Hukuki Net Hukuki NET | Forum | Mevzuat Anasayfa | Kaynaklar | Yazarlar | Dizin | Arama | Uyarlama | Giriþ | Üye Ol
Tütün Mamulleri ve Alkollü Ýçkilerin Satýþýna ve Sunumuna Ýliþkin Usul ve Esaslar Hakkýnda Yönetmelik
Ekleyen: Mehtap Deniz | Tarih: 6-01-2011 | Kategori: Yönetmelik | Okunma : 3735 | Not:
Mehtap Deniz




Profil >

 
7 Ocak 2011 CUMA
Resmî Gazete
Sayý : 27808


T
ütün ve Alkol Piyasasý Düzenleme Kurumundan:

TÜTÜN MAMULLERÝ VE ALKOLLÜ ÝÇKÝLERÝN SATIÞINA VE SUNUMUNA  ÝLÝÞKÝN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELÝK

BÝRÝNCÝ KISIM

Genel Hükümler

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

             Amaç

             MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; tütün mamulleri ve alkollü içkilerin, kamu saðlýðýnýn ve tüketici haklarýnýn korunmasý ile rekabetin tesisi hususlarý gözetilerek tanýtýmýna, satýþýna, sunumuna ve nihai tüketicilere güvenli bir þekilde ulaþmasýna iliþkin her türlü faaliyetin usul ve esaslarýný düzenlemektir.

             Kapsam

             MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; tütün mamulleri ve alkollü içkilerin, tanýtýmýna, satýþýna ve sunumuna iliþkin faaliyetlerde, kamu ve birey saðlýðýnýn gözetilmesi, rekabetin tesisi, tüketici seçeneklerinin korunmasý, reklam koþullarýnýn belirlenmesi, tüketici bilincinin geliþtirilmesi ve faaliyetlerin kayýt altýna alýnmasý suretiyle piyasa takip ve kontrolünün saðlanmasýna yönelik uyulmasý gereken usul ve esaslarý kapsar.

             Dayanak

             MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 8/6/1942 tarihli ve 4250 sayýlý Ýspirto ve Ýspirtolu Ýçkiler Ýnhisarý Kanunu, 7/11/1996 tarihli ve 4207 sayýlý Tütün Ürünlerinin Zararlarýnýn Önlenmesi ve Kontrolü Hakkýnda Kanun, 3/1/2002 tarihli ve 4733 sayýlý Tütün ve Alkol Piyasasý Düzenleme Kurumu Teþkilat ve Görevleri Hakkýnda Kanun ile 8/12/2004 tarihli ve 2004/8235 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararýyla yürürlüðe konulan Dünya Saðlýk Örgütü Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleþmesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

             Tanýmlar

             MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) Açýk alkollü içki satýcýsý: Alkollü içkilerin, piyasaya arz ambalajýný açarak mevzuata uygun þekilde nihai tüketiciye satýþýný ve sunumunu yapan, açýk alkollü içki satýþ belgesini haiz gerçek veya tüzel kiþiyi,

             b) Baðlý satýþ: Bir mal veya hizmet ile birlikte ayný ya da farklý ek bir mal veya hizmetin satýn alýnmasýnýn zorunlu kýlýnmasýný içeren satýþ sözleþmesini veya eylemini,

             c) Bilgi toplumu hizmetleri: Elektronik ticaret, elektronik ortamda sunulan mesleki faaliyetler, elektronik haberleþme ve biliþim hizmetleri gibi talebe baðlý olarak elektronik araçlarla ve taraflarýn yüz yüze gelme mecburiyetleri olmaksýzýn saðlanan her türlü mal ve hizmetin tedarikini,

             ç) Genç: Onbeþ ile yirmidört yaþ arasý dönem içinde bulunan kiþiyi,

             d) Ýþyeri: Bu Yönetmelik kapsamýna giren ticari nitelikteki faaliyetlere tahsis edilen yerleri,

             e) Kampanya: Ürünü veya markayý tanýtmak veya pazar payýný artýrmak ya da korumak amacýyla düzenlenen, tüketimi özendirici ve teþvik edici uygulama ve faaliyetleri,

             f) Kurul: Tütün ve Alkol Piyasasý Düzenleme Kurulunu,

             g) Kurum: Tütün ve Alkol Piyasasý Düzenleme Kurumunu,

             ð) Münhasýr satýcý: Sadece tütün mamulleri ve/veya alkollü içkilerin, nihai tüketiciye piyasaya arz ambalajýnda satýþýný yapan, münhasýr tütün mamulü ve/veya alkollü içki perakende satýþ belgesini haiz gerçek veya tüzel kiþiyi,

             h) Perakende satýcý: Tütün mamulleri ve/veya alkollü içkilerin, nihai tüketiciye piyasaya arz ambalajýnda satýþýný yapan, perakende satýþ belgesini haiz gerçek veya tüzel kiþiyi,

             ý) Promosyon: Ürünü, markayý ya da firmayý tanýtmak, ürünün alýmýný özendirmek, satýþýný artýrmak veya firmanýn ya da markanýn imajýnýn güçlendirilmesini saðlamak amacýyla yapýlan; ayný fiyata daha fazla ürün, satýþa konu ürünün yanýnda bedelsiz ya da indirimli fiyattan verilen ayný ya da farklý ek ürün, ek hizmet veya kazanýmlarý,

             i) Satýþ belgesi: Ýþyerlerinde tütün mamulleri satýþý ile alkollü içkilerin satýþý ve/veya sunumunun yapýlabilmesi için Kurum veya yetkilendirilmiþ merci tarafýndan verilecek izin belgesini,

             j) Sponsorluk: Ürünün tanýtýmýný amaç edinen ya da tanýtýmý yönünde doðrudan veya dolaylý etkisi olan her türlü olaya, faaliyete ya da gerçek veya tüzel kiþiye katkýda bulunmayý,

             k) Toptan satýcý: Tütün mamulleri ve/veya alkollü içkilerin, bu Yönetmelik hükümleri kapsamýnda satýþ belgesi almýþ satýcýlara satýþýný yapan, toptan satýþ belgesini haiz gerçek veya tüzel kiþiyi,

             l) Yetkilendirilmiþ merci: Yapýlan protokol çerçevesinde yetkilendirilen kamu kurum ve kuruluþlarý veya kamu kurumu niteliðindeki meslek kuruluþlarýný,

             ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Ortak Hükümler

             Satýþ belgesi alma zorunluluðu

             MADDE 5 (1) Tütün mamulleri ve alkollü içkilerin toptan ve perakende satýþý ile açýk alkollü içki satýþý faaliyetlerinde bulunacak kiþilerin, faaliyet türlerine göre aþaðýdaki belgeleri almalarý zorunludur:

             a) Tütün mamullerinin perakende satýþýný yapabilmek için, tütün mamulü perakende satýþ belgesi.

             b) Alkollü içkilerin perakende satýþýný yapabilmek için, alkollü içki perakende satýþ belgesi.

             c) Tütün mamulü ve alkollü içkilerin birlikte perakende satýþýný yapabilmek için, tütün mamulü ve alkollü içki perakende satýþ belgesi.

             ç) Münhasýran tütün mamulü ve/veya alkollü içkilerin perakende satýþýný yapabilmek için, münhasýr tütün mamulü ve/veya alkollü içki perakende satýþ belgesi.

             d) Piyasaya arz ambalajý açýlmak suretiyle açýk alkollü içkilerin satýþýný ve sunumunu yapabilmek için, açýk alkollü içki satýþ belgesi.

             e) Tütün mamulü ve/veya alkollü içkilerin toptan satýþýný yapabilmek için, tütün mamulü ve/veya alkollü içki toptan satýþ belgesi.

             (2) Ýþyerlerine, diðer kamu kurum ve kuruluþlarý ile ilgili meslek kuruluþlarý tarafýndan özel mevzuatýna göre verilen izinler, bu Yönetmelik hükümlerine göre satýþ belgesi alma mükellefiyetini ortadan kaldýrmaz.

             Ýþyerlerine iliþkin ortak hükümler

             MADDE 6 (1) Aþaðýda yer alan hükümler; tütün mamulleri ve alkollü içkilerin satýþýnýn ve sunumunun yapýldýðý gerçek ve tüzel kiþilere ait iþyerlerinin tümünü kapsar:

             a) Bu Yönetmelik kapsamýndaki faaliyetler için sabit ve fiziki bir iþyerinin mevcudiyeti aranýr. Ayný gerçek veya tüzel kiþinin birden fazla iþyerinin bulunmasý halinde her biri için ayrý satýþ belgesi alýnmasý zorunludur.

             b) Yetkili satýcýlar tarafýndan satýþ belgesinde belirtilen iþyeri adresi dýþýnda satýþ ve/veya sunum yapýlamaz.

             c) Alkollü içkilerin bilgi toplumu hizmetleri vasýtasýyla ya da posta ve benzeri daðýtým hizmetleri yoluyla satýþý ancak satýþ belgesini haiz iþyerlerinden yapýlabilir. Kurumdan faaliyet konusuna iliþkin yetki belgesi almýþ alkollü içki satýcýlarý, bilgi toplumu hizmetleri veya posta ve benzeri daðýtým hizmetleri yoluyla satýþ ve daðýtým faaliyetlerini, bu Yönetmelikte belirtilen usul ve esaslara uygun þekilde yapmak zorundadýr.

