Re: Aldığım oto change çıktı
Merhaba. Ben 2007 Şubat ayında istanbul'dan bir araç satın aldım. Aldığım Gün noterden satışını aldım. Daha sonra devrini üzerime aldım. 7 ay sonra arabayı eliden alıp incelediler ve arabanın change olduğu ortaya çıktı. Arabama devlet tarafından el konuldu. Avukatım davayı açtı. Acaba bu tür bir change oto davası sonuçlandı mı? Ya da nasıl sonuçlanabilir? Bilgilendirirseniz sevinirim. İyi günler.
Alıntı:
Freelander2 rumuzlu üyeden alıntı
change araç ne demek?
çalıntı veya motor ve şaşi numaraları değişmiş.. araç demek yani anlacağınız sahte araç
Merhabalar,
Hacizli malların satışının yapıldığı, Ankara Adliyesi Mezat Salonundan ihaleye girerek bmw bir araç satın aldım. aracın anahtarı olmadığı için aracın içini ve motor içini inceleme imkanımız olmadı. Akabinde aracın ödemelerini yapıp aracı otoparktan teslimaldık. daha sonra arcın air bag lerinin çalınmış olduğunu ve pek çok eksiğinin olduğunu farkettik. Aracın plakasını ve yeni ruhsatını çıkarttırdık. Ayrıca yeni ruhsatın çıkması için aracın muayene yaptırılması gerekiyormuş, aracın muayenesini yaptırdık. eksiklerinin tamamını giderdikten ve aracın bir takım bakımlarını yaptırdıktan sonra aracı satılığa çıkardık. daha sonra aracı satın almak isteyen bir müşteri aracın motor ve şase numarasına bakmak istedi. şase numarasına bakıldı. Ancak motor numarasını görebşilmek için, numaranın üstündeki bir çok parça sökülmeliydi. ve nitekim sökülüp bakıldı. Aracın motor numarası orjinalinden farklı çıktı.
Aracı aldığım 24000 lira fiyatın üstüne araca 7000 bin ytl de masraf yaptım.
Sonuç olarak, bu durumda ben kimi dava etmeliyim,
Motor numarasını kontrol etmeden haciz işlemini yapan haciz memurunu mu?
Adalet bakanlığını mı?
Aracın satışından elde edilen parayı alan alacaklıyı mı?
Aracın bu kusurla teslim eden borçluyu mu?
Ayrıca bu durumda aracımı elimden alırlar mı?
Gerçekleşen hertürlü ,işlemle ilgili şahit ve kanıt mevcuttur.
motor numarasını otoparkte değişmiş olabilirler, sahibi değişmiş olabilir, km yüksekse motor revizyonunda değişmiş olabilir, ta başından beri ruhsata yanlış yazmış olabilirler...
önce trafik tescilde aracın dosyasına bakıp satış faturası ve sonrasında motor numaralarını tek tek kontrol etmeni öneriirm. ruhsat işleminde yanlışlık olmuş olabilir.
benim araba pert e çıkınca çekme belgeli ruhsat çıkardım, 140 hp yerine 100hp yazmışlar, geç farkettim uğraşmadan yolladım sigortaya, :)
eğer durum başka ise, yanii kasten olmuşsa,
bu saydıklaırnın hepsini dava edebilirsin, haciz memuru "görevimdi suçsuzum" der beraat eder ,
parayı alana ve aracın sahibine dava açabilirsin, aracın iadesini ve masraflarını talep edebilirsin.
veya yeni motor numarasını ruhsata işletirsin
bu durumda aracı trafikten men edebilirler, yani otoparka geri dönebilir.
