Zorunlu seyahat ve mesai nedeniyle istifa
Merhaba. 5 yıl 7 aydır orta düzey yönetici olarak çalışmaktayım. Ay sonunda işten ayrılmak istediğimi yoneticilerimle paylaştım. Çalıştığım sürede şirket fazla mesailerimi ödedi. İstifa durumunda 8 hafta ihbar süresini ve bu süre içinde seyahatlerimi devam ettirmemi istiyor. İyi niyet hissetsem yapardım fakat biraz inat yaptık karşılıklı olarak. Çalışmış olduğum 5 yıl 7 ay süresince ortalama 500-550 gün iş seyehati yaptım. Brüt maaşım 5600TL 1 saatlik mesai için brüt 30TL civarında fazla mesai ödemesi yapan firma iş seyahatimde günlük brüt 20TL seyahat harcırahı ödüyor. Zorunlu seyahat ve mesai konularında ne gibi haklarım var. Şirketten talep edebileceğim haklar nelerdir? Saygılarımla.
Cevap: Zorunlu seyahat ve mesai nedeniyle istifa
Çok büyük ihtimal şirket size fazla mesai ücretlerini, harcırahı tam olarak ödemiyordur. Ücretlerin eksik yatması işçi lehine haklı sebeptir. Şirketten kıdem tazminatınızı, yıllık izin ücretlerinizi, fazla mesailerinizi, asgari geçim indiriminizi, hafta tatili ücretlerinizi, U.B.G.T. alacaklarınızı, eksik harcırahınızı, varsa bakiye maaşınızı talep edebilirsiniz. Çok büyük bir olasılıkla işveren şirket bu kalemleri ya ödemeyecek ya da bugün git yarın gel diyecekler ve siz de iş davası süreci ile haklarınızı talep edeceksiniz. Bu süreçte sürelere ve karşıya vereceğiniz yazılı taleplerinize çok dikkat ederim derim. Özellikle ileride dava açacaksanız ibralaşmayın derim.