             ç) Ýþyerlerinde; tütün mamulleri ve alkollü içkilerin satýldýðý otomatik satýþ makineleri bulundurulamaz. Tütün mamulleri ve alkollü içkiler, her nevi oyun makineleri ile veya farklý yöntemlerle oyun ve bahse konu edilemez.

             d) Bu Yönetmelik kapsamýndaki ürünlerin dýþýnda farklý ürünlerin de satýldýðý iþyerlerinde; Yönetmelik kapsamý dahilindeki ürünler, diðer ürünlerden ayrý ve her türlü denetime imkan verecek þekilde satýþa arz edilir ve/veya depolanýr.

             e) Satýþ belgeleri, iþyerlerinin içerisinde tüketicilerce rahatlýkla görülebilecek ve okunabilecek uygun yerlere asýlýr. Kurum sicil numarasý, iþyeri tabelalarýna veya vitrinlerin dýþ yüzeylerine rahatlýkla görülebilecek ve okunabilecek þekilde yazýlýr.

             f) Ýþyerinde; onsekiz yaþýný doldurmamýþ kiþilere tütün mamulleri ve alkollü içkiler satýlamaz veya sunum suretiyle tüketimlerine arz edilemez. Yaþ konusunda tereddüde düþülmesi halinde satýcý, talepte bulunan tüketiciden kimlik belgesi istemek suretiyle, onsekiz yaþýndan büyük olduðu bilgisine ulaþarak satýþý veya sunumu gerçekleþtirir.

             g) Ýþyerinde, tütün mamulleri ve alkollü içkilerin onsekiz yaþýný doldurmamýþ kiþilere satýþ veya sunumunun yapýlamayacaðýna iliþkin uyarý yazýlarýnýn bulunmasý ve bu yazýlarýn görülebilen yerlere okunabilecek þekilde asýlmasý zorunludur. Uyarý yazýlarýnýn içeriði, þekli ve konumlandýrýlmasýna dair usul ve esaslar Kurum tarafýndan belirlenir.

             ð) Satýcýlar, ambalajlarýnda mevzuat uyarýnca kullanýlmasý zorunlu olan bandrol, etiket, hologram, pul, damga veya benzeri iþaretleri taþýmayan ürünleri ya da taklit veya niteliðine uygun olmayan iþaretleri taþýyan ürünleri, ticari amaçla iþyerlerinde bulunduramazlar, nakledemezler, satýþa arz edemezler. Birada uygulanacak kod bandrol hükmündedir.

             (2) Onsekiz yaþýný doldurmamýþ kiþiler, tütün mamulü ve alkollü içkilerin pazarlanmasýnda, satýþýnda ve sunumunda istihdam edilemez. Yasal düzenlemeler uyarýnca gerçekleþtirilen eðitim amaçlý çalýþmalar bu hükmün dýþýndadýr.

ÝKÝNCÝ KISIM

Satýþ Faaliyetlerine ve Satýþ Belgelerine Ýliþkin Esaslar

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Satýþ Faaliyetlerine Ýliþkin Esaslar

             Toptan satýþ faaliyetine iliþkin esaslar

             MADDE 7 (1) Toptan satýþlarda aþaðýdaki esaslara uyulur:

             a) Tütün mamulü ve alkollü içki üreticileri ile ithalatçýlarý; Kurumdan üretim, ithalat ve daðýtým faaliyetleri için almýþ olduklarý belgelere istinaden, toptan satýcýlara ürünlerinin satýþýný ayrý bir toptan satýþ belgesi almalarýna gerek bulunmaksýzýn yapabilirler. Bu kiþilerin, doðrudan açýk alkollü içki satýcýlarýna ve/veya perakende satýcýlara satýþ yapmak istemeleri halinde toptan satýþ belgesi almalarý zorunludur. Ayrýca; bu kiþilerin ve toptan satýcýlarýn, açýk alkollü içki satýþý ile perakende satýþ yapmak istemeleri halinde, faaliyet konusuna uygun açýk alkollü içki satýþ belgesi ve/veya perakende satýþ belgesi almalarý zorunludur.

             b) Ürün alým-satýmý yapýlan her bir yer için ayrý satýþ belgesi alýnmasý zorunludur. Toptan satýþ belgeleri, gerçek kiþilerde; iþletme sahibinin veya vekilinin baþvurusu üzerine þahýs adýna, tüzel kiþilerde ise; tüzel kiþiliði temsil ve ilzama yetkili kiþi tarafýndan yapýlacak baþvuru üzerine, tüzel kiþilik adýna düzenlenir.

             c) Toptan satýcýlar, (a) bendi hükmü saklý kalmak üzere; toptan satýþ belgesi almamýþ kiþilerden ürün alamazlar, nargile içim yerlerine yönelik yapýlan nargilelik tütün mamulü satýþý hariç, geçerli satýþ belgesi olmayanlara ürün satamazlar. Faaliyetine kendi isteðiyle son veren, belgesi iptal edilen veya belgesi geçerliliðini kaybedenlerin, bu durumlarýna iliþkin bilgileri Kurumun internet sitesinde yayýmlanýr. Ürünlerin ticaretine iliþkin satýþ faturalarý ve sevk/taþýma irsaliyeleri üzerinde, toptan satýcýnýn ve ürün sattýðý satýcýnýn Kurum sicil numarasý ile ürünlerin niteliðini tanýmlayan marka ve ambalaj hacmi veya birimi bilgilerine yer verilmesi zorunludur.

              ç) 3/1/2002 tarihli ve 4733 sayýlý Kanunun 8 inci maddesinin beþinci fýkrasýnýn (c) bendinde sayýlan ihlale konu ürünün piyasaya arzýnýn bir yýla kadar durdurulmasýna karar verilmesi ve bu karara konu ürünlerin Kurumun internet sitesinde ilan edilmesi halinde; toptan satýcýlar, bu ürünlerin perakende satýcýlara daðýtýmýný yapamazlar.

              d) Toptan satýcýlar, satýþýný yaptýklarý ürünlerin ambalajlarýnda bulunmasý zorunlu olan bandrol ve kodlara ait güvenlik özelliklerinin perakende satýcýlar tarafýndan kontrol edilmesini saðlamak amacýyla, Kurum tarafýndan belirlenecek doðrulama materyallerini yeterli sayýda bulundurmak, düzenli olarak ürünlerin kontrollerini yapmak, taklit ve niteliðine uygun olmayan bandrolleri taþýyan ürünleri iþyerlerinde ve araçlarýnda bulundurmamak ve alým yapan satýcýlara talepleri halinde doðrulama materyallerini sunmak zorundadýr.

             Perakende satýþ faaliyetine iliþkin esaslar

             MADDE 8 (1) Perakende satýþlarda aþaðýdaki esaslara uyulmasý zorunludur:

             a) Perakende satýcýlar, satýþ belgesi almamýþ kiþilerden ürün alamazlar.

             b) 8/6/1942 tarihli ve 4250 sayýlý Kanun ile 7/11/1996 tarihli ve 4207 sayýlý Kanunda satýþ yapýlamayacaðý belirtilen yerler hariç olmak üzere, iþyeri açma ve çalýþma ruhsatýnda belirtilen faaliyet konusu; bakkal, market, süpermarket, hipermarket, kuruyemiþçi, büfe olanlar ile münhasýran tütün mamulü ve/veya alkollü içki satýþý yapan kiþiler, perakende satýþ belgesi talebinde bulunabilirler.

             c) Perakende satýcýlarýn faaliyet konusu; tütün mamulü ve alkollü içki olarak seçilen faaliyet konularýnýn her ikisini ya da birini kapsayabilir ve faaliyet konularý satýþ belgesi üzerinde ayrý ayrý belirtilir.

             ç) Perakende satýcýlar; tütün mamullerinin ve alkollü içkilerin, nihai tüketicilere yönelik arz ambalajlarýný bozmak ya da bölmek suretiyle satýþ veya sunumunu yapamazlar.

             Tütün mamulü satýþýnýn yapýlamayacaðý yerler ve yöntemler

             MADDE 9 (1) Saðlýk, eðitim ve öðretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerde tütün mamullerinin satýþý yapýlamaz.

             (2) Bilgi toplumu hizmetleri vasýtasýyla ya da posta ve benzeri daðýtým hizmetleri yoluyla tütün mamulü satýþý ve teslimi yapýlamaz.

             Perakende ve açýk alkollü içki satýþý ile ilgili iþyerlerine iliþkin esaslar

             MADDE 10 (1) Açýk alkollü içki satýþ belgesi bulunmayan perakende satýþ yapýlan iþyerlerinde, açýk alkollü içki tüketilemez ve sunumu yapýlamaz.

             (2) Belediye mücavir alanlarý ve konaklama yerleri hariç olmak üzere, otoyollarda ve devlet karayollarýnda bulunan yapý ve tesislerde alkollü içki satýþý yapýlamaz.

             (3) Öðrenci yurtlarý, spor kulüpleri, her türlü öðretim ve eðitim kurumlarý, kahvehane, kýraathane, pastane, bezik ve briç salonlarýnda alkollü içki satýþý yapýlamaz. Akaryakýt istasyonlarýnýn maðaza ve lokantalarýnda ise, hacmen % 5 alkolden fazla alkol içeren alkollü içkilerin satýþý yapýlamaz.

             Alkollü içkilerin, bilgi toplumu hizmetleri vasýtasýyla ya da posta ve benzeri daðýtým hizmetleri yoluyla yapýlacak satýþlarýna iliþkin esaslar

             MADDE 11 (1) Bilgi toplumu hizmetleri vasýtasýyla ya da posta ve benzeri daðýtým hizmetleri yoluyla alkollü içki satýþý faaliyetinde bulunmak isteyen gerçek ve tüzel kiþiler, faaliyet konusuna uygun perakende satýþ belgesi almak, bu Yönetmelikte yer alan usul ve esaslara uygun faaliyette bulunmak zorundadýr.

             (2) Alkollü içkilerin, televizyon, kablolu yayýn, radyo ve kamu yayýn araçlarýyla satýþý yapýlamaz.

