Marka İsmine Benzer İsimle İnternette Yayın Yapmak (TPE, WIPO ve Türk Hukuku Hk.)
Tescilli Marka: Radikal
Benim Alan Adım: RadikalGazetesi.com
İlgili Sınıf: 38
İlgili görseller,
https://i.hizliresim.com/YN0XXA.jpg
https://i.hizliresim.com/8dB44A.jpg
1996 yılında "Radikal" markası logo (şekil) olarak 38. sınıftan tescil ettirilmiş. Aynı yıl radikal.com.tr alan adı da tescil ettirilmiş.
2002 yılında ben radikalgazetesi.com alan adını aldım.
2004 yılında "Radikal" markası başka bir kişi tarafından 38. sınıfta tescil ettirilmiş.
Ben radikalgazetesi.com alan adına internet haber sitesi açmayı planlıyorum.
Sorular,
1. "Radikal Gazetesi" markasını 38. sınıftan tescil ettirebilir miyim? (TPE)
2. İlgili markanın logosu 1996 yılında, benim alan adım 2002 yılında ve ilgili marka 2004 yılında tescil edilmiş. Olası bir uyuşmazlıkta WIPO kararı ne olur? Domaini benden alabilirler mi? (Benzer bir WIPO kararı)
3. Süreçte marka sahipleri bana maddi/manevi tazminat davası ya da maddi külfet içeren davalar açabilirler mi? Böyle bir hakları var mı? (Türk Hukuku)
Şimdiden tüm hukukçulara teşekkür ederim.
Cevap: Marka İsmine Benzer İsimle İnternette Yayın Yapmak (TPE, WIPO ve Türk Hukuku Hk.)
Sorular,
Öncelikle "radikal" markası 38.sınıfta tescilli iken "Radikal Gazetesi" , "Radikalgazetesi.com" gibi benzer markaları alamazsınız.
2. İlgili markanın logosu 1996 yılında, benim alan adım 2002 yılında ve ilgili marka 2004 yılında tescil edilmiş. Olası bir uyuşmazlıkta WIPO kararı ne olur? Domaini benden alabilirler mi? (Benzer bir WIPO kararı)
Radikal markası ilk 2003 yılında HÜRRİYET GAZETECİLİK VE MATBAACILIK ANONİM ŞİRKETİ adına tescil edilmiş. Böyle bir haber sitesi yayına alırsanız mahkeme kararı ile öncelikle yayını durdurabilir. Ardından WIPO tahkim kuruluna şikayet ederek alan adının iptalini sağlayabilir. Bu marka Türkiye'de bilinen bir marka çünkü. İptal edilmez diye tereddüt dahi etmenize gerek yok.
3. Süreçte marka sahipleri bana maddi/manevi tazminat davası ya da maddi külfet içeren davalar açabilirler mi? Böyle bir hakları var mı? (Türk Hukuku)
Marka hakkında dayanarak tescilli marka sahibi hukuk davası ile maddi ve manevi tazminat talebinde bulunabilir. Veya ceza davası açarak cezalandırılmanızı da talep edebilir. Bu alalelade markalar için de geçerlidir. İlla bilinen ve tanınmış olmasına gerek yoktur.
Cevap: Marka İsmine Benzer İsimle İnternette Yayın Yapmak (TPE, WIPO ve Türk Hukuku Hk.)
Alıntı:
asistpatent rumuzlu üyeden alıntı
Sorular,
Öncelikle "radikal" markası 38.sınıfta tescilli iken "Radikal Gazetesi" , "Radikalgazetesi.com" gibi benzer markaları alamazsınız.
Radikal markası ilk 2003 yılında HÜRRİYET GAZETECİLİK VE MATBAACILIK ANONİM ŞİRKETİ adına tescil edilmiş. Böyle bir haber sitesi yayına alırsanız mahkeme kararı ile öncelikle yayını durdurabilir. Ardından WIPO tahkim kuruluna şikayet ederek alan adının iptalini sağlayabilir. Bu marka Türkiye'de bilinen bir marka çünkü. İptal edilmez diye tereddüt dahi etmenize gerek yok.
Marka hakkında dayanarak tescilli marka sahibi hukuk davası ile maddi ve manevi tazminat talebinde bulunabilir. Veya ceza davası açarak cezalandırılmanızı da talep edebilir. Bu alalelade markalar için de geçerlidir. İlla bilinen ve tanınmış olmasına gerek yoktur.
Öncelikle verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederim.
Kullanıcı isminiz ve verdiğiniz cevaplar ışığında bu alanda uzman olduğunuzu düşünüyorum. Benim algılamakta problem çektiğim bir nokta var. Beni bu konuda aydınlatabilir misiniz?
Aşağıdaki resimden de görüldüğü üzere, "Radikal" markasını 38. sınıfta başka bir firma kayıt etmiştir. Yani Hürriyet'e ait değil.
https://i.hizliresim.com/8dB44A.jpg
Bu noktada,
1. Benim muhatabım Hürriyet mi olacak yoksa Radikal Elektronik Sanayi mi?
2. Hürriyet 1996 yılında "radikal şekil" olarak 38. sınıftan başvuruda bulunduğu halde, Radikal Elektronik Sanayi nasıl 2004 yılında 38. sınıfta "radikal" markasını tescil ettiriyor.
3. Ben radikalgazetesi.com sitesinde yayın yapmak için, 38. sınıfta "radikal" markasının sahibi "Radikal Elektronik Sanayi'den yazılı izin alırsam, Hürriyet ile muhatablığı kesebilir miyim?
4. WIPO'da daha önce görülen "Radikal Kitap" davasında, haklı çıkan taraf Hürriyet olmuş. Bu sonuç olumsuz emsal oluşturabilir mi?
Şimdiden yanıtlarınız için çok teşekkür ederim.
1- Her ikisi de. (Muhtemelen iki şirket birbiriyle bağlantılı. Ama bağımsız olsa da durum değişmez.)
2- Hürriyet itiraz etmediği için. (Muhtemelen iki şirket birbiriyle bağlantılı.)
3- Hayır.
4- Olumsuz emsaller neden olmayacağı konusunda yeterince açıklayıcı. Ayrıca sizin alan adı 300 Dolara satılık görünüyor.
1. Benim muhatabım Hürriyet mi olacak yoksa Radikal Elektronik Sanayi mi?
Radikal markası ilk olarak 2003/00023 nolu "radikal" markası ile Hürriyet adına 38.sınıfın "Haber ajansı hizmetleri (toplanan bilginin dağıtılması)... " emtiaları için tescil edilmiş. Diğer firma ise 2004 yılında 38.sınıfın diğer hizmet grupları olan "Radyo ve televizyon yayın hizmetleri; radyo, televizyon veya diğer iletişim araçlarında yayın akışının düzenlenmesi hizmetleri... " için tescil almışlar. Bir markayı farklı iki şirket aynı sınıf içindeki farklı mal ve hizmetler için tescil alabilir.
Sizin alan adı internet haberciliği, internet gazetesi hizmeti konusunda olacağı için büyük ihtimal Hürriyet firması tarafından davayla karşı karşıya kalabilirsiniz. Diğer firmanın iştigal alanına girerseniz o müdahale edecektir.
2. Hürriyet 1996 yılında "radikal şekil" olarak 38. sınıftan başvuruda bulunduğu halde, Radikal Elektronik Sanayi nasıl 2004 yılında 38. sınıfta "radikal" markasını tescil ettiriyor.
Dediğimiz gibi 38.sınıfın farklı gruplarında alabiliyorlar.
3. Ben radikalgazetesi.com sitesinde yayın yapmak için, 38. sınıfta "radikal" markasının sahibi "Radikal Elektronik Sanayi'den yazılı izin alırsam, Hürriyet ile muhatablığı kesebilir miyim?
Hayır, bu alan adı ile ve yapacağınız faaliyet gereği Hürriyet'in marka hakkına tecavüz etmiş olacaksınız.
4. WIPO'da daha önce görülen "Radikal Kitap" davasında, haklı çıkan taraf Hürriyet olmuş. Bu sonuç olumsuz emsal oluşturabilir mi?
Elbette emsal olabilir. İtiraz ederken bunu da kullanacaklardır. Ama marka tescillerinin olması ve tanınıyor olmaları zaten alan adınızın iptali için yeterli.
Tavsiyemiz "radikal" kelimesini değiştirin.