Denklik Belgesi - Bulgaristan Vatandaşlığı ve TC Vatandaşlığındaki İsim İçin?
Merhaba,
Aslında durum başlıkta yazdığımdan daha karışık. En kısa haliyle:
- 1989 yılında Bulgaristan'dan göç eden ve çifte vatandaş olan Türklerden biriyim.
- Bilindiği üzere Bulgaristan'ın asimilasyon politikaları neticesinde oradaki Türklerin isimleri Bulgarca yapılmıştı.
- Göç esnasında Bulgar ismim ile kayıtlara geçtim, Türk ismim ve ailemin seçtiği bir Soyisim ile Türk Vatandaşlığındaki ismim ve soyismim oluştu.
- Daha sonra Bulgaristan (yanılmıyorsam) AB uyum yasaları çerçevesinde göç eden Türklere Bulgar isimleri yerine Türk isimlerini alma hakkı tanıdı ben de yeni bir Kimlik ve pasaportu Türk ismi ile aldım. Ancak burada şu var ki Bulgaristan'da soyisim gibi bir kavram yok yani orada aldığım Türk ismim şu şekilde oluştu: İsim + Babanın İsmi + Dedenin İsmi. Yani Türk vatandaşlığımdaki ismimden farklı bir Türk ismi ile yeni bir kimlik ve pasaport almış oldum. Bulgaristan'da doğum kayıtları olmak üzere tüm kayıtlarını bu şekilde düzenledi.
- Şu an yurt dışında Bulgaristan vatandaşlığı ile Yüksek Lisans programına başvurmak istiyorum, zira AB üyesi ülkelerin vatandaşları için okul ücretleri daha düşük ve ayrıca çalışma imkanları daha geniş.
- Başta lisans diplomam, transkriptler vs. gibi bir çok dökümanda haliyle Türk Vatandaşlığındaki ismim ve soyismim yazıyor.
Bu bağlamda okullar benden diplomada ismi yazılı olan Türk Vatandaşı ben ile Bulgaristan vatandaşlığında farklı bir isimle kayıtlı olan ben'in aynı kişiler olduğunda dair bir belge istiyor. Yani bu bir nevi uluslararası geçerliliği olan bir isim denkliği. Şöyle ki:
xxxxxxx vatandaşlık numaralı Bulgaristan Vatandaşı olan A. S. A. ismi ile xxxxxxxx TC Kimlik No'lu Türk Vatandaşı olan A. C. ismi aynı kişiye aittir veya aynı kişiyi temsil eder.
Bu şekilde bir belge alabilecegim bir makam var mı acaba? Dışişleri Bakanlığı bu konuda bana yardımcı olabilir mi? Benim buradaki korkum herhangi bir devletin kendi vatandaşının başka ülkedeki ismiyle niye ilgilensin sorusu idi. Ancak sonucta ben devletten bunu kanıtlayacak şekilde bir talepte bulunuyorum, burada göçmenlik kaydım var (bulgar ismim ile), Bulgaristan makamlarından Bulgar ismimi Türk ismime çevirdiğime dair belge var. Ancak TC Vatandaşlığındaki Türk ismimin BG Vatandaşlığındaki Türk ismime denkliğini gösterir bir belgem yok. Bu konuda bana fikir verebilirseniz gerçekten çok sevinirim, zira herhangi bir bilgiye ulaşamadım 2 aylık araştırmalarım neticesinde.
Eğer konu milletlerarası hukuk değil vatandaşlık hukukuna giriyorsa şimdiden özür dilerim zira tam olarak hangisi olduğuna karar veremedim.
Teşekkürler.
Re: İsim denkliği belgesi? Bulgaristan Vatandaşlığındaki İsim ve TC Vatandaşlığındaki İsim için
A.S.A
Aşağıdaki siteden aldığım bilgilere göre istediğiniz belgeyi almak için bulunduğunuz İlin Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü (Göçmen Bürosu)ne müracaat ediyorsunuz.
Hangi belgeleri istedikleri yine aşağıda belirttiğim sitede "BULGARİSTAN,YUGOSLAVYA VE ROMANYA GÖÇMENLERİ İÇİN İSTENİLEN İSİM DENKLİK BELGESİ" başlığı tıklanınca bulunuyor.
Kolay gelsin.İyi günler...
http://www.istanbul.gov.tr/2pid=2686
Re: İsim denkliği belgesi? Bulgaristan Vatandaşlığındaki İsim ve TC Vatandaşlığındaki İsim için
Merhaba, cevabınız için teşekkürler ancak o isim denkliği belgesi benim işimi görmüyor zira zaten bende o belge var. Yazımda da belirttiğim gibi Göçmen Bürosu kayıtlarındaki ismimiz Bulgarca bir isim, Bulgaristan bize bu Bulgarca isimler yerine Türk isimleri alma hakkını verdiği için Bulgaristan vatandaşlığındaki ismim Türk ismidir, her ne kadar mevcut Türk vatandaşlığı ismimden farklı olsa da. Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü de bizim göç ettiğimiz kayıtları güncellemediği için hali hazırda oradan aldığım belge'de Türk vatandaşlığındaki ismimin Bulgar vatandaşlığındaki eski Bulgarca ismime denk olduğunu gösterir bir belge veriyorlar. Bu yüzden de bu benim dediğim şekilde bir belge olmuyor, yine de bilgilendirme için teşekkür ederim..
Alıntı:
sakar rumuzlu üyeden alıntı
A.S.A
Aşağıdaki siteden aldığım bilgilere göre istediğiniz belgeyi almak için bulunduğunuz İlin Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü (Göçmen Bürosu)ne müracaat ediyorsunuz.