             (3) Öðrenci yurtlarýna, spor kulüplerine, her türlü öðretim ve eðitim kurumlarýna, kahvehanelere, kýraathanelere, pastanelere, bezik ve briç salonlarýna; bilgi toplumu hizmetleri ya da posta ve benzeri daðýtým hizmetleri yoluyla alkollü içki satýþý yapýlamaz ve teslim edilemez.

             (4) Toptan satýþ belgesini haiz kiþiler; toptan satýcýlara, perakende veya açýk alkollü içki satýcýlarýna, bilgi toplumu hizmetleri ya da posta ve benzeri daðýtým hizmetleri yoluyla, alkollü içki satýþý yapabilirler. Toptan satýcýlar, bu tür satýþlarýnda satýþýn gerçekleþtirileceði internet adresini Kuruma yazýlý olarak bildirir ve bu adres, satýþ belgesi üzerinde Kurumca belirtilir.

             (5) Perakende satýþ belgesini haiz satýcýlar; belgeli açýk alkollü içki satýcýlarýna ve nihai tüketicilere, bilgi toplumu hizmetleri vasýtasýyla ya da posta ve benzeri daðýtým hizmetleri yoluyla alkollü içki satýþlarýný yapabilirler. Perakende satýcýlar; fiziki iþyerlerinin yaný sýra internet aracýlýðýyla açýk alkollü içki satýcýlarýna veya nihai tüketicilere perakende alkollü içki satýþý yapmak istediklerinde, satýþýn gerçekleþtirileceði internet adresini Kuruma yazýlý olarak bildirir ve bu adres, satýþ belgesi üzerinde Kurumca belirtilir.

             (6) Satýþ belgesi üzerinde yer alan internet adresleri dýþýnda baþka bir internet adresinden satýþ yapýlamaz.

             (7) Ýnternet aracýlýðýyla alkollü içkilerin satýþý için, diðer ürünlerden ayrý ulaþýlabilen ayný internet adresi içerisinde ayrý bir sayfa tahsis edilmesi ve sitenin alkollü içki tanýtýmýna ve satýþýna tahsis edilmiþ bölümünde, satýþý gerçekleþtirecek olan satýcýnýn satýþ belgesinde belirtilen fiziki iþyeri adresi ile satýþ belgesi üzerinde yer alan Kurum sicil numarasýna yer verilmesi zorunludur.

             (8) Farklý internet sitelerinden, alkollü içkilerin satýþý için tahsis edilen internet sayfasýna doðrudan baðlantý saðlanamaz. Ýnternet ortamýnda, alkollü içki satýþýna tahsis edilmiþ sayfalar dýþýndaki alanlarda, kullanýcý denetimsiz iç içe otomatik açýlan pencereler vasýtasýyla alkollü içki satýþý yapýlamaz.

             (9) Perakende satýþa iliþkin internet sayfalarýnda; alkollü içkilerin üreticisi veya ithalatçýsý, ürün markasý, fiyatý, hacmi, kategorisi, menþei bilgisi ve alkol derecesi dýþýnda hiçbir ek ifade yer alamaz. Bu bilgiler, herhangi bir ürünü ya da firmayý ön plana çýkaracak þekilde farklý renk, boyut ya da yazý formatýnda yazýlamaz. Bu kapsamdaki internet adreslerinde, yazýlý veya görsel unsurlar kullanýlarak tüketici seçeneklerini azaltacak veya sektörel rekabeti bozacak uygulamalar yapýlamaz.

             (10) Perakende satýþlarda; bilgi toplumu hizmetleri vasýtasýyla ya da posta ve benzeri daðýtým hizmetleri yoluyla yapýlan satýþlar; onsekiz yaþýný doldurmamýþ kiþilere ürün teslim edilmemesi de dahil sipariþin alýnmasýndan ürününün teslimine kadar geçen sürede iþlemlerin mevzuata uygunluðunun sorumluluðu satýcýya ait olmak üzere, belge sahibinin doðrudan talep sahibinden sipariþ almasý ve sipariþ konusu ürünün talep sahibine teslimi suretiyle yapýlýr. Tüketici ile satýcýyý elektronik ortamda buluþturmak suretiyle, alkollü içki sipariþlerinin satýcýlar tarafýndan karþýlanmasýný internet aracýlýðýyla temin etmek üzere aracýlýk faaliyetinde bulunulamaz.

             (11) Ýnternet üzerinden yapýlan perakende satýþlarda; ürün bedeli, ancak kredi kartý ya da havale iþlemi vasýtasýyla tahsil edilebilir.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Satýþ Belgelerine Ýliþkin Esaslar

             Satýþ belgesi baþvurusu

             MADDE 12 (1) Bu Yönetmelik kapsamýndaki faaliyetlere iliþkin satýþ belgesi almak isteyenler, Kurumun internet sitesinde yer alan ve faaliyetin niteliðine uygun olan baþvuru formunu elektronik ortamda doldurduktan sonra ýslak imza veya elektronik imza ile imzalar.

             (2) Perakende ve açýk alkollü içki satýþ belgesi baþvurularýnda baþvuru formuna, baþvurunun niteliðine göre aþaðýda belirtilen belgeler eklenir:

             a) Gerçek kiþiler adýna yapýlacak baþvurularda;

             1) Ýþyeri açma ve çalýþma ruhsatý örneði, açýk alkollü içki satýþý yapacaklar için ise ilgili mevzuatý gereðince yetkili makamlardan alýnacak açýk alkollü içki satýþýna iliþkin ruhsat veya izin belgesi örneði.

             2) Belediye teþkilatý bulunmayan yörelerde; perakende alkollü içki satýþý yapýlacak yere iliþkin, o yerin baðlý olduðu mülki amirliðin mevzuatýna göre yapacaðý deðerlendirme sonucu olumlu görüþünü belirten yazý.

             3) Vergi mükellefiyet kaydýna iliþkin belge.

              4) Belge bedelinin ödendiðine iliþkin banka dekontu örneði.

             b) Tüzel kiþiler adýna yapýlacak baþvurularda;

             1) Ýþyeri açma ve çalýþma ruhsatý örneði, açýk alkollü içki satýþý yapacaklar için ise ilgili mevzuatý gereðince yetkili makamlardan alýnacak açýk alkollü içki satýþýna iliþkin ruhsat veya izin belgesi örneði.

             2) Ticaret unvanýnýn yayýmladýðý Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi örneði ve yetkili kiþilere iliþkin imza sirküleri veya vekâletname örneði.

             3) Vergi mükellefiyet kaydýna iliþkin belge.

             4) Belge bedelinin ödendiðine iliþkin banka dekontu örneði.

             (3) Toptan satýþ belgesi baþvurularýnda baþvuru formuna aþaðýda belirtilen belgeler eklenir:

             a) Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde yayýmlanmýþ ana sözleþme, sözleþme deðiþikliði ve yetkili kiþilere iliþkin imza sirküleri.

             b) Satýþ belgesi düzenlenmesi talep edilen yere iliþkin iþyeri açma ve çalýþma ruhsatý veya þube tescili.

             c) Toptan satýþý yapýlmasý istenilen ürünlerin, üreticisinden veya ithalatçýsýndan alýnmýþ yetki belgesinin aslý veya noter onaylý örneði, üretici ve ithalatçýlarýn toptan satýþ belgesi baþvurularýnda Kurum mevzuatý doðrultusunda almýþ olduklarý üretim/ithalat veya daðýtým izin belgelerinin örneði.

             ç) Vergi mükellefiyet kaydýna iliþkin belge.

             d) Belge bedelinin ödendiðine iliþkin banka dekontu örneði.

             Satýþ belgelerinin düzenlenmesi

             MADDE 13 (1) Bu Yönetmelikte belirtilen usullere uygun hazýrlanmýþ olan baþvuru formu ile eki belgeler, Kuruma veya yetkilendirilmiþ merci bulunmasý durumunda bu mercie þahsen veya yetkili temsilci vasýtasýyla ya da posta ve benzeri daðýtým hizmetleri yoluyla iletilir. Þahsen veya yetkili temsilci vasýtasýyla yapýlacak baþvurular için belgelerin aslýnýn getirilmesi halinde, aslýna uygunluðu kontrol edildikten sonra ilgili görevli tarafýndan isim ve unvan yazýlarak tasdik edilen belge fotokopisi baþvuruda kabul edilir. Posta ve benzeri daðýtým hizmetleri ile yapýlmasý durumunda, belge asýllarý veya onaylý suretleri ile baþvuru yapýlýr. Posta ve benzeri daðýtým hizmetleri ile yapýlan baþvurunun ulaþmasýndaki aksaklýklardan Kurum veya yetkilendirilmiþ merci sorumlu tutulamaz.

             (2) Kurum veya yetkilendirilmiþ merci; baþvuru formu ve eki belgelerde yer alan beyan, bilgi ve belgelerin uygunluðu ile 3/1/2002 tarihli ve 4733 sayýlý Kanunun 8 inci maddesinde belirtilen hususlara aykýrý bir durumun olmadýðýný belge ibrazýyla tespit etmesi halinde, baþka bir inceleme yapmaksýzýn satýþ belgesini gerçek veya tüzel kiþi adýna düzenleyerek teslim eder veya belirtilen adrese, alma haberli olarak postayla gönderir. Belge ibrazý dýþýnda 3/1/2002 tarihli ve 4733 sayýlý Kanunun 8 inci maddesi hükümleri sadece Kurumca incelenip deðerlendirilir. Baþvurunun reddi veya kabulü en geç otuz gün içinde neticelendirilir.

             (3) Adi þirketlerin baþvurularýnda; temsile yetkili ortaklardan biri tarafýndan yapýlan baþvuru yeterli kabul edilir ve satýþ belgeleri adi þirket adýna düzenlenir.

