Ayıplı evde yaşamak zorunda kaldık
Merhabalar ege üniversitesi öğrencisiyim bu sene arkadaşımla eve çıkmak istedik ve bütçemize göre bir ev bulduk.
Ev eşyalı bir evdi ve emlakçıya göre 2 gün içerisinde evin eksik eşyaları (yemek masası,çalışma masası ve dolaplar) gelecek dendi .
Biz de tamam dedik ama bekliyoruz bekliyoruz gelmiyor ve evde ciddi sorunlar olduğunu anladık zamanla.
Evin tuvalet gideri tamamıyla bozuk ve asla çalışmıyor.
Eve internet bağlatılamıyor kablo da kopukluk olduğunu söyledi operatörden gelen beyefendi.
Ev sahibine söylüyoruz yarın geleceğim diyor gelmiyor akşam geleceğim diyor gelmiyor.
Biz şimdi ne yapmalıyız evi tutarken yaz boyu çalıştığım parayı verdim başka eve de çıkamıyorum.
Lütfen bir yol gösterin.Tesekkurler.
Cevap: Ayıplı evde yaşamak zorunda kaldık
Öğrenci kardeşim kolaylıklar dilerim. Biraz masraf olacak ama yapılacak şeyler var. Öncelikle kira kontratında ne yazdığını bilmediğimden genel yorum yapacağım. Özellikle bu eksik olduğunu söyledikleriniz sözleşmede de yazıyorsa harika. Ancak ne olursa olsun hemen notere gidip, tüm eksiklikleri de belirterek, bu eksikliklerin 5 gün içinde (başka süre de verebilirsiniz) giderilmemesi halinde kira sözleşmesini feshedeceğinizi ve her türlü yasal haklarınızı kullanacağınızı belirtir bir İHTARNAME göndermeniz gereklidir.
Bu ihtarnameyi çekmeyip suskunlukla geçiştirirseniz şartları kabul etmiş sayılacaksınız. Oyalama taktiği de olabilir ki nedeni tam da bu satır.
Eğer ihtara rağmen kiralanan yerdeki eksiklikler giderilmezse, sulh hukuk mahkemesinde tespit davası açıp, bunları da tespit ettirme gibi haklarınız da olduğunu şimdiden söyleyeyim. Adım adım gidin bu sonraki aşama. Önce ihtar...
Cevap: Ayıplı evde yaşamak zorunda kaldık
Kira sözleşmesinde şunlar olacak diye yazıyor mu ?
Eğer yazıyor ise haklısınız, yazmıyor ise geçmiş olsun.
Yazıyor ise önce telefondan onun numarasına yazılı olarak mesaj gönderin, eksikleri gidermesini talep edin.
Noterden ihtarname göndermek size masraflı olacaktır. Bu sebeple size önerim ücretsiz olan yöntem: adliyeye gidin ve arabuluculuk ofisi ile görüşün. Size bir form verecekler, doldurun ve işlem başaltın. Tamamen ücretsiz. Bu aşamadan sonra size bir avukat arabulucu atayacaklar. Görüşme için gün verilecek.
Görüşmeye gelmez ise sonrasında dava açma hakkınız var. Bu aşamada dava açmak için 1531 TL masraf yapmanız gerekecek.
Korkmayın dava sonunda para iadesi kalıyor. Görüşmeye gelmez ise bu yaptığınız tüm masrafı dava sonunda ondan icra ile alabiliyorsunuz. Ancak icra başlatmanın da masrafı var bilginiz olsun.
Eğer arabulucu görüşmesine gelirse ve anlaşma sağlamazsanız yine yukarıdaki durum geçerli.
Eğer arabulucu görüşmesine gelirse ve anlaşma ve anlaşma sağlarsanız arabulucu ücretini ikiniz eşit ödemeniz gerekiyor, anlaşma koşuluna mutlaka bu ücreti de ekleyin karşı taraf ödemezse anlaşmıyorum deyin.
Gözünüz korkmasın. Mutlaka arabulucuya başvurun. Arabulucuda anlaşma sağlanamdığında devlet arabulucu ödemesini yapıyor ve dava sonunda haksız taraf bu ücreti ödüyor.