Cevap: Re: Aldığım oto change çıktı
arkadaşlar bu change oto olayından sonuç alan hala olmadı mı? 3 satıştan sonra son sahibine veriliyor mu? aynı change olayı benim de başıma geldi. mağduriyet nasıl gideriliyor?? bişey bilen ya da yaşantısı olan varmı yardım ederseniz sevinirim
Cevap: Re: Aldığım oto change çıktı
Alıntı:
kaanpolat551 rumuzlu üyeden alıntı
arkadaşlar bu change oto olayından sonuç alan hala olmadı mı? 3 satıştan sonra son sahibine veriliyor mu? aynı change olayı benim de başıma geldi. mağduriyet nasıl gideriliyor?? bişey bilen ya da yaşantısı olan varmı yardım ederseniz sevinirim
En son kimin elinde kalırsa onun elinde patlıyor:)
Örneğin bir araç çalınıyor. Çalınan bu aracın motoru bir başka araca takılıyor ve araç bu haliyle birisine satılıyor. Alan kişi alırken aracın trafik ve tescil belgelerinde yazan numaralarla araç sasisi ve motorunun üzerindeki numaraların aynı olup olmadığını kontrol etmediyse ilk fenni muayeneye götürdüğünde bu durum ortaya çıkıyor ve araç trafikten men edilerek hakkında soruşturma başlatılıyor.
Burada en önemli nokta aracın motorunun hangi aşamada ve kim tarafından değiştirildiğinin tespit edilebilmesi. Ancak bu çoğu zamann mümkün olamıyor ve aracı elinde bulunduran son kişi mağdur oluyor. Aracın daha önceki sahipleri biz değiştirmedik, bizim elimizdeyken araç normaldi diyorlar doğal olarak.
Cevap: Aldığım oto change çıktı
merhaba. 07.08.2017 tarihinde bursa ilinde renault twingo bir araç aldım. 2 ay sonra (ekim ayı ortalarında) emniyet mensupları aracımla ilgili bir ihbar olduğunu, aracı yetkili servise getirmemi söylediler. yetkili servise götürdüm. aracın motoru ruhsattaki motordan farklıymış. aracın şasesi kaynaklıymış. savcı aracın kriminal incelemesi yapılmasına karar vermiş. geçtiğimiz hafta kriminal incelemesi tamamlanan araç change çıkmış. aracı bağlayıp yediemine teslim ettiler. ben aracın aldığım şahsı aradım. konuyla ilgili bilgisi olmadığını belirtip o da ifade verdi. bundan sonraki süreçte izlemem gereken adımlar nelerdir? aracın kriminal incelemesi raporu memurlar Ankara'ya gidip 1 ay içinde raporu Bursa'ya ileteceklermiş. kriminal incelemesi yapan memurlar öğrendiğim kadarı ile aracın ne zaman motorunun değiştirildiğini (dönem olarak) şasenin ne zaman kaynak yapıldığını bilemiyorlarmış. sadece ekim ayında yetkili serviste yapılan tespitle örtüşen bir rapor düzenlemişler. bana verilen bilgiye göre.aracı 07.08.2017 tarihinde ekspere sokup öyle aldım. eksperde 5 6 sayfalık bir rapor var ama beni bu aracın şasesinin kaynaklı olduğu ileride başıma iş açabileceği şeklinde bir uyarı yapmadılar. ne yapmam gerekiyor. aracı aldığım kişye mi dava açmalıyım?
Cevap: Aldığım oto change çıktı
Bunlar ispatı çok zor konular. Aracı size satan kişi ilk sahibi ise, ben satarken araç normaldi diyecektir. İlk sahibi değil ise ben böyle bir şeyin farkında değilim, aldığım şekilde sattım ya da ben sattığımda araç tamamen normaldi diyebilir.
Keza beş altı sayfa rapor yazan eksper de biz kontrol ettiğimizde bir sorun yoktu diyebilir.
Bununla birlikte aracın en son fenni muayeneye girdiği tarihten belki birtakım sonuçlar çıkarılabilir. Ancak o da zor. Gelişmeleri beklemekten başka bir çare görünmüyor.
Ortalık hırsız, soysuz, sahtekar, dolandırıcı, üç kağıtçı kaynıyor malesef.