             (4) Kamu kurum ve kuruluþlarý tarafýndan iþletilen kantin ve sosyal tesis gibi yerler için yapýlan belge baþvurularýnda; baþvuru sahibinin yetkili olduðunu gösterir belge ile baþvurusu üzerine, baþvuru formu ve satýþ belgesi bedelinin yatýrýldýðýna dair dekont dýþýnda baþka belge aranmaz. Bu yerlerin müstecirlerce iþletilmesi halinde, satýþ belgesi baþvurusunda gerçek ve tüzel kiþiler için aranan belgelerin tamamý aranýr.

             (5) Dernek ve birlik lokallerinde açýk alkollü içki satýþý yapmak isteyenlerden, mülki amirlikten alýnmýþ izin belgesi aranýr. Açýk alkollü içki satýþ belgesi; dernek lokallerinin, dernek yönetim kurulu kararýyla dernek adýna iþletilmesi halinde derneði temsile yetkili sorumlu müdürden istenen belgelere istinaden dernek adýna, müstecir tarafýndan iþletilmesi halinde ise müstecirden istenen belgelere istinaden müstecir adýna düzenlenir.

             (6) Karayolu, demiryolu ve havayolunda kullanýlan araçlarda perakende ve açýk alkollü içki satýþý ve sunumu yönünden, ürün tedarik eden gerçek veya tüzel kiþilerin adýna satýþ belgesi düzenlenmiþ bulunmasý yeterlidir. Denizyolu araçlarýnýn her birine verilecek açýk alkollü içki satýþ belgeleri için, taþýmacýlýk faaliyetini sürdüren gerçek ve tüzel kiþinin merkez iþyeri adresinin bulunduðu yerde baþvuru yapýlýr.

             (7) Alkollü içki sektörünün faaliyetine yönelik fuar, festival ve þenlik gibi geçici etkinlikler süresince kurulacak stantlarda alkollü içki satýþ ve/veya sunumunun yapýlmasý amacýyla, etkinlik süresince geçerli olmak ve bu Yönetmelikte belirlenen usul ve esaslara uygun þekilde faaliyet gerçekleþtirmek koþuluyla Kurumdan, izin veren bir yazý talep edilmesi zorunludur. Bu baþvurularda, baþvuru sahibi veya etkinliði organize eden gerçek veya tüzel kiþi tarafýndan, faaliyetin gerçekleþtirileceði mahalde yetkili bulunan belediye veya il özel idareleri ya da mülki amirlikten alýnmýþ alkollü içki satýþýna iliþkin izin belgeleri aranýr. Bu tür baþvurularda, Kurum tarafýndan verilecek izinler, belediye veya mülki amirden alkollü içki satýþý yapmak üzere izin almýþ bulunan gerçek ya da tüzel kiþi adýna, iznin etkinliði organize eden gerçek ya da tüzel kiþi tarafýndan alýnmýþ olmasý halinde ise standý kiralayan adýna düzenlenir.

             (8) Satýþ belgesini haiz tüzel kiþinin bir baþka tüzel kiþi ile birleþmesi sonucunda yeniden bir tüzel kiþilik oluþmasý veya belgesiz bir tüzel kiþinin belgeli bir tüzel kiþiliði devir almak suretiyle kendi tüzel kiþiliði içerisine aktif ve pasifleriyle katmasý halinde satýþ belgesine konu edilen faaliyetin sürdürülebilmesi için, devralan tüzel kiþilik adýna mevzuat hükümleri çerçevesinde, yeniden satýþ belgesi alýnmasý zorunludur.

             (9) Tüzel kiþiler için, tüzel kiþiliðin en yüksek karar organýnýn baþkaný ve üyelerinin tamamýnýn veya bir kýsmýnýn deðiþmesi halinde yeni baþkan ve üyeler hakkýnda deðiþikliðin vuku bulduðu tarihi takip eden otuz gün içinde, deðerlendirilmek üzere Kuruma veya yetkilendirilmiþ mercie yazýlý bildirimde bulunulur.

             (10) Satýþ belgesi baþvurusunda ibraz edilen bilgi ve belgelerde yer alan hususlardan herhangi birinde deðiþiklik olmasý halinde, deðiþikliðin vuku bulduðu tarihi takip eden otuz gün içinde, deðerlendirilmek üzere Kuruma veya yetkilendirilmiþ mercie yazýlý baþvuruda bulunulmasý zorunludur.

             (11) 3/1/2002 tarihli ve 4733 sayýlý Kanunun 8 inci maddesinin sekizinci fýkrasý kapsamýnda belgesi iptal edilenlerin, iptale konu engellerin ortadan kalktýðýný tevsik eden belge ile birlikte yapacaklarý yeni belge baþvurularý üzerine; iptal iþleminin yapýldýðý yýl içerisinde bedel alýnmaksýzýn, izleyen yýllarda ise ilgili yýl için geçerli olan bedellerin tahsili suretiyle yeni belge düzenlenir.

             (12) Toptan satýcýlar, ürünlerinin satýþ ve daðýtýmýný yaptýklarý üretici/ithalatçý firmadan aldýklarý yetki belgesinin geçerliliðini yitirmesi halinde, geçerlilik süresinin bitimini takip eden otuz gün içinde, Kuruma veya yetkilendirilmiþ merci bulunmasý durumunda bu mercie yazýlý olarak bilgi vermek ve mevcut ürünlerin tasfiyesini müteakiben yetkilendirilmiþ mercie baþvurmak suretiyle satýþ belgesi üzerinde gerekli deðiþikliði yaptýrmak zorundadýr. Farklý bir üretici/ithalatçý firmadan alýnmýþ yetki belgesi bulunmayan satýcýlarýn tasfiyeyi müteakip satýþ belgesini Kuruma iade etmeleri þarttýr.

             (13) Açýk alkollü içki satýþ belgesi baþvurusunda ibraz edilen iþyeri açma ve çalýþma ruhsatý veya açýk alkollü içki satýþýna izin veren resmî belgede, satýþ yapýlacak döneme ve/veya zaman dilimine iliþkin belirtilen kýsýtlamalar açýk alkollü içki satýþ belgesi için de geçerlidir.

             (14) Satýþ belgesi sahipleri;

             a) Satýþ belgelerinin zayi olmasý halinde, önceden ibraz etmiþ olduklarý belgeleri eklemeksizin yeni bir baþvuru formu düzenlemek suretiyle,

             b) Belge üzerinde yer alan bilgilerin herhangi birinde deðiþiklik olmasý halinde, deðiþikliðin niteliðine göre gerekli belgelerin, bildirimin ve önceki satýþ belgesinin aslýnýn eklenmesi suretiyle,

             yeniden satýþ belgesi baþvurusunda bulunabilirler. Bu durumlarda; en geç otuz gün içerisinde baþvurulmasý zorunludur. Bu hallerde, Kurum veya yetkilendirilmiþ merci tarafýndan satýþ belgeleri, bedel alýnmaksýzýn yeniden düzenlenir.

             Süre uzatým iþlemi ve satýþ belgelerinin geçerliliði

             MADDE 14 (1) Satýþ belgelerinin alýndýðý veya süre uzatým iþleminin yapýldýðý tarihe bakýlmaksýzýn, faaliyetine devam etmek isteyen satýcýlar takip eden yýlýn Ocak ayý baþýndan Mart ayý sonuna kadar süre uzatým iþlemini yaptýrmak zorundadýr. Süre uzatým iþlemi; iþlemin yapýldýðý tarihte geçerli olan süre uzatým iþlem bedelinin, Kurumun ilan ettiði banka hesabýna Kurum sicil numarasý beyan edilerek yatýrýlmasý suretiyle yapýlýr. Süre uzatým iþlemi belge üzerinde gösterilir.

             (2) Bu Yönetmelik kapsamýndaki faaliyetlerine kendi isteði ile son vermek isteyen satýcýlar Kuruma bildirimde bulunur. Bu kapsamdaki satýcýlar iþyerlerinde bulunan ürünlerini bildirimde bulunduklarý tarihten itibaren otuz gün içerisinde tasfiye eder ve satýþ belgelerini Kuruma iade eder. Bu satýcýlara iliþkin bilgiler, Kuruma ulaþtýðý tarihten itibaren Kurumun internet sitesinde yayýmlanýr.

             (3) Süresi içerisinde süre uzatým iþlemini yaptýrmayan satýcýlarýn satýþ belgeleri, süre uzatým iþleminin son gününden itibaren otuz gün sonra geçerliliðini kaybeder ve Kurumun internet sitesinde yayýmlanýr. Bu kapsamdaki satýcýlar, süre uzatým tarihinin bitimini müteakiben ürün satýn alamaz ve belgelerinin geçerlilik süresi içerisinde, ellerinde bulunan ürünleri tasfiye etmeye mecburdur. Belirtilen süre zarfýnda süre uzatým iþlemi yaptýrmayan satýcýlarýn faaliyetine devam etmek istemeleri durumunda, yeniden belge almalarý zorunludur.

             (4) Satýþ belgeleri devredilemez. Belge sahibinin ölümü ve mirasçýlarýn faaliyete devam etmek istemeleri durumunda, ölüm tarihinden itibaren doksan gün içinde gerçek kiþi adýna düzenlenen satýþ belgesinin intibakýnýn saðlanmasý için belgenin alýndýðý mercie baþvurulmasý gerekir. Mirasçýlarýn faaliyete devam etmek istememeleri durumunda, iþyerinde bulunan ürünlerin intibak süresinin bitiminden itibaren üç ay içinde tasfiye edilmesi zorunludur.

             (5) Bu maddede yer alan þekilde satýþ belgesi geçerliliðini yitirmiþ bulunan satýcýlarýn ürünlerinin tasfiyesi; belgelerinin verdiði yetki çerçevesinde satýþ, ilgili üretici/ithalatçý veya toptan satýcýsýna ürünlerin iadesi ya da ayný nevideki belgeyi haiz bir satýcýya devir suretiyle otuz gün içerisinde tamamlanýr.

