Doğum Parası - İşsizlik Parası - Hamilelikte İşten Çıkarma
Merhaba, durumumuzla ilgli uzun süredir forumda araştırma yapıyorum ama net bir cevap alamadım. Yardımlarınızı rica ediyorum.
Durumu kısaca özetlemek gerekirse,
Eşim özel bir dershanede 5 ay kadar bir süre matematik öğretmeni olarak çalıştıktan sonra aynı kurumun Özel Koleji ile anlaşarak bu kurumda çalışmaya devam etti. (Belirtmek istedim, arada işten çıkarma oldu. Yaz aylarında çalışmadı ve sonra 1 senelik sözleşme imzalayarak 1 Eylül 2015 tarihinde Kolej ile anlaştı)
KONU: Eşim Temmuz ayında Allahın izniyle doğum yapacak. Haziran ayının ortasında yani doğumdan önce 3 hafta doğumdan sonra 13 hafta olmak üzere geçici iş görmezlik raporu ile doğum parası için başvuruda bulunacak.
Bu süre içerisinde;
1. Sorum: Firmanın eşimi işten çıkarma gibi bir yetkisi varmıdır? Sonuçta sözleşmesi devam ediyor. 1 Eylül itibarı ile sözleşmesi bitecek. Yani 1 Eylüle kadar çalışıyor mu güzükecek? Ama sigorta yatmayacak sanırım ? İstifa gibi bir durum yok sonuçta. Tazminat hakkı varmı ?
2. Sorum: Okullar Haziran ayının ortasında tatile giriyor ve eşimde bu dönemde raporunu verecek. Tüm öretmenler firmadan maaşlarını almaya devam edecek. Burada eşimde bu maaşı hak etti,firmayı yüz üstü bırakmadı. Okuldan bu hak ettiği maaşı almaması gibi bir durum söz konusu olabilirmi? Firma sen raporlusun,doğum parası alacaksın, ben sana neden para vereyim diyebilir mi? Burada herhangi bir yasal hakkımız varmıdır?
3. Sorum: Eşimin herhangi bir tazminat hakkı varmıdır ?
4. Sorum: Eşim işsizlik maaşı için başvuruda bulunabilir mi? İşsizlik maaşı için gerekli gün sayısı doluyor. 600 gün dolduğu için 6 ay kadar bir işsizlik maaşı alabilecek. Hamilelikten dolayı işten çıkartılan biri işsizlik maaşına başvurabiliyormu? Yoksa sözleşme bittiği için mi başvuru yapabiliyoruz? Bu konuyada açıklık getirebilrmisiniz?
Sonuç olarak varmak istediğim nokta,
1) Rapor parasını alacakmıyız?
2) Sözleşme dahilinde tatil aylarındaki hak ettiği parayı alabilecekmiyiz?
3) Sözleşme bittikten,okul ile ilişiği kesildikten sonra işsizlik maaşına başvurabilecekmiyiz?
Yarımlarınızı bekliyorum.
Şimdiden çok teşekkür ederim.