İşten Kaynaklanan Sağlık Sorunu ve Mobbing
Herkese merhabalar
Öncelikle sağlık sorunumu izah etmek istiyorum. 2 yıldır haftanın 6 günü mesailerle toplam 48 saat (Molalardan arındırılmış) Şekilde ayakta çalışıyorum. Son 6 aydır ayaklarımda hafif başlayan ağrı ve acının dayanılmaz hale gelmesi sebebiyle doktora gittim ve Kondromalazia Patella yani ayak çökmesi-düztabanlık teşhisi koyuldu. Doktor bey uzun yürüyüşü, uzun süre ayakta durmayı, sportif faaliyetler gibi bir çok şeyi yasakladı. Ve Diz içerisine kök hücre tedavisi+ortopedik bir takım şeyler+ ilaç tedavisi verdi.
Benim işyerime girmeden önce böyle bir rahatsızlığım olmadığını da belirtmek isterim. İnternetten okuduğum kadarıyla iş yerinden kaynaklı bir sağlık sebebiyle haklı istifa edip tazminatımı alıp çıkabiliyorum. Bunun için bazı kaynaklar tek doktor raporu yeterli derken bazıları Heyet raporu almam gerektiğini söylemiş. Heyet raporu böyle bir konuda çıkar mı emin değilim ama işte ayakta durduğum zamanlar artık benim için bir çile seviyesine geldi. Bu konuda bir bilgi verebilirseniz .ok mutlu olurum.
ikinci olarak ise işyerim sağlık sorunum olduğunu bildiği için bana kendim istifa etmem için mobbing uyguluyor. Örneğin bu yukarıda bahsettiğim hastalık için doktora gittiğim gün hastaneye gideceğimi söylememe rağmen işe gelmedi şeklinde tutanak tutmuşlar ve benden de savunma istemişler. Tutanağa önceki haftalarda rahatsız olduğumu söylediğimde direkt gidip covid testi yapmam gerektirdiğini söyleyip işe gelmediğim günü de habersiz gitti şeklinde lanse etmişler. Neyse ki iş yerine covid testi izolasyon belgesini whatsap üzerinden gönderdiğim ve konuşmalar olduğu için rahatım. Hastaneye gittiğim gün içinde raporum mevcut ve savunmamda işyerime haber verdiğimi kanıtlarıyla ve şahitleri de belirterek yanıtladım.
İşyerim bununla da kalmadı, kök hücre tedavisi cumadan cumaya oluyor iznimi cumaya aldırmak istedim müsade etmediler, rapor alıp gidersem de sürekli rapor almamı bahane göstererek işten tazminatsız çıkaracaklarını ima ettiler.
Zaten evvelinde olan omuz çıkığım yüzünden fiziksel hareketlerime dikkat etmem gerekirken, şimdi bir de bu acılı ve ağrılı hastalıkla uğraşıyorum. Üzerine tedavime başlayamıyorum. Tek istediğim tazminatımı alıp o maddi güçle 3-6 ay dinlenmek ve iyileşmek.
Ne yapmalıyım nasıl bir yol izlemeliyim yardımcı olabilirseniz çok mutlu olurum.
Şimdiden cevap veren herkese çok teşekkürler
Cevap: İşten Kaynaklanan Sağlık Sorunu ve Mobbing
Dr randevunuzu işverene bildirerek dr a gidebilirsiniz, daha iyisi işyeri hekiminden sevk alarak gitmeniz. Muayene , tedavinizin bitiminde alacağınız işbaşı belgesini de işverene iletirsiniz sizi gelmedi etmedi şeklinde lanse edemez. Dr rapor veriyorsa da rapor aldığınız için sizi işten çıkartamaz, çıkartırsa da tazminatınızı ödeyerek çıkartabilir. Ayağınızdaki sorun nedeniyle ayrılma düşüncenizle ilgili, alacağınız yapmakta olduğunuz için sağlığınızı olumsuz etkileyeceğine dair raporla işverenden sağlık durumunuza uygun bir görev talep etmeniz gerekir öncelikle. İşveren bu talebinize cevap vermez veya uygun bir görev vermezse, sözleşmenizi feshetmek tek seçeneği olur normalde. Sözleşmenizi feshetmez ve beklerse, aynı işe devam etmenizi isterse, siz sağlık nedeniyle sözleşmenizi feshedip tazminatınızı talep etme hakkını kazanabilirsiniz. Önerim raporu iletip yeni iş talep etme ve sonrasında sözleşmenizi feshetme işlemlerinizi noter kanalıyla yapmanızdır.
Cevap: İşten Kaynaklanan Sağlık Sorunu ve Mobbing
Cevabınız için çok teşekkür ederim, işyerinde beni oturarak çalışmak için görevlendirecekleri sadece 1 alan var o da kasa bölümü, oradan hiç bir arkadaşımın benimle görev değişimi yapacağını düşünmediğim için işyerimin bu talebi dikkate alacağını düşünmüyorum. Ama öncesinde bu talepte bulunmam gerektiğini bilmiyordum. öğrenmem çok iyi oldu.