             Satýþ belgesi bedelleri

             MADDE 15 (1) Bu Yönetmelik kapsamýnda düzenlenecek olan satýþ belgesi bedelleri ile süre uzatým iþlem bedelleri; faaliyetin niteliðine göre her yýl bir önceki yýlýn bedelleri esas alýnmak ve cari takvim yýlý için geçerli olmak üzere Kurul tarafýndan belirlenir ve belirlenen tutarlar Resmi Gazetede yayýmlanýr.

             (2) Faaliyeti sona erenlerin satýþ belgesi bedelleri iade edilmez.

ÜÇÜNCÜ KISIM

Ürünlerin Satýþ ve Sunumunda Rekabet ve Reklam

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Tütün Mamullerinin Satýþ ve Sunumunda Rekabet ve Reklam

Ürün temini ve ürün bulundurma

MADDE 16 (1) Perakende satýcýlar, iþyerlerinde bulunduracaklarý tütün mamulleri ile tüketici seçeneklerini azaltacak veya tüketici tercihlerini etkilemeye yönelik piyasa istikrarýný bozucu nitelikte uygulamalarda bulunamaz.

(2) Üretici, ithalatçý ve toptan satýcýlar;

a) Piyasa istikrarýný bozacak, tüketici seçeneklerini azaltacak, perakende satýcýnýn ürün bulundurma zorunluluðunu yerine getirmesini engelleyecek, diðer firmalarýn faaliyetlerini kýsýtlayacak ya da zorlaþtýracak þekilde uygulamalar yapamaz.

b) Perakende satýcýlarla yapýlacak her türlü anlaþmalarda; herhangi bir firmanýn ürünleri lehine münhasýr uygulama getiren veya üstünlük saðlayan ya da rekabeti diðer firmalar aleyhine kýsýtlayýcý veya zorlaþtýrýcý koþullar yer alamaz. Bu tip anlaþmalarýn tarafý olanlar birlikte sorumlu kabul edilir.

c) Perakende satýcýlara ürün temininde baðlý satýþ içeren pazarlama yöntemlerini uygulayamaz.

(3) Toptan satýcýlar, belgeli satýcýlarýn sipariþ verdikleri ürünleri ticari teamüllere uygun olan makul sürelerde talep eden belgeli satýcýnýn iþyerine teslim etmek zorunda olup talep edilmesine raðmen belgeli satýcýlara ürünün makul sürelerde temin edilmemesinden toptan satýcý sorumludur. Üretici ve ithalatçýlar, toptan satýcýlarýn bu yükümlülüklerini yerine getirmeleri hususunda gerekli tedbirleri alýr. Bu gibi durumlarda Kurumca yazýlý olarak bilgilendirilmesi þartýyla, üretici ve ithalatçýlar da toptan satýcýlar ile birlikte sorumlu kabul edilir.

Perakende satýþ yerlerinde tütün mamullerinin bulundurulma þekli

MADDE 17 (1) Tütün mamulleri; iþyerinin dýþarýdan görünmeyen ayrý bir bölümünde, onsekiz yaþýný doldurmamýþ kiþilerin doðrudan ulaþamamasý için tedbir alýnmak suretiyle, çalýþanlarýn gözetim ve denetimi altýnda bulundurulur ve satýþý yapýlabilir. Ancak bu nevi iþyerlerinde, belirtilen nitelikleri haiz ayrý bir satýþ bölümünün oluþturulmasýnýn iþyerinin fiziki koþullarý sebebiyle mümkün olmamasý durumunda, onsekiz yaþýný doldurmamýþ kiþilerin doðrudan ulaþamayacaðý satýþ ünitelerinde satýþa sunulur.

(2) Birinci fýkra kapsamýnda aþaðýdaki hususlara uyulur:

a) Satýþ üniteleri veya alanlarý iþyeri dýþýndan görünmeyi hedefleyen þekilde dizayn edilemez.

b) Satýþ üniteleri iþyeri dýþýna konulamaz.

c) Belgeli satýcýlar, tütün mamullerinin iþyerinin dýþýndan görünmesini ve onsekiz yaþýný doldurmamýþ kiþilerin ürünlere doðrudan ulaþabilmesini engellemek için, gerek iþyerinin fiziki koþullarýný gerekse satýþ ünitelerinin niteliðini ve konumunu uygun hale getirmek için her türlü tedbiri almak zorundadýrlar.

ç) Ýþyerinin fiziki koþullarý sebebiyle, satýþ ünitesinin içerisinde bulunan tütün mamullerinin dýþarýdan görünmesinin engellenemediði durumlarda, iþyerine yerleþtirilen satýþ ünitesinin, içi görünmeyecek þekilde üretilmiþ olmasý gerekir. Herhangi bir satýþ ünitesinin bulunmadýðý ya da satýþ ünitesinin sýðamayacaðý kadar küçük alanlarda satýþ yapan perakende satýcýlar, tütün mamullerini görünür yüzü þeffaf olmayan dolaplarda bulundururlar.

d) Tüketicilerin içeriye girmeksizin alýþveriþ yapabildiði büfeler hariç olmak üzere, tütün mamulleri; çocuklara yönelik olan materyaller, çocuk dergileri, kitap ve yayýnlarý ile çocuk kýyafetleri, kýrtasiye, oyuncaklar ile cips, çikolata, þekerleme benzeri çoðunlukla çocuklar tarafýndan tüketilen ürünlerle bitiþik olan alanlarda satýþa arz edilemez.

(3) Satýþ üniteleri; hiçbir yazýlý veya görsel ve iþitsel unsurlarý içermeyecek, reklam içerikli ibare ve iþaretleri taþýmayacak, birden fazla renk kombinasyonu ile dizayn edilmeyecek þekilde, sade olmak zorundadýr. Birden fazla satýþ ünitesinin bulunmasý durumunda tüm satýþ üniteleri için ayný renkte olma þartý aranýr.

 (4) Perakende satýþ yapan iþyerlerinde satýþ üniteleri ile ürünlerin bulundurulma þekli ve satýþýnýn yapýldýðý yerler herhangi bir firmaya üstünlük saðlayacak þekilde düzenlenemez. Ürünler satýþ ünitelerinde, yatay ya da birleþik uyarýlarýn resimli yüzeylerinin görünmesi engellenmeyecek þekilde, dik olarak bulundurulur. Satýþ ünitelerinde ürünler grupman olarak bulundurulamaz.

 (5) Tütün mamullerinin markalarýný çaðrýþtýracak þekilde sözcükler, þekiller, resim, renk kombinasyonlarý ve harfler ile her türlü alametler, iþ yerlerinin içinde, dýþýnda, vitrinlerinde, tabelalarýnda ve satýþ ünitelerinde bulundurulamaz.

(6) Perakende satýcýlar, iþyerlerindeki satýþ ünitelerini/alanlarýný bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak düzenlemek zorundadýrlar. Üreticiler, ithalatçýlar, pazarlama þirketleri ve toptan satýcýlar, perakende satýcýlarý bu Yönetmelik hükümlerine aykýrý olarak satýþ üniteleri/alanlarý düzenlemeye zorlayamaz veya özendiremez.

(7) Perakende satýcýlar; sigara haricindeki diðer tütün mamullerini iþyerlerinde bulundurmak istemeleri halinde, bu maddede yer alan düzenlemelere uymak zorundadýrlar.

(8) Ýþyerlerinde birden fazla alanda sigara satýþa sunulamaz.

Fiyat bildirimleri

MADDE 18 (1) Perakende satýcýlarca iþyerlerinde satýþa arz edilen tütün mamullerine ait fiyat bildirimleri;

a) Her bir tütün mamulü markasýnýn bulunduðu rafýn altýna gelecek þekilde, beyaz zemin üzerine en fazla yirmi punto büyüklüðünde siyah renkli harf ve rakamlarla markanýn ve güncel fiyatýn yazýlmasý veya,

b) Satýþa sunulan her bir tütün mamulünün birim fiyatýnýn ve markasýnýn yer aldýðý, dikdörtgen beyaz zemin üzerine ve en fazla yirmi punto büyüklüðünde siyah renkli harfler ve rakamlar ile hazýrlanan listelerin tütün mamullerinin satýþ ünitelerinde/alanlarýnda bulundurulmasý,

suretiyle uygulanýr.

(2) Bu maddede belirtilen fiyat bildirimleri ve fiyat listeleri bir veya birkaç ürüne münhasýr bilgiler içeremez.

(3) Üretici ve satýcýlar arasýnda gerçekleþtirilen ve tüketiciye yansýmayan tamamen ticari bilgileri içeren bildirimler hariç olmak üzere, her ne amaçla olursa olsun, tütün ürünlerinin isim, amblem, logo, resim, fotoðraf, alamet ve benzeri unsurlarý kullanýlarak bildirim yapýlamaz, basýn-yayýn organlarý ve internet aracýlýðýyla ilan edilemez, fiyat duyurularý yapýlamaz.

(4) Bu maddeye aykýrý düzenlenen fiyat bildirimleri ve fiyat listeleri, teþvik edici içerikte ve reklam mahiyetinde kabul edilir.

Reklam, kampanya, sponsorluk ve promosyon uygulamalarý

MADDE 19 (1) Tütün ürünlerinin ve üretici firmalarýn isim, marka veya alametleri kullanýlarak her ne suretle olursa olsun reklam ve tanýtýmý yapýlamaz. Bu ürünlerin kullanýlmasýný özendiren veya teþvik eden kampanyalar düzenlenemez. Tütün ürünleri üreten ve pazarlamasýný yapan firmalar, her ne surette olursa olsun hiçbir etkinliðe isimlerini, amblemlerini veya ürünlerinin marka ya da iþaretlerini kullanarak destek olamazlar.

