Araç Hırsızlığı ve Tutuksuz Yargılama Hk.
merhaba benim şöyle bir sorum olacak,geçenlerde motorsikletim çalıntı ve kısa bi süre içerisinde bulundu. Çevredekilerin yardımı ile polise gelen şikayet üzerine polis ekipleri olay yerınde motorun kontağını zorlarken suç üstü yakaladıklarını söyledi.2 tanesi 18 yasından kücük 1 tanesi büyük 3 kişiler. ertesi gün nöbetçi savcı karşısına çıktılar ve beni çağırmadılar mahkemeye sen gelmiceksin dediler ama daha sonradan öğrendim ki serbest bırakmışlar sizce bu normalmi ? polis memuru bana tutuksuz yargılama dedi fazla bilgi vermedi zaten bu kişilerin daha önceden bir çok dosyası varmış bu işlerden ve suçüstü yapılan bir suçu tutuksuz yargılamak ne kadar normal ? sonuçta bu adamlar suç işlemeye meyilli kim bilir şuan kimin canını yakıyorlar? yargı zayıfmı davranıyor biraz yoksa işleyişmi böyle ben bu işin peşini bırakmak istemiyorum yapmam gerekenler nedir ve maddi manevi zararımı nası karşılayacaklar? teşekkür ederim.
Cevap: Araç Hırsızlığı ve Tutuksuz Yargılama Hk.
İşlendiğinden şüphelenilen suç tutuklama nedeninin varlığından söz edilebilecek katalog suçlardan değildir, ve
a) Şüpheli veya sanığın kaçması, saklanması veya kaçacağı şüphesini uyandıran somut olgular varsa.
b) Şüpheli veya sanığın davranışları;
1. Delilleri yok etme, gizleme veya değiştirme,
2. Tanık, mağdur veya başkaları üzerinde baskı yapılması girişiminde bulunma,
Hususlarında kuvvetli şüphe oluşturmuyorsa tutuklama kararı verilmemesi normaldir.
Zaten memlekette artık şu suçtan dolayı tutuklama kararı verilir bu suçtan dolayı tutuklama kararı verilmez şeklinde fikir beyan etmek de oldukça güç farkındaysanız, adam öldürdüğü yönünde kuvvetli şüphe bulunan kişiler dahi tutuksuz yargılanabiliyor, hırsızlık ise bunun yanında devede kulak kalıyor.
Yapmış olduğunuz şikayet neticesinde sanık veya şüpheliler daha az ceza almak amacıyla sizin maddi zararlarınızı karşılamak isteyebilirler, fakat tek başına şikayet sizin maddi ve manevi zararlarınızı karşılamaz, sanıklar da istemez ise bu zararlarınızın karşılanmasını Ceza Mahkemesi sağlamaz, bunun için ayrıca maddi ve manevi tazminat davası açmalısınız.
İyi günler.