Re: Ölen babamın vergi borcu
hala yorumlarınızı bekliyorum
reddi miras ile borcu üstlenmezsiniz.
birde eğer yalnış bilmiyorsam,
3 ay içinde sulh hukuk mahkemesine başvurulmak suretiyle miras reddedilebilir.
VUK 164 e göre mirası reddetmeyenler ölenin vergi borçlarından mesuldürler....
ayrıca 3 aylık süre ise ,ölüm sebebiyle beyanname verme süresinin uzatılmasıyla ilgilidir...
Öncelikle başınız sağolsun.
Ölen vergi mükelleflerinin sadece vergi borcundan ötürü ileri gelen faiz, gecikme zammı gibi yükümlülükleri kalkar. Ancak verginin aslıyla ilgili yapılabilecek tek şey diğer arkadaşların da dediği gibi redd-i miras.
ilginiz için çok teşekkür ederim babam uzun zaman once vefat etti ancak biz bu borcu yeni öğrendik bu yüzden reddi miras şansımız yok aradan 10 yıl geçtiği için bayağı bir faiz birikti ama biz ana borcu üstlenmeyede razıyız hasanyavuz arkadaşın dediği gibi faiz ve geçikme zammı bizi ilgilendiriyormu...
yardımlarınızı bekliyorum.....
reddi miras için gereken süre üç aydır. tereke mirası reddetmeyen kişilere intikal eder. ancak vergi cezaları kişinin ölmesi ile mirasçılara geçmez düşer. vergi asıl ve faizleri ise mirasçılara intikal eder. miras kül halinde reddedilir mirasçılar kişinin malvarlaığını borç ve alacakları ile kabul etmek zorundadırlar. ancak istisnai bir durum vardır. miras bırakan kişinin emekli maaşı mirası reddeden bu maaştan faydalanma unsurlarını asgari düzeylde sağlayan kişilere intikal eder. iyi günler...
Hydr arkadaşın sıkıntısına benzer bir konu ile benimde başım belada ancak işin içinden çıkamıyorum.
Babamın 14 yıl önce satmış olduğu aracın son 5 yıllık vergi cezası geldi ancak babam 2002 yılında vefat etmişti ve veraset intikalde bahsi geçen araç babam üzerine gözükmediği için satışının tamamlandığını düşünmüştüm.
Fakat şu anda vergi dairesinin göndediği evraklarda araç sahibi hala babam gözüküyor ve 5 yıldır vergisi ödenmemiş araç nerdedir kimdedir hiçbir bilgim yok.
Plaka ile araç sorguladığı zamanda aracın trafikte herhengi bir kaydı çıkmıyor.
Trafikte gözükmeyen araç nasıl vergi dairesinde babamın üzerinde gözüküyor satış tamamlanmışsa vergi borcu babam adına olmaması gerekiyor yok hala ruhsat babamın üzerineyse araç plakası ile trafikte neden herhangi bir kayıt bulunamıyor.
Birde bu birikmiş borçlar faiziyle epey bi para tutuyor.tamamını mı ödemek zorundayız yoksa ana parayı ödeyip faizlerini red mi etmemiz gerekiyor.
İlginize şimdiden teşekkür ederim.
araçlarda asli kayıt trafiktekilerdir.oradan aracın babanın üzerinden tescilden düştüğü tarihi gösterir bir belge alırsan vergi dairesi gereken düzeltmeyi yapar