Arsa Alacağım Sözleşme Ve Ipotek Konusunda Bilgi Istiyorum
Bugün bir emlakçı ile görüştüm bölgemizde satılan bir arsa üzerinde anlaştık nakit olarak 45.000 tl vereceğim kalan 30.000 tl içinde Eylül 2018 Tarihinde anlaştık arsanın satış bedeli tapuda 80.000 tl gözüküyor biz toplamda 75000 liraya anlaştık yalnız aklıma takılan şeyler var ilki emlakçı (kendi üzerine olan) arsanin kalan 30.000 tl si için arsaya ben üzerime aldıktan sonra ipotek koyduracagini ödemeden sonrada ipoteği kaldiracagini belirtti ayrıca aramızda sözleşme yapacağız arsa satış bedelini 85.000 göstereceğiz ve bende senden 45 değil 55 bin TL almış olarak sözleşme yapacağım dedi merak ettigim diğer konuda bu tapuda 80.000 tl değeri olan 75.000 tl olarak anlastigimiz arsayı neden 85.000 gosteriyoruz emlakçı kalan parasini aldıktan sonra bana ipoteği kaldiramiyorum 5-10.000 daha ver diyebilirimi yada ben 30.000 tl yi ödedim diyerek ipoteği kaldırmayı garantileyebilirmiyim ?
Cevap: Arsa Alacağım Sözleşme Ve Ipotek Konusunda Bilgi Istiyorum
Merhaba
TMK 881.maddesine göre; Hâlen mevcut olan veya henüz doğmamış olmakla beraber doğması kesin veya olası bulunan herhangi bir alacak, ipotekle güvence altına alınabilir. Bu nedenle borcundan dolayı arsa üzerine ipotek koydurulur.
Ancak anlaşma neticesinde belirtilen borç ne ise onu tahsil edemediğinde taşınmazı sattırıp alma hakkı vardır her zaman ipotek sahibinin. Bu nedenle sözleşmede ödenmesi gereken miktar ne ise o belirtilmelidir.