(2) Tütün ürünleri sektöründe faaliyet gösteren firmalarýn isimleri, amblemleri veya ürünlerinin marka ya da iþaretleri veya bunlarý çaðrýþtýracak alâmetleri kýyafet, taký ve aksesuar olarak taþýnamaz. Her türlü sakýz, þeker, çerez, oyuncak, kýyafet, taký, aksesuar ve benzeri ürünler tütün ürünlerine benzeyecek veya markasýný çaðrýþtýracak þekilde üretilemez, daðýtýlamaz ve satýlamaz.

(3) Tütün mamulleri; otomatik satýþ makineleri ile satýlamaz, her nevi oyun makineleri veya farklý yöntemlerle oyun ve bahse konu edilemez. Tütün mamullerinin ödül, bahis, hediye ve benzeri adlarla daðýtýmý yapýlamaz.

(4) Firmalar her ne amaçla olursa olsun üretilen ve pazarlamasý yapýlan tütün ürünlerini bayilere veya tüketicilere, teþvik, hediye, eþantiyon, promosyon, anket, tanýtým gibi adlar altýnda bedelsiz veya yardým olarak daðýtamaz.

(5) Tütün mamulleri belirlenen liste fiyatlarýnýn altýnda veya bedelsiz olarak, perakende satýþa ve/veya her aþamada daðýtýma konu edilemez.

(6) Herhangi bir tütün mamulünün alýnmasý koþuluna baðlý kampanya ve promosyon düzenlenemez, eþantiyon, hediye, yardým, piyango gibi uygulamalar yapýlamaz.

(7) Perakende satýcýlara ve tüketicilere yönelik olarak baðlý satýþ uygulanamaz.

(8) Tütün ürünlerinin, tüketiciyle yüz yüze aktif satýþ yöntemiyle elden satýþ ve daðýtýmý yapýlamaz. Bu nevi satýþ ve daðýtýmlar tanýtým hükmünde kabul edilir.

(9) Tütün ürünleri sektöründe faaliyet gösteren firmalara ait araçlarda, bu ürünlere iliþkin markalarýn tanýnmasýný saðlayacak bir uygulamaya gidilemez. Söz konusu araçlar üzerinde, tütün mamulü markalarý ile markalarýn tanýnmasýný saðlayacak her türlü ibare iþaretler ile renk kombinasyonlarý kullanýlamaz. Ticaret unvanlarýyla firma bilgilerine, ancak bu araçlarýn yan yüzeylerinde ve bir yan yüzey alanýnýn yüzde onunu aþmayacak oranda yer verilebilir.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Alkollü Ýçkilerin Satýþ ve Sunumunda Rekabet ve Reklam

Alkollü içkilerin satýþ, sunum ve tanýtýmýnda genel esaslar

MADDE 20 (1) Alkollü içkilerin kullanýmýný ve satýþýný özendirici veya teþvik edici kampanya, promosyon, reklam ve tanýtým yapýlamaz.

Fiyat bildirimleri

MADDE 21 (1) Ýþyerlerinde; alkollü içkilerin fiyatlarýnýn bildirimi, alkollü içkilerin satýþýna tahsis edilmiþ bölümlerde yer almasý ve rakam ile yazýlarýn elli puntoyu aþmamasý þartýyla yapýlabilir. Fiyat baskýlý ambalajlar ile fiyat bildirimi yapýlmasý mümkündür.

(2) Fiyat bildirimleri, bu Yönetmelik hükümleri ile belirlenen alkollü içki reklamlarýna ve ürün teþhirine iliþkin ilkelere aykýrýlýk içeremez. Aykýrýlýðýn tespiti halinde fiyat bildirimlerinin özendirici ve teþvik edici mahiyette olduðu kabul edilir.

(3) Bu maddede belirtilen fiyat bildirimleri bir veya birkaç ürüne münhasýr bilgiler içeremez.

Ürün temini ve ürün bulundurma

MADDE 22 (1) Alkollü içki perakende satýcýlarý; tüketici talebine konu alkollü içkileri, piyasa koþullarýný ve tüketici taleplerini de dikkate alarak ve tüketicilerin seçeneklerini azaltmayacak nicelikte, ayný kategorideki birden fazla firmanýn ürünleri arasýndan tercih imkaný sunabileceði çeþitlilikte iþyerlerinde bulundurur. Alkollü içki kategorilerinin tamamýnýn iþyerinde bulundurulmasý zorunlu deðildir.

(2) Toptan satýcýlar, belgeli satýcýlarýn sipariþ verdikleri ürünleri ticari teamüllere uygun olan makul sürelerde talep eden belgeli satýcýya temin etmek zorunda olup talep edilmesine raðmen belgeli satýcýlara ürünün makul sürelerde temin edilmemesinden toptan satýcý sorumludur. Üretici ve ithalatçýlar, toptan satýcýlarýn bu yükümlülüklerini yerine getirmeleri hususunda gerekli tedbirleri alýr. Bu gibi durumlarda Kurumca yazýlý olarak bilgilendirilmesi þartýyla, üretici ve ithalatçýlar da toptan satýcýlar ile birlikte sorumlu kabul edilir.

(3) Perakende satýþ belgesini haiz alkollü içki üretici ve ithalatçý firmalarýnýn, kendi ticari unvanlarýný kullanarak iþlettikleri perakende satýþ yapýlan iþyerlerinde, münhasýran kendi ürünlerinin satýþa sunulmasý halinde, bu maddede yer alan ürün teminine ve bulundurmaya yönelik yükümlülükler aranmaz.

(4) Vergisiz satýþ maðazalarý, münhasýr alkollü içki satýþ yerleri, liman, hava limaný, hava meydanlarýnda bulunan perakende satýcýlar haricinde; hacmi 20 cl ve altýnda bulunan ambalajlardaki alkollü içkiler, iþyeri açma ve çalýþma ruhsatýnda belirtilen faaliyet konusu bakkal, market, süpermarket, hipermarket, kuruyemiþçi, büfe olan iþyerlerinde bulundurulamaz ve bu yerlerde satýþa sunulamaz. Toptan satýcýlarýn, perakende satýcýlara daðýtým yükümlülüðünü yerine getirirken bu sýnýrlamaya uymasý zorunludur.

(5) Üretici, ithalatçý ve toptan satýcýlar;

a) Piyasa istikrarýný bozacak, tüketici seçeneklerini azaltacak, perakende satýcýnýn ürün bulundurma zorunluluðunu yerine getirmesini engelleyecek, diðer firmalarýn faaliyetlerini kýsýtlayacak ya da zorlaþtýracak þekilde uygulamalar yapamaz.

b) Perakende satýcýlarla yapýlacak her türlü anlaþmalarda; herhangi bir firmanýn ürünleri lehine münhasýr uygulama getiren veya üstünlük saðlayan ya da rekabeti diðer firmalar aleyhine kýsýtlayýcý veya zorlaþtýrýcý koþullar yer alamaz. Bu tip anlaþmalarýn tarafý olanlar birlikte sorumlu kabul edilir.

c) Perakende satýcýlara ürün temininde baðlý satýþ içeren pazarlama yöntemlerini uygulayamaz.

Teþhir

MADDE 23 (1) Alkollü içkiler, sadece bu ürünlerin satýþýna tahsis edilmiþ alanda bulunan satýþ ünitelerinde sergilenir. Ürüne tahsis edilmiþ muhafaza ve soðutma amaçlý üniteler de satýþ ünitesi kapsamýndadýr. Alkollü içkiler, birden fazla satýþ ünitesinde satýþa sunulabilir ancak satýþ üniteleri birden fazla alanda/reyonda konumlandýrýlarak alkollü içkilere tahsis edilmiþ alan bütünlüðü bozulamaz. Ýþyerindeki alkollü içki reklamlarý, 24 üncü maddedeki ilkelere uygun olmak koþuluyla, alkollü içkilere tahsis edilmiþ bulunan alan içerisinde yapýlabilir.

(2) Perakende satýþ yapan iþyerlerinde, tüketici seçeneklerini azaltacak þekilde herhangi bir firmanýn ürünleri ve markalarý teþhir edilemez.

(3) Tüketicilerin alýþ veriþini içeriye girmeksizin yapabildiði büfeler hariç olmak üzere, alkollü içkiler; çocuklara yönelik olan her türlü materyallere bitiþik alanlarda satýþa arz edilemez.

(4) Perakende satýcýlar bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak teþhir düzenlemesi yapmaktan sorumludurlar. Üreticiler, ithalatçýlar ve toptan satýcýlar, perakende satýcýlarý bu Yönetmelik hükümlerine aykýrý olarak teþhirde bulunmaya zorlayamaz veya özendiremez.

Reklam, sponsorluk ve promosyon uygulamalarý

MADDE 24 (1) Her çeþit alkollü içkinin televizyon, kablolu yayýn, radyo ve kamu yayýn araçlarýyla reklamýnýn yapýlmasý yasaktýr. Bunlar haricinde yapýlacak reklam ve tanýtýmýn, alkollü içki tüketiminden kaynaklanan kamusal, toplumsal ve týbbi herhangi bir zararlý etki oluþturmayacak içerikte, ürünün özelliklerini tanýtmaya, tüketiciyi doðru bilgilendirmeye, istismar edici, teþvik edici ve özendirici olmaksýzýn marka seçimini kolaylaþtýrmaya yönelik olmasý gerekir. Çocuklarý ve gençleri hedef alarak ve sportif faaliyetler ile bað kurulmak suretiyle reklam yapýlamaz.

