudur;
Personel işyerindeki ihtiyaca ve şirketin isteğine göre fazla çalışmayı kabul eder.Fazla çalışma ücretinin oranı yasalarda belirtilen miktardadır.Fazla mesai şirketin veya yetkili kıldığı kişinin yazılı talimatıyla yapılır.Bunun dışında yapıldığı iddia edilen fazla mesailer için hiçbir ücret ödenmez.
Şunu belirtmek istiyorum fazla çalıştıgım süre işyerimde ve alışveriş merkezinde bulunan guvenlik kameraları ve şahitlerle ispatlanabilir. Ayrıca müdürün çekindigi birşey olmalıki bana telefon acıp gel imzala seni 3 gun daha calıştı gostereyim 3 gun daha fazla para al gelmeyince zaten 3 gün sonra feshedilecek sözleşmen dedi.
bununla ilgili tazminat alabilirmiyim veya beni mesai saatimin dışında ücretsiz calıstırdıgı için ve bunu sigortaya bildirmedigi için ceza alırmı ?
Cevap: İstifamdaki konuyu kabul etmedim
çalışma şartlarındaki esaslı değişiklikleri yazılı olarak kabul etmezseniz karşı taraf ancak bu değişikliğin zaruri olduğu gerekçesiyle sözleşmenizi feshedebilir.. istifaya zorlama diye birşey olamaz
eğer sözleşmenizde fazla mesai ücreti , maaşın içindedir benzeri bir ifade yoksa fazla mesai ücretini alırsınız... ki bahsettiğiniz ibare bu şekilde yorumlanmaz diye düşünüyorum...
Öncelikle teşekkür ederim. Ancak ben artık orada çalışmak istemiyorum ve imzaladığım sözleşmemdeki yazı aynen şu sekildedir.
Çalışma koşullarında Değişiklik:
Personel şirketin calısma kosullarında esaslı degişiklik yapabileceğini ve bu değişikliklere uymayı kabul eder.
Fazla Çalışma:
Personel işyerindeki ihtiyaca ve şirketin isteğine göre fazla çalışmayı kabul eder.Fazla çalışma ücretinin oranı yasalarda belirtilen miktardadır.Fazla mesai şirketin veya yetkili kıldığı kişinin yazılı talimatıyla yapılır.Bunun dışında yapıldığı iddia edilen fazla mesailer için hiçbir ücret ödenmez.
Bununla ilgili hakkımı ararsam sonuc ne olur ? tazminat alabilirmiyim. hatada 1 gun yaklaşık 7-8 saat fazladan çalıştırıldım. Ve vardiya programında perşembe geceleri çalısan personele hafta içi fazladan 1 gun izin verilir yazıyor. Ama izin falanda yok.
esaslı değişiklik ancak değişiklik talebinden sonra yazılı kabulünüzle olur....
haftalık çalışma saatiniz 45 saati aşıyorsa fazla mesai ücretine hak kazanırsınız ama bu konuda yargıtayın bazı kısıtlamaları var biraz teknik bir hesaptır buradan size açıklamam zor... bunu en iyisi bir avukatın ofisine gidin ve birlikte değerlendirin...
iyi akşamlar
Ispatlayabildiğiniz fazla çalışmanızın ücretini alabilirsiniz.
Ne için bir tazminattan bahsediyorsunuz? 5 aylık çalışmanız nedeniyle kıdem tazminatı hakkınız yok, istifa ederseniz veya fazla çalışma ücretlerinizin ödenmemesi nedeniyle sözleşmeyi haklı sebeple de olsa feshetseniz bile ihbar tazminatı hakkınız da yok.
Alabilirmiyim diye sorduğunuz tazminat nedir?
soylemek istedigim şu vardiya programında persembe gunu kapanış vardiyasına kalan personele hafta içi 1 gunluk telafi mutlaka verilmelidir.
persembe gunu gece 2 de dolan vardiyamı işim geregi 7-8 gibi anca bırakıyorum ve o gunun aksamı tekrar işe geliyorum. yani iş yerinden her hafta için 1 gunluk izin var bu izin gunlerimin verilmedigide vardiya programında acıkca gorunuyor. işyerimin bana odeyecegi ücret sadece bu izin gunlerimin ücretimidir ?
Ve beni haftalık 45 saatten fazla calıstırdıkları için bir yere şikayet edebilirmiyim ? edersem alacakları ceza ne o olur ?