Kategoriler: İnternet Medyası

Süt tozu desteği üreticiyi rahatlatacak

Türkiye Süt Üreticileri Merkezi Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Salih Okumuş, bugünden itibaren verilmeye başlanacak süt tozu desteğinin, süt üreticisini ciddi şekilde rahatlatacağını söyledi.

Okumuş, yıllık kayıtlı süt üretim miktarının 5,5 milyon ton olduğu ülkemizde, kayıtsız miktarla yıllık süt üretim miktarının 11-12 milyon tonu bulduğunu belirtti.

Süt fiyatlarının süt ihalelerinde 73,5 kuruş olarak belirlendiğini ifade eden Okumuş, ancak ihalesiz bölgelerde mevsimsel farklılıklara göre fiyatın 53 kuruşa kadar düştüğünü söyledi.

Okumuş, süt ihalelerinde fiyatın daha da aşağı çekilmemesi için çaba gösterdiklerini dile getirerek, ”Yeterli bir seviye değil ama en azından bu seviyenin altına düşmemesi için çaba gösteriyoruz. Bakanlık ve aklı selim sanayicide aynı çabayı gösteriyor. Süt fiyatlarının daha da düşmemesi ve kriz yaşanmaması için uğraşıyoruz” dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığının da bu amaçla sanayiciye her yıl verdiği süt tozu desteğini öne çektiğini vurgulayan Okumuş, bu yıl 18 bin ton süt tozuna destek verileceğini dile getirerek, ”Geçen yıl Mart-Nisan gibi başlayan destekler, bu yıl piyasadaki sıkışma nedeniyle Şubat ayına çekildi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığının 18 bin kilogramlık süt tozu desteği bugün başlıyor. Bu desteğin üreticiyi ciddi şekilde rahatlatacağını düşünüyorum. Fiyatların daha da düşmesinin önüne geçilecek” diye konuştu.

18 bin ton süt tozunun 180 bin ton süte karşılık geldiğini vurgulayan Okumuş, sadece örgütlü üreticiye yapılacak bu desteğin çok önemli olduğunu, desteğin Haziran’a kadar devam edeceğini bildirdi.

Destekle birlikte Ocak ayında piyasalarda yaşanan daralmanın aşılacağına inandığını söyleyen Okumuş, bütün beklentilerinin bu yönde olduğunu, gelişmeleri takip ettiklerini belirtti.

-PLANLI ÜRETİM İÇİN GİRDİ DESTEĞİ İSTİYORLAR-

Üreticinin planlı üretim yapmak istediğini anlatan Okumuş, şunları kaydetti:

”Biz girdi maliyetlerimizin aynı kalmasını istiyoruz. Üreticinin girdi fiyatlarını bilmesi ve üretim planlamasını ona göre yapması çok önemli. Bakanlık girdi fiyatlarını sübvanse ederse biz de sütümüzü ne kadara ihale edeceğimizi biliriz. Süt fiyatlarını hesap edip ihaleye oturduktan sonra girdilere zam gelince ihalede belirlenen fiyatlar üretici için sıkıntı oluşturuyor. Üretici, karını zararını bilmeli ve buna göre hareket etmeli. Girdi fiyatlarını en azından 3’er aylık dönemlerde bilmek istiyoruz.”

Okumuş, süt üreticilerinin örgütlenmesinin önemine de değinerek, ”Süt üreticisinin tamamının örgütlü olması sorunların çözümünde etkili olacaktır” dedi.

Üretimin örgütlü olmasının yanı sıra tüketimin de cezbedilmesi gerektiğini dile getiren Okumuş, süt ve süt ürünleri kullanımının özendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

AA

Orijinal haber kaynağı için; Samanyoluhaber – Son Haberler

Benzer haberler: