Kiracısı olduğum daire satılması veya restorasyon sebebi ile evden çıkarma hakkında.
İyi günler.
Şu anda hali hazırda oturduğum evin satılması söz konusu. Ev sahibi evden çıkmam için bu gün ihtar göndereceğini söyledi. Kira sözleşmem var. 7 yıldır aynı dairede ikamet ediyorum. Kira sözleşmemin bitiş tarihi 2 gün sonra evin satışı nedeni ile evden çıkarma hususundaki konuları okudum. Fakat restorasyon(Tadilat nedeni ile) evden çıkarma şartları hakkında bilgim yok. Bunun için yasal sürem nedir? Evde depreme dayanıklık sorunu gibi durumlar da yok. Yardımlarınızı bekliyorum.
Şimdiden teşekkürler.
Cevap: Kiracısı olduğum daire satılması veya restorasyon sebebi ile evden çıkarma hakkında.
Kiraya veren, kira sözleşmesini; kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise, belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebilir. Sözleşme dönemi sona ermeden ihtar gönderilirse dava açma süresi bir yıla uzar.
Bu madde çoklukla binanın yıkılıp yeniden yapılması halinde uygulanan bir madde.
Cevap: Kiracısı olduğum daire satılması veya restorasyon sebebi ile evden çıkarma hakkında.
Yardımınız için teşekküler. Binanın yeniden yapılması yıkılması söz konusu değil ev sahibi dairenin içinin kötü durumda olduğu için tadilat yaptırıp satma niyetinde olduğunu bildirdi.(boya sıva alçı gibi) yani bu durumda beni evden sebep göstermeden çıkaramaz. Doğru mu anladım? Sözleşmem 2 gün sonra bitiyor. 1 ay içinde dava açarsa evi dava ne kadar sürer. Evi ne zaman boşaltmam gerekir?
- - - Updated - - -
Yardımınız için teşekküler. Binanın yeniden yapılması yıkılması söz konusu değil ev sahibi dairenin içinin kötü durumda olduğu için tadilat yaptırıp satma niyetinde olduğunu bildirdi.(boya sıva alçı gibi) yani bu durumda beni evden sebep göstermeden çıkaramaz. Doğru mu anladım? Sözleşmem 2 gün sonra bitiyor. 1 ay içinde dava açarsa evi dava ne kadar sürer. Evi ne zaman boşaltmam gerekir?
Böyle bir dünya yok.Kiranızı tefe tüfe artışına göre zamanında yatırın, istediği yere istediği davayı açmaya kalksın.Zaten haklı değil haklı olsa dahi 1 yıldan fazla sürer.Yok öyle çık evden korkulukları pembeye boyatacam gibi bir dünya.Zaten bu kira dönemi otomatikman uzadı.Size çok daha önce sözleşmenin biteceği tarihte boşaltma talebiyle gelmeliydi ki onun içinde kendi veya birinci dereceden bir yakınının kullanımı gerekli onu da keyfi yapamaz.O sebeple çıkarırsa kimseye kiraya veremez 1 yıllık kira bedeli tazminat öder.
Ben olsam ya çıkmak için taşınma masrafları, eşya masrafları(bir Japon atasözü derki 3 taşınma 1 yangına bedeldir) yeni ev bulmaya dair masrafları karşılarsa bu durumu düşünebilirim, yada git bildiğin yere başvur ben kiramı zamanında uygun yerine yatırırım, bir tahliye kararı aldırabilirsen gereken sürede çıkarım, aksi halde rahatsız etme, iyi günler.Hiç pabuç bırakmayın, siz kira sorumluluğunuzu yerine getirdiğiniz sürece 10 yıl boyunca sizi satacam, başkasına kiralayacam, içinin apliklerini yaptıracam diye çıkarma şansı sıfır.