HAGB kararı verilmiş hapis cezasındanki 2. suç için adli para cezası verilmesi
İyi günler, şahsın taksirle işlemediği (ve işlenmesi mümkün olmayan) bir suçtan dolayı hakkında hapis cezasına karar verilip hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verildi. Kararın kesinleşmesinden itibaren 5 yıl geçmeden taksirle işlenmemiş bir başka suçtan dolayı adli para cezası ile cezalandırılması durumunda bir önceki suçtan verilen hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı kalkarak cezası infaz edilir mi? Demek istediğim birinci hagb kararının kaldırılmaması hatta 2. suç için de hagb kararı verilebilmesi için cezalar arasında (hapis cezası - adli para cezası) bir ayrım yapılıyor mu yoksa yalnızca suçlardaki kasıt unsuru mu göz önünde bulunduruluyor? Şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: HAGB kararı verilmiş hapis cezasındanki 2. suç için adli para cezası verilmesi
Ceza tipi arasında ayırım yok, manevi unsur olan kasıt - taksir ayırımı var. 2. suçtan dolayı Hagb verilmeyip hüküm açıklanırsa 1. suçtaki hüküm açıklanır.
Cevap: HAGB kararı verilmiş hapis cezasındanki 2. suç için adli para cezası verilmesi
Her iki suç yani önce işlenen suç ve sonra işlenen suç kastla işlenen suçlarsa, ilk suç nedeniyle yargılama yapılıp ceza verildi ve hagb verildiyse, 5 yıllık denetim süresi içerisinde yeniden suç işlenmesi halinde bu kez yapılan yargılama sonucunda yeniden hagb verilemez (2. kere). İkinci suçtan hagb dışındaki konularda sanığın lehine değerlendirmeler yapılabilir. Karar kesinleştikten sonra da (yani ikinci suç için verilen ceza kararı), ilk kararı veren mahkemeye ihbarda bulunulmalı, ilk mahkemede hükmü açıklamalıdır.
Bu söylediğim her ikisi de kastla işlenen suçlara ilişkin. Biri taksirli biri kasta dayalı olursa durum farklı.
HAGB kararı verilebilmesi için 2 yıl veya daha az süreyle hapis cezası veya adli para cezası verilmesi gerekli. Cezanın ayrıca para mı hapis mi olduğu önemli değil.
Uygulamada hagbsi olana anlattığım koşullarda ikinci kez hagb kararı verilme durumu olabiliyor. Bu ise tamamen hukuka akla ve mantığa aykırı, hakimin gerekçe yazmaktan kaçtığı, dosyanın asgari düzeyde hakkını vermeksizin karar verdiği kararlardır.
Birinci suçta hapis cezası varken ikinci suç işlendiğinde bozulan HAGB ya itiraz ederek şartların Varlığı yani devlet memuru olan birisine adli para cezasına çevrilme olurumu iki cezayı da adli para cezasına bağlarlar mı
1. Suç kasten yaralama
2. Suç mesajla tehdit hakaret
Saygılarımla
Biri taksirli biri kasta dayalı olursa durum farklı NE DEMEK YANİ 5 YIL ÖNCE CMK 257/2 DEN HAGB ALDIM 06 MAYIS 2018 DE 5 YILLIK SÜRE DOLDU 07 MAYIS 2018 DE AĞIR CEZA MAH DE DAVA OLDU İLK HAGB OLDUĞU İÇİN 2. HAGB VERMEDİLER 1 YIL 6 AY 22 GÜN CEZA VERİLDİ 26 NİSAN 2017 DE TUTUKLANDIM 250 GÜN HAPİS YATTIM 2. HAGB Yİ ALMAK İÇİN NE YAPMALIYIM YARDIM
- - - Updated - - -
HAGB İÇİN Biri taksirli biri kasta dayalı olursa durum farklı NE DEMEK YANİ 5 YIL ÖNCE CMK 257/2 DEN HAGB ALDIM 06 MAYIS 2018 DE 5 YILLIK SÜRE DOLDU 07 MAYIS 2018 DE AĞIR CEZA MAH DE DAVA OLDU İLK HAGB OLDUĞU İÇİN 2. HAGB VERMEDİLER 1 YIL 6 AY 22 GÜN CEZA VERİLDİ 26 NİSAN 2017 DE TUTUKLANDIM 250 GÜN HAPİS YATTIM 2. HAGB Yİ ALMAK İÇİN NE YAPMALIYIM YARDIM
erdemkaradeniz44@gmail.com