Kategoriler: İnternet Medyası

Nükleer Santralleri durduran son ülke:Venezuela

Venezuela lideri Hugo Chávez, Japonya’da yaşanan felaketin ardından Rusya’yla anlaştıkları nükleer anlaşmasını askıya aldıklarını açıkladı. Chávez, “Son teknoloji bile olsa, yaşananlara bakın” dedi.Japonya’nın Fukuşima nükleer tesisinde yaşanan felaket, tüm dünyanın gündeminde. Konu, ülkemizde de tartışılıyor. Mersin Akkuyu’ya nükleer tesis kurmak isteyen AKP hükümeti, bu tesisin inşası için Rusya’yla anlaşmaya varmıştı. Felaketin ardından Rusya’yı ziyaret eden AKP’liler, Fukuşima kazasından beri nükleer tesisi daha da canla başla savunur oldular.

Çok benzer durumdaki bir diğer ülkeden ise, tersi bir tepki geldi. Venezuela da bir nükleer enerji programı önüne koymuş, bunu gerçekleştirmek için Rusya’yla ikili anlaşma imzalamıştı. Ancak Başkan Hugo Chávez, Fukuşima’daki kazanın ardından nükleer programlarını durdurduklarını açıkladı.

Japon yetkililer, alevler Fukuşima’yı sarınca son görevlileri de geri çektikten birkaç saat sonra konuşan Chávez, “Son birkaç saatte yaşananlar tüm dünyaya büyük bir risk ve tehdit teşkil etmektedir” dedi.

Chávez, “Japonlar’ın sahip olduğu tüm ileri ve gelişmiş teknolojiye rağmen… bakın şimdi o nükleer reaktörlerin bazılarına neler oluyor” diye konuştu.

Japonya’daki krizin tüm dünyadaki nükleer enerji programlarını etkileyeceğini vurgulayan Chávez, “Bu yaşananın, tüm gezegende nükleer enerjiye dair yapılan planlamaları çok kuvvetli bir biçimde değiştirdiği ve değiştireceğinden hiçbir kuşku yok” dedi.

Japonya’daki kazanın verdiği zararın ölçeğini henüz bilmediklerini belirten Chávez, Japonya ve komşu ülkelere en az zarar gelmesini umduklarını ifade etti.

Program 2008’de başlamıştı
Venezuela’nın barışçıl nükleer enerji programı, Kasım 2008’de başlamıştı. Projenin başlangıcından beri Venezuela, Rus uzmanlarla birlikte çalışıyordu.

İki ülke, Venezuela’da iki adet 1200 megawatt’lık nükleer santral kurulması konusunda anlaşmıştı.

Orijinal haber kaynağı için; Haber Blog

Benzer haberler:

    yok