(2) Aþaðýdaki ilkelere uygun yapýlmayan sponsorluk, kampanya, promosyon, reklam ve reklam içerikli her türlü faaliyetlerin, istismar edici, teþvik edici ve özendirici nitelikte bulunduðu, kamu saðlýðýný bozucu ve çocuklar ile gençleri etkileyecek içerikte olduðu kabul edilir:

a) Alkollü içkiler bedelsiz, hediye, yardým, ödül, eþantiyon veya promosyon olarak daðýtýlamaz. Üretici ve ithalatçýlara ait tesisler ile toptan satýcýlara ait iþyerlerinde ve açýk alkollü içki satýþ belgesini haiz iþyerlerinde sunum uygulamasý mümkündür.

b) Perakende satýcýlara, açýk alkollü içki satýcýlarýna ve tüketicilere yönelik baðlý satýþ uygulamasý yapýlamaz.

c) Alkollü içki satýþý, ambalajý, sunumu ve tanýtýmlarýnda; din, ýrk, bayrak, siyasi parti, teþekkül, dernek ve vakýflar ile spor kulüpleri ve takýmlarýnýn amblem, flama, sembol ve diðer alametleri ile spor içerikli ifade, þekil ve semboller kullanýlamaz.

ç) Alkollü içki markalarý ile sportif içerikli her türlü faaliyet, hizmet ve organizasyonlar ile þirket þeklindeki yapýlanmalar da dahil olmak üzere, spor kulüpleri ve takýmlarý arasýnda bað kurulmasýna neden olacak uygulamalar yapýlamaz. Söz konusu spor kulüpleri ve takýmlarýnýn isim ve tanýtýmlarýnda alkollü içki markalarýný çaðrýþtýran isim, logo, amblem ve iþaretler kullanýlamaz.

d) Çocuklarý ve gençleri hedef alan veya bu kiþilerin ilgi alanýna giren etkinlikler ile bu nevi etkinliklerin tanýtýmýnda ve etkinliðin gerçekleþtirileceði mekânlarda, alkollü içki markalarý veya alkollü içki markalarýný çaðrýþtýracak nitelikteki unsurlar kullanýlamaz ve bu etkinliklerde satýþ ve sunum yapýlamaz.

e) Alkollü içki reklamlarýnda, bireysel ya da toplumsal nitelikli özel olaylara vurgu yapýlarak, alkollü içki içmeyi özel olaylarýn bir parçasý olarak iliþkilendiren içerik kullanýlamaz.

f) Alkollü içki reklamlarýnda hedef kitle olarak gençler ve çocuklar seçilemez; gençler, çocuklar ile genç veya çocuk olmadýðý halde böyle bir imaj veren veya verdirilen kimseler alkollü içki reklamlarýnda kullanýlamaz.

g) Alkollü içki reklamlarýnda, alkol tüketiminin sportif baþarýlarý artýrdýðý vurgulanamaz.

ð) Alkollü içkilerin reklamýnýn sinema filmleri gösterimi vasýtasýyla yapýlmasý halinde; bu tür reklamlar sadece Kültür ve Turizm Bakanlýðýnýn (18+) olarak sýnýflandýrdýðý sinema filmleri gösterimlerinde yayýmlanabilir.

h) Alkollü içkilerin tanýtýmýna münhasýr neþriyat hariç olmak üzere; gazete, dergi, broþür, katalog, ilan ile diðer yazýlý medya ve elektronik iletiþim araçlarý vasýtasýyla reklam yapýlmasý halinde; çocuklara ve gençlere yönelik hazýrlanan sayfa, ek, program, bölümler ile spor sayfalarýnda ve bu yayýnlarýn ilk ve son kapak ve sayfalarýnda alkollü içki reklamlarý yer alamaz.

ý) Alkollü içki reklamlarýnda, ürün, önemli derecede yetenek, dikkat veya zihin açýklýðý gerektiren faaliyetlerle birlikte tanýtýlamaz.

i) Alkollü içki reklamlarýnda, alkollü içki tüketiminin araç kullanýmý ile iliþkilendirilmesine dair içerik kullanýlamaz.

j) Alkollü içki reklamlarýnda, alkollü içkilerin tedavi edici özelliklere sahip olduðu, uyarýcý, rahatlatýcý, güçlendirici, üstünlük saðlayýcý etkilerinin bulunduðuna dair içerik kullanýlamaz.

k) Alkollü içki reklamlarýnda, alkollü içkilerin kiþisel sorunlarý çözebileceði veya týbbi koruyucu etkiye sahip olabileceði temalarý iþlenemez.

l) Alkollü içki tüketmemenin zihinsel ve sosyal bakýmdan bir eksiklik olduðunu gösteren reklamlara yer verilemez.

m) Alkollü içki reklamlarýnda alkolün býrakýlmasý, az içilmesi veya hiç içilmemesini olumsuz yönde etkileyebilecek bir içerik kullanýlamaz.

n) Alkollü içki reklamlarýnda içki içmemek bir zafiyet olarak gösterilemez.

o) Alkollü içki reklamlarýnda, içkilerin alkol derecesi tüketiciyi yanýltmayacak þekilde ve doðru olarak gösterilir; alkollü içkinin kalitesi ile etkisini içerdiði alkol oraný ile iliþkilendirecek yönde mesaj verilemez.

ö) Alkollü içki reklamlarýnda doðru, açýk ve anlaþýlabilir bir Türkçe kullanýlýr, argo kelimelere yer verilemez; çeþitli anlamlara gelebilecek ifade veya kelimelerin aldatýcý nitelikteki anlam ya da anlamlarý kullanýlamaz.

p) Alkollü içki reklamlarýnda, içki içmenin statü sembolü olduðu mesajý verilemez.

r) Alkollü içki reklamlarýnda, içki içmenin yetiþkinlik iþareti olduðu mesajý verilemez.

s) Alkollü içki reklamlarýnda, alkollü içkilerin susuzluðu giderici etkisi olduðu mesajý verilemez.

þ) Alkollü içki reklamlarýnda, herhangi bir alanda özel baþarýya sahip veya kamuoyunun güvenini kazanmýþ veya yardým kuruluþlarý ile iþbirliði içinde olan veya çocuk ve gençler yararýna faaliyette bulunan veya medyada isim yapmasý gibi nedenlerle, çocuk ve gençler için açýkça veya zýmnen örnek teþkil eden veya edebilecek herhangi bir kiþi, karakter veya grup yer alamaz.

t) Alkollü içki reklamlarý cinselliðin istismarý ile pornografi içeren ifade ya da görüntüler içeremez.

u) Alkollü içki reklamlarýnda, alkollü içkinin, diðer gýda maddelerinin tüketiminin vazgeçilmez bir tamamlayýcýsý olduðunu ima eden içerik kullanýlamaz.

DÖRDÜNCÜ KISIM

Denetim, Yaptýrýmlar, Çeþitli ve Son Hükümler

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Denetim ve Yaptýrýmlar

Denetim

MADDE 25 (1) Tütün mamulleri ve alkollü içkiler piyasasýnda mal veya hizmet üreten, pazarlayan, satan gerçek ve tüzel kiþiler, ürünlere ve ilgili faaliyetlerine iliþkin olarak, mevzuatla verilen yetki çerçevesinde Kurum, mülki amirlikler ile diðer kamu kurum ve kuruluþlarý tarafýndan lüzum görülen hallerde incelenebilir ve denetlenebilir. Kurum dýþýndaki ilgili merciler tarafýndan yapýlan inceleme ve denetimler sýrasýnda tespit edilen Kurum mevzuatýna aykýrý hususlar ve aykýrýlýklara iliþkin olarak yapýlan iþlemler Kuruma ve/veya yetkili mercilere bildirilir.

(2) Tütün mamulleri ve alkollü içkiler piyasasýnda mal veya hizmet üreten, pazarlayan, satan gerçek ve tüzel kiþiler, yapýlacak inceleme ve denetime mani olamaz. Bu kiþiler; inceleme ve denetim yapmakla görevlendirilmiþ ve/veya yetkilendirilmiþ kiþilerce gerekli görülen ve istenilen her türlü bilgiyi ve belgeyi ibraz etmek zorundadýr. Söz konusu bilgi ve belgelerin yazýlý istenmesi halinde teblið tarihinden itibaren belirtilen süre içerisinde vermek zorundadýr.

(3) Belgesiz satýþa iliþkin yapýlan denetimlerde, satýþ belgesini haiz olduðunu beyan eden kiþilerin, iþyerinde mevcut olmasý gereken satýþ belgesi ile birlikte, her yýl süre uzatým iþlemini yaptýrmak suretiyle geçerlilik kazanan belgeyi ibraz etmeleri zorunludur. Söz konusu belgenin ibraz edilemediði hallerde Kurumun internet sitesinden sorgulamasý yapýlan kiþinin, denetime konu iþyerine dair alýnmýþ satýþ belgesinin faal görünmemesi durumunda, kiþinin belgesiz satýþ yapmakta olduðu tespit edilmiþ olur.

Yaptýrýmlar ve yaptýrým sonrasý uygulanacak diðer hükümler

MADDE 26 (1) Bu Yönetmelik veya diðer ilgili mevzuat ile belirlenen düzenlemelerin ihlal edildiðinin tespit edilmesi halinde, aykýrýlýk içeren fiilin niteliðine göre; ilgili mevzuat hükümleri uyarýnca adli mercilere suç duyurusunda bulunulur ve/veya idari müeyyideler uygulanýr.

