Eski eşimin borcuna Kefillik durumu
Saygıdeğer Avukat arkadaşlara bir sorum var. Yanıtlayabilirseniz çok sevinirim.
Eşim ticaret ile uğraşıyordu ve eş durumundan dolayı her bir bankaya eş muvafaknamesi verme durumum vardı. Ancak bir banka bu muvakkatname yanında eşimin şirketi ve ortakları dışında 5. kefil olarak bana da kefilliği imzalatmış. (Sene 2015) 2017 yılında eşimle aramızdaki kavgalar nedeniyle boşanma davası açtım ancak her seferinde ya davaya gelmeyerek ya da itiraz ederek boşanmamıza engel oldu. 2 senedir eşimden ayrı yaşıyorum. 2018 yılında ekonominin çöküşü ile işleri kötüye gitmiş ve borçlarını ödeyemez olmuş. Kendi üzerindeki her mal varlığını farklı bankalara ipoteğe koymuş ve onları da ödeyememiş.
Bu arada biz 2 ay önce mahkemenin kararı ile boşandık.
Benim kendi üzerime de iki ev var ve bir şirkette çalışıyorum. Yukarıda benden kefillik alan banka borcun ödenmemesi nedeniyle bana kefil olduğumdan dolayı ihtar göndermiş. Benim kefil olduğumdan böyle haberim oldu zaten, farkında bile değildim. Bankaya gidip görüştüm ama bana geçmiş olsun diğer 4 kefilin durumu yok size gelecek avukatlar deyip beni gönderdiler.
Benim gerçekten yapabileceğim hiç birşey yok mu? Evime haciz gelecek veya maaşıma haciz mi konacak?
Bankaya bu borcun ve attığım imzanın çok yüksek bir meblağ olduğunu benden kefillik için belge bile istemediklerini ortada şirket ve 3 ortak varken ve benim sadece muvafakiyet vermem gerekirken neden benden kefillik de aldıklarını sormama rağmen beni hiçbir şey haklı çıkarmıyor. Eşim de banka sorumlusu da bana bu imzaladıklarımın hepsinin formalite olduğunu söylemişlerdi ben de inanmıştım, neticede hiçbir bilgim yok.
Şu an ne yapabilirim, bu kefilliğe nasıl itiraz edebilirim, kurtulma şansım var mı, lütfen akıl verin.
Cevap: Eski eşimin borcuna Kefillik durumu
Kişilerin akli melekeleri yerindeyse attıkları imzadan sorumludurlar.Ben öylesine attıydım, böyle dedilerdi şöyle dedilerdi, formalite zannettiydim, unutmuşum, attığımı hatırlamıyorum bile vs. gibi yaklaşımlarla sonuç alınsa imza diye bir şey olmaz.Maalesef banka için önemli olan alacağını tahsil etmek.Alabildiğinden alır.Şu an üzerine maaş ve gayrimenkul olan siz olduğunuz için sizden alma yoluna gidecek.Tek kurtuluş yolu böyle bir imzanın atılmamış olması gibi duruyor.
Cevap: Eski eşimin borcuna Kefillik durumu
İmzaladığınız kefalet sözleşmesinin bir kopyasını isteyip kefalet sözleşmesinin geçerlilik şartlarını taşıyıp taşımadığını bir avukata inceletin.
Bunu da gecikmeden yapın, çünkü bir günün bile itiraz için çok büyük önemi var.