Dul ve yetim maaşı için birlikte yaşama sonrası SGK'ya oluşan borç
Merhabalar. Öncelikle hukuki konulardaki cahiliyetimden dolayı özür diliyorum, liseden bu yıl mezun oldum Başlıkta da belirttiğim üzere böyle bir sorunla karşı karşıyayız. Anneannem ve dedem yıllar önce geçim sıkıntısı sebebiyle anneannemin dul ve yetim maaşı alması için aralarındaki resmi nikâhı anlaşmalı olarak bitirmişler ve imam nikahıyla yaşamaya başlamışlar. Fakat birkaç yıl sonra SGK tarafından başlatılan inceleme sebebiyle bu şekilde maaş aldıkları öğrenilecek diye tekrar nikâh yaptılar. Nikâh yapıldıktan birkaç ay sonra bir polis memuru evimize gelerek anneannemden bilgi aldı. Anneanneme kaç yıl nikâhsız yaşadıklarını sordu ve anneannem de "3 yıl nikâhsız aynı evde yaşadık" dedi. Polis memuru başka bir bilgi almadan gitti. Ve aylar sonra evimize SGK Müdürlüğü'nden bir zarf geldi. Kağıtta 20.000 TL ana borç + 8.000 TL faiz ile toplam 28.000 TL borçlu olduğumuz yazıyordu. Buraya kadar tamam. Peki böyle bir işlem yapmaya hakları var mı? Böyle bir hakları olsa bile neden bu kadar yüklü bir miktar borç geldi? Bu borç neye göre hesaplandı? Anneannem avukata gitti ama ben gitmediğim için bilgi alamadım. Yaşlı kadın ne dense kabul ediyor. Ben bu borcu ödemekle yükümlü bırakılmamızı kabul etmiyorum. İllâ ki yapabileceğimiz bir şey vardır diye düşünüyorum. Alttaki linkte verdiğim haberden haberiniz vardır, yoksa okumanızı rica ediyorum. SGK'nın Rize'de aynı şekilde nikahsız yaşayan çifti Rize Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayet ettiği ve sonuç olarak Yargıtay'ın bu çiftin beraatine karar verdiği yazıyor. Lütfen yardımlarınızı bekliyorum. Ailemizin toplam geliri 1100 TL, ablam ve ben yüksek öğrenime devam ediyoruz. Bu borcu karşılayacak maddi yeterliliğimiz yok. Tavsiyeleriniz ve yardımlarınız için şimdidien teşekkürler ediyorum. İyi forumlar.
http://ekonomi.milliyet.com.tr/yargi...83/default.htm
Cevap: Dul ve yetim maaşı için birlikte yaşama sonrası SGK'ya oluşan borç
Aylık maaş 550 liradan az mıydı?
Alıntı:
mrtdnz rumuzlu üyeden alıntı
/ekonomi/ekonomidetay/23.09.2012/1600883/default.htm[/url]
ben o yargitayin gÖzlerİnden Öperİm :dd
Hayır 800-900 lira civarında diye hatırlıyorum.
O kararda yargıtay sadece olayda '' dolandırıcılık suçu'' olmadığına , dolayısıyla cezaya gerek olmadığına karar vermiş, aynı şekilde eğer kurumun bu işlem nedeniyle uğradığı bir zarar varsa da o zararın tazmin edilebileceği belirtilmiş.
36 ay x 800TL = 28.800TL ana para yapar sgk dan haksız olarak alınan miktar. !!
Verdiğiniz linkteki kararla sizin durumunuz aynı değil.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
O kararda yargıtay sadece olayda '' dolandırıcılık suçu'' olmadığına , dolayısıyla cezaya gerek olmadığına karar vermiş, aynı şekilde eğer kurumun bu işlem nedeniyle uğradığı bir zarar varsa da o zararın tazmin edilebileceği belirtilmiş.
36 ay x 800TL = 28.800TL ana para yapar sgk dan haksız olarak alınan miktar. !!
Verdiğiniz linkteki kararla sizin durumunuz aynı değil.
Peki bu durumda yapabileceğimiz hiç bir şey yok mu? Ayrıca bu hesaplanan miktar bizim verdiğimiz yıla göre mi hesaplanmış, yani çift 5 ay nikahsız aynı evde yaşadık deseydi 4.000 TL mi olacaktı toplam borç?
Ne zaman boşandığı belli değil mi?
Ayrıca verdiğiniz rakamlara göre eksik hesaplanmış. Daha fazla olması gerek.
Hile ile aldığınız br para olduğuna göre, doğal olarak ödemeniz gerek.
Yargıtayın bir karar daha vermesi gerekiyor,sgk nın verdiği paraları geri alamamasına dair..
Ya kanunu değiştirecekler yada milletin evini dikizlemekten vazgeçecek..
hukuki olarak ne yapılır bilemem hukukçu değilim çünkü ama parayı ödemeyip itiraz edilebilir mi acaba, sgk mahkemeye gitsin ve mahkemede daha az bir para çıkabilir mi, yukarıdada söylendiği gibi 5 ay 3 ay vs...
sağlam bir savunma ile olur gibime geliyor..polis bir evrak imzalattımı acaba.
Alıntı:
meraklıüye rumuzlu üyeden alıntı
Yargıtayın bir karar daha vermesi gerekiyor,sgk nın verdiği paraları geri alamamasına dair..
Ya kanunu değiştirecekler yada milletin evini dikizlemekten vazgeçecek..
hukuki olarak ne yapılır bilemem hukukçu değilim çünkü ama parayı ödemeyip itiraz edilebilir mi acaba, sgk mahkemeye gitsin ve mahkemede daha az bir para çıkabilir mi, yukarıdada söylendiği gibi 5 ay 3 ay vs...
sağlam bir savunma ile olur gibime geliyor..polis bir evrak imzalattımı acaba.
Polis memuru sadece bilgi aldı, herhangi bir evrak imzalama filan olmadı. Borç ailemizin gelirine göre çok yüksek ve oluşturulan örnek ödeme planına göre 4,5-5 yıl sonra bitiyor. Anneannem ve dedem 70 küsür yaşında. Allah göstermesin vefatları durumunda borç kime kalır onu da bilmiyorum. Üniversiteye daha yeni başlıyorum. Mezun olsaydım üzerime alıp ben ödeyecektim ama malesef daha en az 4 yılım var.
SGK Ya tazminat davası açabilirsiniz borca itiraz edip sizden istedikleri kadarda tazminat alabilirsiniz....