Kategoriler: İnternet Medyası

Türkmenlere sadece Türkiye yardım eder

Bilun Çelik, sözde Kürdistan projesinin en mağdur milleti Türkmenlerle, Irak’ta yaşamaya mahkum edildikleri kamplarda görüştü
112048112048
Kerkük’teki Yahyava kampında kalan Türkmenler, TİKA ve varlıklı kardeşlerinin yardımıyla ayakta duruyor. Yabancı örgütlerin umurunda olmadığı Türkmenleri, kamp için yer istediği Irak hükümeti de görmezden gelmiş.

ABD’nin Irak’ı mezheplere göre böldüğünü söyleyen Türkmen Cephesi Sözcüsü Ali Mehdi, “Kampı kurmadan önce insanlar caddede, parkta yatıyordu. Kimsenin umurunda değildik. Bize sadece Türkiye destek oluyor” dedi.

Kerkük/Irak Türkmen Cephesi Sözcüsü Ali Mehdi, ABD’nin Irak’ı mezheplere göre parçaladığına işaret ederek, “Irak’ta herkes kendi milletine, kendi etnik grubuna iyi davranıyor. Bir Kürt Türkmen’e veya bir Şii Sünni’ye bakmaz. Umurlarında değil, bir Türkmen ölsün aç kalsın. Artık biz alıştık bunlara. Onun için Türkiye’den başka kimse bize yardım etmez ” dedi. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Irak Sorumlusu Sibel Güneği başkanlığındaki heyet, Kerkük’ün 10 kilometre uzağında yuvalarından göç etmek zorunda bırakılan çoğunluğunu Türkmenlerin oluşturduğu Yahyava kampını ziyaret etti. Heyet, bu ziyaret öncesinde Mehdi ile görüştü.

İnsanlar parklarda yattı

Ali Mehdi, terör örgütü IŞİD saldırılarıyla birlikte Telafer ve Musul’dan Kerkük’e göçün başladığını belirterek şunları söyledi: “İki ay insanlar caddelerde, parklarda, boş buldukları yerlerde yattı. O günlerde Erbil’e gittik. Duhok’ta ve Zaho’da kampları ziyaret ettik. Oraya giden insanların çoğu Türkmen’di. Bu insanlar için ne yapabiliriz diye düşündük. Çünkü okullar açılacak kovacaklar, okuldan başka gidecekleri yer yok. Kira ödeyemiyorlar. Bizde TİKA, AFAD, Kızılay gibi bir şey yok. Göçmenler Dairesi var. Yalnızca göçmenleri kaydediyor. Nerede kalırsan kal. Biz de insani ve milli bir görev olarak göçmenlerin çoğu Türkmen olduğu için Dışişleri Bakanlığı ve Erbil Konsolosluğu ile irtibata geçtik.”

Hükümet yer vermedi

En azından 60 çadır kurarak 200 ailelik bir kamp oluşturmayı planladıklarını kaydeden Mehdi sözlerini şöyle sürdürdü: “TİKA ve AFAD, ‘tamam siz çadırları kurun biz size yardım ederiz’ dedi. Bir Türkmen vatandaşı bize 10 dönüm yer verdi. AFAD 60 çadır gönderdi. Hepsini kurduk. Sonra TİKA 60 buzdolabı, mutfak eşyaları, yatak, bir ambulans ve klimalar hediye etti. 9. ayda insanlar kampa yerleşmeye başladı. 60 çadırı 150-200 aile barınacak diye kurduk. 3-4 ay sonra daha fazla insan gelmeye başladı. Ama çadır kurmak için yerimiz yoktu. Hükümetten yer istedik vermediler. Başka bir Türkmen kardeşimiz 10 dönüm daha yer verdi. Yine TİKA, AFAD ve Kızılay bize çok destek oldu. Şu anda kampta 430 aile var. 2 bin 600 insan yaşıyor.”

Bu duruma alıştık artık

Türkmen Cephesi Sözcüsü Ali Mehdi, kampta artık tuğladan bina yapmaya başlanıldığı söyleyerek sözlerini şöyle tamamladı: “Kerkük’te göçmen 80 bin Arap ve Türkmen aile var. Bunların 9-10 bini Türkmen. Irak’ta herkes kendi milletine, kendi etnik grubuna iyi davranıyor. Bakan da, başbakan da, vali de, belediye başkanı da öyledir. Onun için Türkiye’den başka kimse bize yardım etmez. Bunu iyi biliyoruz. Türkiye olmasaydı bu insanlar çok zor durumda kalırlardı. Onlara kim yemek verecekti? Bir yıl önce bu insanların ceplerinde biraz para vardı ama harcadılar. Gelen para da yok çünkü her şeyleri orada kaldı. Ziraatları, hayvanları, kurulmuş bir evleri, düzenleri vardı. Ama burada hiçbir şeyleri yok.”

yeniçağ

Türkmenlere sadece Türkiye yardım eder – İlk Kurşun Gazetesi.

Orijinal haber kaynağı için; İlk Kurşun Gazetesi – İlk Kurşun Gazetesi

Benzer haberler:

    yok