İcra Hukuk Mahkemesi Görevsizlik Kararı Talebi
Arkadaşlar kiracısı olduğum deponun mal sahibine defalarca söylememize rağmen yaptırmayınca , zorunlu onarımlar için noterden ihtar çektim. Oda bana yolladığı ihbarname ile bunları kabul etti süresi içinde yaptıracağım dedi.Ancak süresini çok geçmesine rağmen bizi oyaladı, yaptırmadı; bizde ihtarnamede tek tek yazılı fiyatlarla onarımı kendimiz yaptırdık ve kiradan kestik. Mal sahibi kötü niyetli olarak kira ödemesi ve tahliye için ilamsız icra takibi başlatmış, takibe itiraz ettik ve takip durdu; ama şimdide icra hukuk mahkemesinde dava açtı. Bu dava icra hukuk mahkesinde dar kapsamda göreleceği ve delillere çokça dayandıı için görevsizlik kararı verilerek sulh hukukta görülmesini istiyoruz ve dilekçemiz bu yönde olacak.Fakat araştırmaam rağmen bu konuda bir yargıtay kararı bulamadım.İlgilenen avukat arkadaşlar özelden mesaj atarlarsa dava dosyasının evraklarını gönderebilirm.Yardımcı olacaklara şimdiden çok teşekkür ediyorum.
Cevap: İcra Hukuk Mahkemesi Görevsizlik Kararı Talebi
Burada dava açan tarafın seçimlik bir hakkı mevcuttur. Davasını isterse Sulh Hukuk Mahkemesinde isterse de İcra Hukuk Mahkemesinde açabilir. Bu dosyalarda görev itirazıyla dosya Sulh Hukuk Mahkemesine gönderilmez. Davanın İcra Hukuk Mahkemesinde açılabileceği ihtimali gözönünde bulundurularak icra takibine itiraz edilip edilmeyeceği düşünülmesi gerekirdi. Aksi halde tahliye ile karşı karşıya kalınabilir. Bu tür dosyalarda tahliye riski ile karşı karşıya kalmamak adıan icra takibine itiraz etmeyip borcu yasal süre içerisinde ödeyip iadesi için dava açmak hukuken daha korunaklı olur.
Cevap: İcra Hukuk Mahkemesi Görevsizlik Kararı Talebi
İlginiz için çok teşekkür ederim.Anladığım kadarı siz tahliyeyi kuvvetli olasılık olarak görüyorsunuz. Şu anda ben nasıl bir aksiyon alabilirim? Borcumun olmadığını ispat adına Menfi Tespit davası açmanın bu aşamada faydası olurmu?