Mavi kartliyim burs alamiyorum
Bilindigi gibi 403 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 20. maddesi uyarınca Türk vatandaşlığından izin almak suretiyle çıkan şahıslara "5203 Sayılı Kanunla Tanınan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge" (mavi kart) verilir.. Bu belgeyle
*Türkiye Cumhuriyetinin milli güvenliğine ve kamu düzenine ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla;
*Askerlik hizmetini yapma yükümlülüğü, seçme-seçilme, kamu görevlerine girme,
muafen araç veya ev eşyası ithal etme hakları dışında,
*Sosyal güvenliğe ilişkin kazanılmış hakları saklı kalmak ve bu hakların kullanımında ilgili kanunlardaki hükümlere tabi olmak şartıyla, Türk vatandaşlarına tanınan haklardan aynen yararlanmaya devam ederler.
Ben de cift vatandasliydim.yabanci ogrenci sinavina girebilmek icin turk vatandasliginan ciktim.Suan dokuz eylul universitesi hukuk fakultesinde yabanci uyruklu ogrenci kontenjaniyla okuyorum.. Ancak 5203 sayili kanuna dayanan haklarim korundugu halde burs veya ogrenim kredisi alamiyorum. t.c anayasasinin 42maddesinde sosyal hak olan egitim ve ogrenim hakki ve odevi acikca belirtilmistir.universitenin ogrenci isleri Kredi yurtlar kurumuna basvuramiyacagimi,yabanci uyruklu oldugum icin burs veya ogrenim kredisi alamiyacagimi soyledi.. Bu konu hakkinda ne dusunuyorsunuz? sizce ne yapmam gerekiyor?
Re: mavi kartliyim burs alamiyorum
daha once mavi kartli olup da burs veya ogrenim kredisi alan var mi?
Re: Mavi kartliyim burs alamiyorum
lutfen yardimci olabilir misiniz?
Re: mavi kartliyim burs alamiyorum
Alıntı:
maouloda rumuzlu üyeden alıntı
daha once mavi kartli olup da burs veya ogrenim kredisi alan var mi?
Yoktur.Çünkü öğrenim kredisi ve burslardan yararlanma şartları arasında TC uyruklu olma şartı vardır.
"Burstan Yararlanamayacak Olan Öğrenciler
- Kurumdan burs yada öğrenim kredisi alan ögrenciler,
- 5102 sayılı Kanunun 2 nci maddesi kapsamında yer alan kamu kurum ve kuruluşlarından burs almakta olan öğrenciler,
- Kurumdan daha önce burs veya öğrenim kredisi almış olan öğrenciler,
- Giriş tarihi itibari ile bir öğretim yılı kaybı olan öğrenciler,
- Yabancı uyruklu öğrenciler,
- Polis akademisi ile askeri okul öğrencileri,
- Ek (Artık Yıl) süre öğrenim gören öğrenciler,
- Yüksek lisans öğrencilerinden hazırlık sınıfında öğrenim gören öğrenciler,
- Yetim maaşı ve nafaka alanlar dışında , en az asgari ücret düzeyinde aylık veya ücretle sürekli bir işte çalışan veya gelire sahip olan öğrenciler,
- Gerçeğe aykırı beyanda bulunan öğrenciler,
- Burs Yönetmeliği hükümlerine göre burs almaya yeterli bulunmayan öğrenciler ,
Burs alamaz. "
Bakın bu sartlara göre çift vatandaslı olanlar da burs alamaz.Ben yabancı uyrukluyum ancak mavi kartım var ve mavi kartın anlamı 5203 sayılı kanuna dayanan hakların korundugudur..Bu demek oluyorki sosyal haklarım aynen korunuyor.yanı tam anlamıyla turkluk haklarımdan mahrum degılım.Bu durumda sosyal hak olan egıtım hakkında gecen devlet egitim goren ıhtıyacı olan ogrencılerıne burs verır ibaresınden yararlanmam gerekmez mi?
Burs için başka kurumlara başvurmayı denediniz mi? Devlet dışında birçok kurum ve kuruluş başarılı öğrencilere okulu bitirdikten sonra kendi bünyelerinde bir süre çalışmaları karşılığında burs imkanı sağlıyor. İnternetten bir araştırmanızı tavsiye ederim.
Alıntı:
maouloda rumuzlu üyeden alıntı
Bakın bu sartlara göre çift vatandaslı olanlar da burs alamaz.Ben yabancı uyrukluyum ancak mavi kartım var ve mavi kartın anlamı 5203 sayılı kanuna dayanan hakların korundugudur..Bu demek oluyorki sosyal haklarım aynen korunuyor.yanı tam anlamıyla turkluk haklarımdan mahrum degılım.Bu durumda sosyal hak olan egıtım hakkında gecen devlet egitim goren ıhtıyacı olan ogrencılerıne burs verır ibaresınden yararlanmam gerekmez mi?
Siz Türk vatandaşlarına tanınan BAZI haklardan yararlanabiliyorsunuz.Türk vatandaşlarına tanınan tüm haklardan faydalanmayı bekleyemezsiniz.Elinizdeki mavi kartla Türk vatandaşlarına tanınan seçme ve seçilme hakkından faydalanabiliyormusunuz? Hayır!
"Sosyal hak olan egıtım hakkında gecen devlet egitim goren ıhtıyacı olan ogrencılerıne burs verır ibaresınden " Türkiye Cumhuriyeti uyruklu Türk vatandaşları zaten yararlanabiliyor.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Siz Türk vatandaşlarına tanınan BAZI haklardan yararlanabiliyorsunuz.Türk vatandaşlarına tanınan tüm haklardan faydalanmayı bekleyemezsiniz.Elinizdeki mavi kartla Türk vatandaşlarına tanınan seçme ve seçilme hakkından faydalanabiliyormusunuz? Hayır!
"Sosyal hak olan egıtım hakkında gecen devlet egitim goren ıhtıyacı olan ogrencılerıne burs verır ibaresınden " Türkiye Cumhuriyeti uyruklu Türk vatandaşları zaten yararlanabiliyor.
ben hala burs alabılcegım gorusndeyım cunku ılk msjımda belırttgım gıbı yararlanamadgm haklar saydıklarımdan ıbaret.aldıgım belgede aynen 5203 sayılı kanundan bahsedıyor.
Çok güzel,bursu veren makam da aynı görüşteyse mesele yok:o
5102 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs, Kredi Verilmesine İlişkin Kanun'da bahsedilen Burs Kredi Yönetmeliği'ne göre de yabancı uyruklu öğrenciler burs hakkından yararlanamazlar.
http://www.kyk.gov.tr/yonetmelik/163.htm
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Çok güzel,bursu veren makam da aynı görüşteyse mesele yok:o
5102 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs, Kredi Verilmesine İlişkin Kanun'da bahsedilen Burs Kredi Yönetmeliği'ne göre de yabancı uyruklu öğrenciler burs hakkından yararlanamazlar.
http://www.kyk.gov.tr/yonetmelik/163.htm
ben yabcı uyruklu öğrencı olarak burs alabılcegımı soylemıyorum zaten.bu kosullarda cıft vatandaslılarda mı burs alamaz? ben turk asıllı olmama dayanarak böyle bır ıddıada bulunuyorum.sanırım en mantıklısı kyk na dilekçe yazmak.tesekkurler.