Kategoriler: İnternet Medyası

Oktay Akbal yazdı:Kanıtsız Suçlama Olurmuş Demek!

“Yaşanan usulsüzlükleri, yapılan hataları ve yanlışları, hak ihlallerini görmezden gelmeden, bir yandan bunları eleştirirken, öte yandan bu soruşturmanın ülkemizin geçmişindeki bazı karanlık olaylarla, askeri vesayet sistemi ile, darbeler ve bilinen bilinmeyen darbe teşebbüsleriyle hukuk önünde de hesaplaşması için tarihi bir fırsat olarak anlamlı ve önemli olduğunu düşündüm. Soruşturma ile ülkemizin geçmişindeki bazı karanlık olayların açığa çıkarılması ve darbe teşebbüslerinin ve bunların faillerinin yargılanması ve suçluların tespit edilerek cezalandırılması da bütün toplumun, hepimizin yararınadır.”

Bu, bana gönderilen bir mektuptan ilginç bulduğum bir parça!

***

Üç yıldır sürdürülen bir dava var, daha doğrusu birçok dava var… Hiçbiri sonuca bağlanmadı. Yüzlerce yurttaş cezaevlerinde bekletiliyor, hem de çok güç koşullarda… Hasta olanlar var, zaten hasta olup da hastalıkları ölüme doğru gidenler var! Bunları kamuoyu biliyor, tanıyor. Başlıca suçları bir asker darbesinden yana olmak, savcıların, bazı partizan gazete yazarcıklarının deyimiyle, “Ergenekon”a üye olmak! Sanki bir dernek ya da parti var, adı Ergenekon; gitmişler bu derneğe üye yazılmışlar! Oysa Ergenekon adlı bir cemiyet, bir dernek, bir parti yok! Ama yüzlerce insanımız böyle bir suçlama ile tutuklanmış, cezaevlerine atılmış!.. Üç yıldır mahkemelerde sorgulanıyorlar, gereken cevapları veriyor ve tahliye edilecekleri günü bekliyorlar! Adalet “Sen şu suçu işledin” diyemiyor; bir belge, bir kanıt, inanılır bir şey gösteremiyor! Günler, aylar, yıllar geçiyor… Yukarıdaki mektupta “Bunların faillerinin yakalanması ve suçları tespit edilerek cezalandırılması bütün toplumun, hepimizin yararınadır” denilmiş… Ama durup dururken, hiçbir şekilde suçu kanıtlanmamış insanlara ceza verilmesini istemek, her şeyden önce insanlığa da, gerçek adalete de aykırıdır; böyle bir şeyi söyleyebilmek ürkütücüdür.

***

Okurlarımdan mektuplar, telefonlar alıyorum. Hepsinde aynı yakınma! Bunca insan, hangi suçu işlemiş, Ergenekon örgütüne nasıl üye olmuş ya da üye sayılarak hapishanelere atılmış!.. Niye aylar yıllar geçmiş, bu konuda herhangi bir karara varılmamış! Bu böyle sürüp gidecek mi; üç yıl, derken beş, derken on!

***

Bana ilgili mektubu gönderen okur suçluların tespit edilerek cezalandırılmasını istiyor! Evet cezalandırılsın; suçları varsa, adalet önünde ispat edilebilmişse!.. “Ergenekon” adının böyle yanlış işlere alet edilmesi de büyük bir haksızlık; tarihe karşı, Türk ulusunun kutsal saydığı bir destana karşı!.. Darbe, darbe, darbe!.. Kim yapmış, ne zaman yapmış, cevap yok! Binlerce sayfa iddianameler var. Hepsi kanıtsız, hepsi yakıştırma!..

Cumhuriyet

Orijinal haber kaynağı için; İlk Kurşun Gazetesi

Benzer haberler:

    yok