İsim Soyisim değişikliği ile TC no değişikliği de mümkün kü?
Güvenlik açısından bazı sorunlarımız var. Eşim de ben de isim ve soyisim değişikliği için mahkemeye başvuracağız. Olası bir değişiklikten sonra bile TC no ile adres vs. bilgilere ulışılmasından endişeliyiz. Bilgi verirseniz çok memnun olurum. Teşekkürler.
Cevap: İsim Soyisim değişikliği ile TC no değişikliği de mümkün kü?
Çok özel durumlar ( koruma programları) dışında TC kimlik no, ölümle bile ortadan kalkmayan bir kişisel tanımlama bilgisidir.
İsim soyadınızı değiştirseniz de bu aile kütüğünüze işleneceğinden, aile fertlerinizden biri (anne, baba, kardeş,eş) vukuatlı nüfus kayıt örneği aldığında, bu bilgi de görülecektir.
Buna benzer bir isteği gazetede okumuştum ancak gelin görün ki siz değişseniz bile yeni sistemde vukuatlı kayıt ile isminizi rahatlıkla elde edebilirler.
T.C kimlik numaranızı değiştirtemezsiniz.
Vukuatlı nufus kayıt orneginde, baslangıc ve bitis kimleri kapsar? Yani ben dedemi, babamı, uvey-oz kardesleri vb. hepsini goruyorum. Bu zincir nereye kadar devam eder? Tc ve nufus kayıt ornegi ile akrabanızda olsa kotu niyetli kisiler adres vb. butun bilgilere ulasabilir. Sagolsun devletin gecmis internet uygulamları malum. Birkaç bilgiyle baslayarak her turlu bilgiye zincirleme sekilde ulasabiliyorsunuz.
Hiçbir sey yapmasa icrada adresinizi verip, huzurunuz kacırabilir. İstihkak davasıyla ugras sonra, rezil ol vb. Devlet ya da aynı aileye mensup olma hakkı butun bilgilere ulasabilme hakkını veriri mi? Zararı tesbit ettirirsek, ulasımı engeleyebilir miyiz?
Vukuatlı kayıt örneğinde kişinin kendisi,eş ve çocuklarına ilişkin kimlik ve her türlü değişiklik bilgileri yer alır. Yasadan kaynaklanan,mahkemelerce verilecek korunma amaçlı değişiklik kararları dışında T.C. Kimlik numarasının değişmesi mümkün değildir.