Hangi belgeleri istedikleri yine aşağıda belirttiğim sitede "BULGARİSTAN,YUGOSLAVYA VE ROMANYA GÖÇMENLERİ İÇİN İSTENİLEN İSİM DENKLİK BELGESİ" başlığı tıklanınca bulunuyor.
Kolay gelsin.İyi günler...
http://www.istanbul.gov.tr/2pid=2686
Söylediğin belgelerle Nüfus Müdürlüğüne müracaat ettin mi?Ne dediler?
İsim denklik belgesi Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Göçmen Bürosu’ndan alınmaktadır.
Yanınızda Muhacir Kağıdınızın fotokopisini, T.C.Kimlik Cüzdanınızı ve fotokopisini ve Bulgaristan Kırmızı Pasaportunuzu ve fotokopisini bulundurunuz. Göçmen Bürosunda bulunan matbu dilekçeyi doldurup imzalayınız ve bürodaki memurlara müracaat ediniz.
1989’dan sonra gelenler İsim Denklik Belgesi anlamında bağlı oldukları Kaymakamlık Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü’nden Türk vatandaşlığını almadan önceki isimleri ile ilgili bilgileri içeren Nüfus Kayıt Örneği alabilirler.
Alınan tüm evraklara Kaymakamlıkta veya Valilikte her evraka ayrı ayrı olmak üzere Apostil mührü vurulacak. Apostil mührünün hemen yanında T.C. mührü de olacak.T.C mührünün apostil mührünün bir kısmını kapsamasına dikkat edin.
Sizin olayınız;Türk adınıza düzenlenmiş olan eğitim belgelerinizin Bulgaristan tarafından tanınması olacağından bundan sonraki kısma giriyor.
Tüm evraklar Bulgaristan’da Yetkili Tercüme Büroları tarafından tercüme edilecek ve Sofya’da Dış İşleri Bakanlığı Konsolosluk İlişkileri (Vunshno Ministerstvo Konsulski Otnoshenia) tarafından onaylanacak.
Bu tür birşeye gerek olup olmadığını başvurduğum okullara sordum, herhangi bir egitim belgesinin Bulgaristan denkliği gerekmiyor. AB vatandaşı olarak hangi ülkede okursan oku hangi isimle okursan oku başvurma imkanı var. Sizin ve bir önceki arkadaşın da dediği gibi Göçmen bürosunun verdiği belge 89 yılında göç ettiğimiz ve Bulgar adı taşıdığımız zamandaki ile olan denklik. Benim gibi bir çok göçmen daha sonra Bulgaristan'a gidip Türk adını aldı ve yeni kimlik pasaport çıkardı. Şu an göçmen bürosundaki kayıt eski bulgar isimler ile olan kayıt bu durumda o belge benim işime yaramıyor..Başka bir fikri olan var mı acaba??
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Sizin olayınız;Türk adınıza düzenlenmiş olan eğitim belgelerinizin Bulgaristan tarafından tanınması olacağından bundan sonraki kısma giriyor.
Tüm evraklar Bulgaristan’da Yetkili Tercüme Büroları tarafından tercüme edilecek ve Sofya’da Dış İşleri Bakanlığı Konsolosluk İlişkileri (Vunshno Ministerstvo Konsulski Otnoshenia) tarafından onaylanacak.
Alıntı:
A.S.A. rumuzlu üyeden alıntı
Bu bağlamda okullar benden diplomada ismi yazılı olan Türk Vatandaşı ben ile Bulgaristan vatandaşlığında farklı bir isimle kayıtlı olan ben'in aynı kişiler olduğunda dair bir belge istiyor. Yani bu bir nevi uluslararası geçerliliği olan bir isim denkliği. Şöyle ki:
xxxxxxx vatandaşlık numaralı Bulgaristan Vatandaşı olan A. S. A. ismi ile xxxxxxxx TC Kimlik No'lu Türk Vatandaşı olan A. C. ismi aynı kişiye aittir veya aynı kişiyi temsil eder.
Bu şekilde bir belge alabilecegim bir makam var mı acaba?
Bulgaristan konsolosluğuna başvurdunuz mu hiç?
Sonuçta almaya çalıştığınız belgenin Bulgar makamlarınca tanınması / onanması demek değilmidir?
Başvurmama sebebimin temelinde aslında şu var..sonuçta Bulgaristan benim Türkiye'ye göç ederken edindiğim isim ile ilgilenmiyor ilgilenmesi de gerekmiyor çok doğaldır, sonradan göç ettiğim ve yerleştiğim yer olan Türkiye Cumhuriyeti ancak benim göçmenlik kaydımı tutar. Bu yüzden Bulgaristan'dan bu tür birşeyi alamayacağıma kanaat getirdim. Yine de konsolosluğa başvurup şansımı deneyebilirim..Teşekkürler.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Bulgaristan konsolosluğuna başvurdunuz mu hiç?
Sonuçta almaya çalıştığınız belgenin Bulgar makamlarınca tanınması / onanması demek değilmidir?
Problemini çözebilmek için yapman gereken tek şey Bulgaristanda doğum kağıdını (akt za rajdane) aldığın makamdan isim denklik belgesi (udostvorenie za identichnost na imenata) almak.
arkadaşım merhaba (A.S.A) senin yaşadığın aynı sorunları bende yaşıyorum ve durumunu merak ediyorum acaba ab de bir üniversiteye başvurunu yapabildin mi ve nasıl sonuçlandırdın, konuyla ilgili başka bir arkadaşım bg de bir avukata başvurarak mahkeme yoluyla tc kimliğinde ki ismini aldı ve şuanda tc kimliği ile bg kimliği ve pasaportunda aynı ismi taşıyor, bende bg de bir avukat ve mahmekeme yoluyla aynı seçeneği denemeyi düşünüyorum ancak senin durumunu da merak ettim, teşekkürler