Tacir Olmayan Çekin Bendeyken Kaybolması
Merhabalar;
Tacir olmayan iki adet şahsıma ait olan çek yaprağını aldığım ikinci el eşyalarından doğan borcuma karşılık, alacaklı olan arkadaşıma vermek üzere doldurdum. Fakat çeklerin ikisini de arkadaşıma veremeden kaybettim.
1-) Çekin iptali için(banka tarafından ödenmemesi için) ben(çeki keşide eden) asliye hukuk mahkemesine başvurabilir miyim?
2-)Karakolda tutanak tutturmaya gerek var mı?
3-) Bankaya çekin kaybolduğuna dair bir dilekçe vermem gerekiyor mu?
4-)Bu işlemleri yapmama rağmen çek kötü niyetli birinin eline geçse vadesinden önce ya da vadesinde çeki tahsil edebilir mi?
Şimdiden teşekkürler.
Cevap: Tacir Olmayan Çekin Bendeyken Kaybolması
Kayıp çekler için mahkemeye başvurarak ÖDEME YASAĞI VE ÇEK İPTALİ davası açarak çekleri iptal ettirebilirsiniz. Karakola da başvurmanızda yarar vardır. Mahkeme çeklere ödeme yasağı koyarsa zaten bankaya ibraz edildiklerinde ödeme yapmazlar.
Not: Çekler bulunursa bu defa çek istirdat davası açmanız (geri alma davası) için mahkeme süre verecektir ve mutlaka açmak zorunluluğu vardır. Bunlar teknik konular olduğundan mutlaka avukatınızla yapmanızı tavsiye ederim.
Cevap: Tacir Olmayan Çekin Bendeyken Kaybolması
Merhabalar yukarıdaki sorumla ilgili mahkemeye başvurdum ve çek bedellerinin %15'ine denk gelen tutarı mahkemeye yatırarak çeklere ödeme yasağı koydurdum. Çeklerin günü geldiğinde hiç kimse çekin tahsili için bankaya başvurmadı. Yani kaybolan çekler bulunmadı. Bu çek davası da Eylül ayında görülecek. Sizden öğrenmek istediğim bu mahkeme sonuçlanmadan ben çeki bana veren kişiden çeklerimin tutarını alabilir miyim? Mahkeme günü gelmeden yapılacak başka bir işlem var mıdır? Ayrıca avukatım yok.