İstifa için yapılması gerekenler
Merhaba,iş kanununu inceledim ama bazı sorularıma yanıt bulamadım;
1- Altı aydan az yada altı aydan fazla çalışmış kişilerin istifa şekilleri ve hakları aynımıdır?
2-İstifayı verdikten nekadar süre sonra iş bırakılır? (ay sonuna kadarmı çalışmak şart yoksa bu süre 2 hafta mı?
3-İş yavaşlatma-geç gelme erken çıkma yada amirler ile çalışanlar ile tartışmalar işten kovulma sebebimidir yoksa işverene zarar vermiş gibi görülüp tazminatmı ödetilir?
Re: İstifa için yapılması gerekenler
Alıntı:
zeus1907 rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba,iş kanununu inceledim ama bazı sorularıma yanıt bulamadım;
1- Altı aydan az yada altı aydan fazla çalışmış kişilerin istifa şekilleri ve hakları aynımıdır?
2-İstifayı verdikten nekadar süre sonra iş bırakılır? (ay sonuna kadarmı çalışmak şart yoksa bu süre 2 hafta mı?
3-İş yavaşlatma-geç gelme erken çıkma yada amirler ile çalışanlar ile tartışmalar işten kovulma sebebimidir yoksa işverene zarar vermiş gibi görülüp tazminatmı ödetilir?
3- İş yavaşlatma eylemi, iş kanununda belirtilen haklı nedenlerle yapılıyorsa tazminat ödetme veya işten çıkarma uygulanamaz.
Erken çıkma,geç gelme,amirlerle veya diğer çalışanlarala kavga tazminatsız işten çıkarma sebepleridir.Eğer yapılan işlemden ,işveren zarar görmüş ise zararı karşılığında tazminat talep hakkı mevcuttur.
2-İstifa eden çalışan,iş kanununda beliritlen ihbar sürelerine uymak zorundadır.İhbar süresi sonunda işten ayrılmış olur.İhbar süresi çalışma süresine göre değişiklik gösterir.
1-Sahip olunan haklar açısından aynıdır.Ancak bazı konularda 6 aylık kıdem aranmakta olduğundan 6 aydan az çalışmış kişinin hakları az da olsa kısıtlanmıştır.Örneğin işe iade davası açabilmek için kişinin 6 aydan fazla çalışmış olması koşulu vardır.6aydan az çalışan işe iade davası açamaz.
1-össye girdim ve muhtemelen yakında üniye gideceğim,bunu sebeb gösterip istifa etme hakkım mümkün sanırım? 2hafta önce bildirip 2hafta boyunca işe devam etmem mi gerekir?
2-evlilik sebebiyle kıdem tazmınatı sadece kadınlara has bir hak mı?
Alıntı:
zeus1907 rumuzlu üyeden alıntı
1-össye girdim ve muhtemelen yakında üniye gideceğim,bunu sebeb gösterip istifa etme hakkım mümkün sanırım? 2hafta önce bildirip 2hafta boyunca işe devam etmem mi gerekir?
2-evlilik sebebiyle kıdem tazmınatı sadece kadınlara has bir hak mı?
1. İstifa etme hakkınız her zaman var. Ancak bu gerekçe istifa ettiğinizde kıdem tazminatı alma hakkı vermez. Ayrıca çalıştığınız süreye göre istifa dilekçenizi verdikten sonra ihbar süresi kadar çalışmanız gerekir. 1 gün bile az çalışırsanız ihbar süresi kadar ihbar tazminatı ödersiniz.
2. Sadece kadınların nikah tarihinden itibaren 1 yıl içinde kullanabileceği haktır.