Yapı Kredi Bankasının Maaş Hesabına Bloke Koyması
Kolay gelsin arkadaşlar. Yapı Kredi Banksından maaş alıyorum. Banka var olan bir kaç icramdan dolayı maaş hesabıma bloke uyguluyor. Bloke uygulama şekli ise maaşımın yattığı hesaptan 1/4 oranında kesıyor ve maaş hesabı dışında başka kişiler tarafından yatırılan paraların tamamına bloke uyguluyor. İcra Müdürlükleri maaş hesabı hariç demesine rağman bu bloke uygulanıyor. Konuyu BDDK 'ya şikayet ettim ve bana şöyle cevap verdiler:
"Bankamız nezdinde sadece maaş bedellerinin yattığı bir hesap statüsü bulunmamakta olup, hesaplara, maaş dışı EFT ve ödemeler de yatabilmektedir. ............. Şubemiz nezdinde bulunan ................ hesabınıza maaş tutarları yatırılmakla birlikte, hesabınız aynı zamanda diğer bankacılık işlemlerinde de kullanılmaktadır. Bankamız uygulaması; hesabınızdaki tutarın maaş olduğunun tespiti halinde maaşın 1/4'üne tekabül eden tutarın blokeye alınması yönündedir. "
Bundan önce maaş aldığım bankada da yalnızca maaş hesabı değildi eft havale yapılıyordu ama o banka bloke koymamıştı. Bankalar arasında da farklı uygulamalar yapılıyor.
Bankanın verdiği promosyonumu da bu nedenle çekemıyorum. Bankanın yaptığı bu bloke yasal mı? Yasal yollarla başvursam kazanabilir miyim?
cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: Yapı Kredi Bankasının Maaş Hesabına Bloke Koyması
Maaşın 1/4'ünün, diğer yatan paraların tamamının haczedilmesi yasaya uygun.
Zaten icra müdürlüğünden bankaya gönderilen yazıyı dikkatle okursanız, yazı da bunu emrediyor.
Aksi olsaydı, herkes sadece maaş hesabını kullanırdı, banka hesabı haczi imkansızlaşırdı.
Ama diğer bankalar o zaman niye gelceğe dönük olarak hesaplara bloke koymanın mümkün olmadığını yazıyor. İcra Müdürlüklerine Örneğin;
Akbank "Bilindiği üzere haciz kararları borçlunun 3. şahıs nezdindeki mevcut ve bilinen hak ve alacakları üzerine uygulanabileceğinden ileride doğacak hak ve alacaklar üzerine üye işyeri hesaplarına gelecek pos bedelleri dışında haciz tatbiki mümkün değildir."
Halkbak " Diğer taraftan, haciz kararları borçlunun üçüncü şahıs nezdindeki mevcut ve bilinen alacakları üzerine uygulanabileceğinden, gelecekte doğup doğmayacağı bilinmeyen, ümit ve ihtimale dayalı hak ve alacaklar üzerine haciz tatbiki mümkün bulunmamaktadır."
İş Bankası "Ayrıca, haciz kararları borçlunun üçüncü şahıs nezdinde tebliğ tarihinde bilinen belirli ve mevcut bir alacak veya hukuki ilişkiden doğacak alacaklarını kapsamakta olup, ümit ve ihtimale dayalı alacaklar bakımından haciz işlemi yapılamayacağından ihbarnamenize/tezkerenize bu nedenle de itiraz ederiz."
Kuveyttürk "Ayrıca haciz kararları borçlunun üçüncü şahıs nezdinde tebliğ tarihinde bilinen belirli ve mevcut bir alacak veya hukuki ilişkiden doğacak alacaklarını kapsamakta olup, ümit ve ihtimale dayalı alacaklar bakımından haciz işlemi yapılamayacağından ileriye yönelik haciz tatbiki talebinize itiraz ettiğimizi bildiririz."
nPara "Bilindiği üzere ilgili kanun hükümleri ve yerleşik Yargıtay kararları (Yargıtay 12 HD 22.10.2004 t 17928/22583 ve Yargıtay 12. HD 15.06.2010 2010/2746 E. 2010/15309 K.) gereğince haciz ihbarnamesi ve haciz kararı çerçevesinde 3.şahsın sorumluluğu haciz bildiriminin kendisine tebliğ edildiği tarihteki mevcut durumla sınırlı olup ileride doğacak ve doğması muhtemel bir hakkın 3. şahısça bilinmesi ve haczi mümkün değildir."
Şekerbank " T.C. YARGITAY 12. HUKUK DAIRESI E. 2004/17928 K. 2004/22583 T. 22.10.2004 * BORÇLUNUN MUHTEMEL ALACAKLARININ HACZI ( 3. Sahıs Nezdinde - Kural Olarak Ileride Dogacak Muhtemel Bir Hakkın Haczinin Mümkün Olmadıgı ) 2004/m89 ÖZET : Kural olarak ileride dogacak muhtemel bir hakkın haczi mümkün degildir. 3. sahsa, borçlunun nezdinde dogmus ve dogacak hak ve alacaklarının haczini seklinde haciz ihbarnamesinin çıkarılması halinde 3. sahsın sorumlulugu haciz müzekkeresinin kendisine ulastıgı tarihteki mevcut durumla ( fiili durumla )sınırlı olacagından ileride dogacak, dogması muhtemel bu hakkın bu asamada 3. sahısca net olarak bilinmesi mümkün olmadıgından bu sekilde çıkarılan haciz ihbarnamesi muhtemel alacaklar açısından sonuç dogurmaz. "
Ziraat "Diğer taraftan, haciz kararları borçlunun üçüncü şahıs nezdindeki mevcut ve bilinen alacakları üzerine uygulanabileceğinden, gelecekte doğup doğmayacağı bilinmeyen, ümit ve ihtimale dayalı hak ve alacaklar üzerine haciz tatbiki mümkün bulunmamaktadır. "
İşin tuhaf tarafı benim borcum ziraat bankasına ziraat bankası bile kendi icra dosyasına geleceğe dönük icra uygulamam mümkün değil derken yapı kredi geleceğe dönük uygulama yapıyor. Yapı Kredi bankasının da işine geliyo. Paradan para kazanıyor. Bunlardan birinin doğru diğerinin yanlış olması lazım.
Borçlu sizsiniz, alacaklı Yapı kredi bankası, blokeyi uyguladığı hesap sizin yapı kredi bankasındaki hesabınız değil mi?Örneğini verdiğiniz ve sorguladığınız tüm yanıt ve kararlar, borçunun bir başka özel veya tüzel kişilikte doğacak alacaklarına haciz uygulanması ile ilgili. Yani yapı kredi bankası sizin bir başka işletmeden başka bir banka hesabınıza gelmesi muhtemel olan alacak olabileceğiniz miktara haciz uyguluyor olsa haklısınız , bu durum verdiğiniz örneklere uyar.
Hayır alacaklı Ziraat Bankası. Yapı Krediye borcum yok. Maaş hesabım Yapı Kredide. İcra Müdürlüğü yazısına isitnaden maaş hesabım da dahil tüm hesaplara geleceğe yönelik bloke uyguluyor. Hesaba 5 lira girse yutuyor hemen. Promosyonuma da hesaba girer girmez bloke koydu.
Sorunumu çözdüm arkadaşlar bilgi vereyim dedim. Öncelikle yapı kredi bankasına gittim. Hangi icra dairesinden dolayı hesaplarıma bloke konulduğunu sordum. 3 farklı icra dairesini söyledi. Uyap vatandaş portal üzerinden dilekçe verdim 3 icra dairesine de. Dilekçemde yargıtayın kararına ıstınaden ileriye dönük bloke uygulanamayacağını yazdım. İcra dairelerinin 3 ü de talebimi kabul etti. Yapı Kredi bankasına ileriye dönük haciz uygulamasının kaldırılması yazısı yazıldı. Bugün de blokem kaldırılmış.
İcra Dairesi Kararı=>TALEBİNİN KABULÜ İLE İİK 89/1 HACİZ İHBARNAMESİ İLE İLERİYE YÖNELİK HACİZ UYGULANAMAYACAĞINDAN BORLUNUN TALEBİ GEREĞİ İLGİLİ YAPI KREDİ BANKASINA MÜZ. YAZILARAK İLERİYE DÖNÜK KONULAN HACZİN FEKKİNE, HACİZ TARİHİNDEKİ MEVCUT DURUMA GÖRE HACZİN DEVAM ETTİĞİNİN BİLDİRİLMESİNE KARAR VERİLDİ.
Alıntı:
meminsen rumuzlu üyeden alıntı
Sorunumu çözdüm arkadaşlar bilgi vereyim dedim. Öncelikle yapı kredi bankasına gittim. Hangi icra dairesinden dolayı hesaplarıma bloke konulduğunu sordum. 3 farklı icra dairesini söyledi. Uyap vatandaş portal üzerinden dilekçe verdim 3 icra dairesine de. Dilekçemde yargıtayın kararına ıstınaden ileriye dönük bloke uygulanamayacağını yazdım. İcra dairelerinin 3 ü de talebimi kabul etti. Yapı Kredi bankasına ileriye dönük haciz uygulamasının kaldırılması yazısı yazıldı. Bugün de blokem kaldırılmış.
İcra Dairesi Kararı=>TALEBİNİN KABULÜ İLE İİK 89/1 HACİZ İHBARNAMESİ İLE İLERİYE YÖNELİK HACİZ UYGULANAMAYACAĞINDAN BORLUNUN TALEBİ GEREĞİ İLGİLİ YAPI KREDİ BANKASINA MÜZ. YAZILARAK İLERİYE DÖNÜK KONULAN HACZİN FEKKİNE, HACİZ TARİHİNDEKİ MEVCUT DURUMA GÖRE HACZİN DEVAM ETTİĞİNİN BİLDİRİLMESİNE KARAR VERİLDİ.
aynı durum aynı bankayla benimde başıma geldi örnek dilekçeyi banada paylaşabilirmisiniz iyi günler
Benim de aynı problem var. Dilekçe örneklerini bana da yollar mısınız rica etsem ?
Başka bir hesap açarsanız tamamına dahi haciz yapabilirler. Maaş hesabı olarak ayrıca belirtmelisiniz bankaya.