(2) 3/1/2002 tarihli ve 4733 sayýlý Kanunun 8 inci maddesinin beþinci fýkrasýnda sayýlan kabahat fiilleri ile suç kapsamýnda olan fiiller dýþýnda; 3/1/2002 tarihli ve 4733 sayýlý Kanun ve 8/6/1942 tarihli ve 4250 sayýlý Kanuna veya bu kanunlara göre yürürlüðe konulmuþ yönetmeliklere ya da Kurumca verilen belgelerde yer alan þartlara uyulmadýðýnýn tespiti halinde;

a) Ýlgili gerçek ve tüzel kiþiler yazýlý olarak uyarýlýr ve aykýrýlýðýn giderilmesi için uygun bir süre verilir. Bu Yönetmelikte süresi belirlenmeyen iþlemler için verilebilecek süre Kurumca belirlenir.

b) Verilen süre sonunda aykýrýlýðýn devam etmesi halinde veya aykýrýlýðýn giderilmesinin mümkün olmadýðý hallerde süre verilmeksizin Kurumca, gerçek ve tüzel kiþilerin aykýrýlýða konu iþyerine verilmiþ bulunan satýþ belgesi iptal edilir.

c) Bu fýkra uyarýnca satýþ belgesi iptal edilen gerçek ve tüzel kiþilerin, iptale konu iþyerine iliþkin yeni belge baþvurularý otuz günden önce deðerlendirmeye alýnmaz.

(3) 3/1/2002 tarihli ve 4733 sayýlý Kanunun 8 inci maddesinin beþinci fýkrasý uyarýnca uygulanan idari yaptýrýmlarda;

a) 3/1/2002 tarihli ve 4733 sayýlý Kanunun 8 inci maddesinin beþinci fýkrasýnýn (a), (b), (d), (e), (f), (j), (k), (l), (m) ve (n) bentlerinde sayýlan fiillerin, ilk fiilin iþlenmesinden sonraki beþ yýl içinde üçüncü defa iþlenmesi halinde belgelerin iptaline karar verilir.

b) Adýna birden fazla satýþ belgesi düzenlenmiþ bulunan gerçek ve tüzel kiþilerin bu fiilleri, belirli bir iþyerine matuf olmayýp kiþinin tüm iþyerlerini kapsayan bir eylem ise Kurumdan alýnmýþ satýþ belgelerinin tamamýnýn, aksi halde aykýrýlýða konu iþyerine verilmiþ olan satýþ belgesinin iptaline karar verilir.

c) Bu fýkra uyarýnca satýþ belgesi iptal edilmiþ olan gerçek ve tüzel kiþiler, iptal tarihini takip eden iki yýl süresince iptale konu iþyerlerine iliþkin yeniden satýþ belgesi alamaz.

ç) Bu fýkrada belirtilen fiiller nedeniyle satýþ belgesi iptaline konu iþyerinde, ayný adreste ve ayný iþletme adý altýnda faaliyette bulunmak üzere baþvuran gerçek ve tüzel üçüncü kiþiler de, iptal iþlemine konu iþyerine iliþkin iptal tarihini takip eden iki yýl süresince satýþ belgesi alamaz.

d) Bu fýkrada belirtilen fiiller nedeniyle belge iptaline konu iþyeri, farklý iþletme adý altýnda gerçek ve tüzel üçüncü kiþiler adýna kayýtlý bulunsa dahi satýþ belgesi iptal edilen gerçek ve tüzel kiþi satýcýlar tarafýndan fiilen iþletildiðinin tespiti halinde, anýlan üçüncü kiþiler söz konusu iþyeri için iki yýl süresince satýþ belgesi alamaz.

e) 3/1/2002 tarihli ve 4733 sayýlý Kanunun 8 inci maddesinin beþinci fýkrasýnýn; (f), (g), (h), (ý) ve (j) bentlerinde yazýlý fiiller hakkýnda idari yaptýrým uygulamaya ve bu fiillerin konusunu oluþturan her türlü eþyanýn mülkiyetinin kamuya geçirilmesi kararýný vermeye mahalli mülki amirler, diðer bentlerde yazýlý fiiller hakkýnda idari para cezasý vermeye Kurum yetkilidir.

(4) 3/1/2002 tarihli ve 4733 sayýlý Kanuna, 8/6/1942 tarihli ve 4250 sayýlý Kanuna veya 21/3/2007 tarihli ve 5607 sayýlý Kaçakçýlýkla Mücadele Kanununa aykýrýlýktan dolayý yargýlanmasý devam edenler ile mahkûm olanlara veya ayný kanunlara aykýrýlýktan dolayý iki defadan fazla ön ödemede bulunmasý nedeniyle haklarýnda kamu davasý açýlmamýþ ya da düþmüþ olanlara satýþ, daðýtým veya uygunluk belgesi verilmez; verilmiþ olanlar da iptal edilir.

(5) Depolar dâhilinde gerçekleþen mevzuata aykýrýlýklar, iþyerinde gerçekleþmiþ kabul edilir.

(6) Ýþyeri açma ve çalýþma ruhsatlarý ile yetkili idarelerce açýk alkollü içki satýcýlarýna verilen ruhsatlar ve izinlerin iptal edildiðinin bildirilmesi veya tespiti halinde, Kurum tarafýndan verilen satýþ belgeleri de iptal edilir.

(7) 17 nci, 18 inci, 21 inci, 22 nci ve 23 üncü maddelerde düzenlenen hususlara aykýrýlýðýn tespiti ve söz konusu aykýrýlýðýn ilk kez iþlenmiþ olmasý halinde; satýcýlar yazýlý olarak uyarýlýr ve aykýrýlýðýn giderilmesi için onbeþ gün süre verilir. Bu süre sonunda aykýrýlýðýn giderilmediðinin anlaþýlmasý halinde, diðer idari yaptýrýmlar uygulanýr.

Yetki devri

MADDE 27 (1) 3/1/2002 tarihli ve 4733 sayýlý Kanunun ek 1 inci maddesi çerçevesinde; yetki devri suretiyle Kurum adýna 3/1/2002 tarihli ve 4733 sayýlý Kanunun uygulamasýna iliþkin olarak bu Yönetmelik hükümlerinin konusunu içeren denetimlerin ve tespit edilen aykýrýlýðýn giderilmesi için süre verilmesi iþlemleri ile uyarý ve idari para cezasý uygulanmasýnýn yapýlmasý konularýnda ilgili kamu kurum ve kuruluþlarýyla protokoller yapýlabilir. Protokol yapýlan kamu kurum ve kuruluþu, protokol hükümlerini ve bu Yönetmelik hükümlerini esas alarak denetimleri yerine getirir, idari yaptýrýmlarý uygular ve iþlemi takip eden otuz gün içerisinde Kuruma bilgi verir.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

MADDE 28 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; ilgili diðer mevzuat hükümleri uygulanýr.

Yürürlükten kaldýrýlan yönetmelik

MADDE 29 (1) 31/12/2002 tarihli ve 24980 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Tütün Mamulleri, Alkol ve Alkollü Ýçkilerin Toptan ve Perakende Satýþý ile Satýþ Belgelerine Ýliþkin Yönetmelik yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

Yürürlükten önce yapýlmýþ olan belge baþvurularý

GEÇÝCÝ MADDE 1 (1) 12 nci maddenin yürürlüðe gireceði tarihe kadar yapýlan satýþ belgesi baþvurularý, 31/12/2002 tarihli ve 24980 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Tütün Mamulleri, Alkol ve Alkollü Ýçkilerin Toptan ve Perakende Satýþý ile Satýþ Belgelerine Ýliþkin Yönetmeliðin 5 inci ve 6 ncý maddeleri hükümlerine göre sonuçlandýrýlýr.

Yürürlükten önce verilmiþ satýþ belgeleri

GEÇÝCÝ MADDE 2 (1) Bu Yönetmeliðin yürürlüðe girmesinden önce verilmiþ olan ve geçerliliði bulunan satýþ belgelerinin geçerlilik süreleri ile 2011 yýlý süre uzatým iþlemlerine iliþkin usul ve esaslar Yönetmeliðin yayýmlandýðý tarihten sonra Kurul kararý ile belirlenir.

Yürürlükten önce satýþ belgesi almýþ olan kiþilerin, faaliyetine veya iþyerine iliþkin aykýrýlýk durumu

GEÇÝCÝ MADDE 3 (1) Ýlgili kanunlarda yer alan hükümlere açýk aykýrýlýk hallerinde derhal adli/idari yaptýrým uygulanmasýný gerektiren haller ile bu Yönetmelikte ayrý süre öngörülen haller saklý kalmak kaydýyla; bu Yönetmeliðin yayýmýndan önce satýþ belgesi almýþ olan kiþilerin faaliyetine veya iþyerine iliþkin mevcut durumlarýnýn bu Yönetmelik hükümlerine aykýrýlýk içermesi halinde, söz konusu hususlarýn, bu Yönetmeliðin yürürlüðe girdiði tarihten itibaren 6 ay içerisinde Yönetmeliðe uygun hale getirilmesi zorunludur.

(2) 24 üncü maddenin ikinci fýkrasýnýn (c) ve (ç) bentlerinde yer alan hususlara iliþkin aykýrýlýklarýn, bu Yönetmeliðin yürürlüðe girdiði tarihten itibaren bir yýl içerisinde giderilmesi zorunludur.

Alkol satýþý

GEÇÝCÝ MADDE 4 (1) Nihai tüketicinin kullanýmýna yönelik ambalajlý genel amaçlý etil alkol ve evsel kullaným alkolü, bu ürünlerin satýþýna iliþkin müstakil bir düzenleme yapýlana kadar, toptan alkollü içki satýþ belgesini ve perakende alkollü içki satýþ belgesini haiz kiþilerce bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde satýlabilir.

Elektronik imza

GEÇÝCÝ MADDE 5 (1) 12 nci maddenin birinci fýkrasýndaki elektronik imza uygulamasý, gerekli alt yapýnýn Kurumca tamamlanmasýný müteakiben baþlar.

Yürürlük

MADDE 30 (1) Bu Yönetmeliðin;

a) 12 nci maddesi, yayým tarihinden doksan gün sonra,

b) Diðer hükümleri yayýmý tarihinde,

yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 31 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Tütün ve Alkol Piyasasý Düzenleme Kurumu Baþkaný yürütür.

Forum