Kategoriler: CHP

İzmir Milletvekili Güven, İzmir’de “barsak enfeksiyonu salgını” olduğu iddialarını yalanladı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı’nın Ankara’daki kirli su ve sonrasında görülen barsak enfeksiyonlarındaki artışa İzmir üzerinden cevap vermesini eleştiren İzmir Milletvekili Hülya Güven, konuyla ilgili Sağlık Bakanının cevaplaması istemiyle bir de soru önergesi verdi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı’nın Başkentin şebeke suyuna kanalizasyon karıştığı iddialarına cevap vermek üzere yaptığı basın toplantısında Sağlık Bakanlığının verilerine dayanarak İzmir’de barsak enfeksiyonu vakalarının geçen yıldan bu yana yüzde 33 oranında arttığını söylediğini hatırlatan Güven, Sağlık Bakanı’nın da basında yer alan açıklamasında  destekleyici ifade kullanmaya çalıştığını belirterek, “İzmir’de içme suyuna bağlı ishal vakalarında belirgin bir düşüş saptanırken, Bakanlığın bu verilere hangi hastalık tanımlamasıyla ulaştığı koca bir muammadır. Sadece ‘mevsimsel’ açıklaması da hastalık tanımlaması için son derece yetersiz olup, yurttaşların yanlış anlamalarına yol açabilecek bir açıklamadır. Barsak enfeksiyonunun yol açtığı ishal türlerinin ve önlemlerinin de açıklanması gerekir ki halkımız da ona göre önlem alsın” dedi.

Kişisel hastalık verilerinin paylaşılması endişesini sistem uygulamaya geçmeden dile getirdiklerini hatırlatan Güven şüphelerinin boşa çıkmadığını söyledi. Güven, “Görüyoruz ki Sağlık Bakanlığı, barsak enfeksiyonu ile ilgili verileri üstelik yanlış anlamaya yol açacak şekilde 3’üncü şahıslarla paylaşmış. Ayrıca İzmir’de içme suyu analizlerinin yapıldığı İZSU laboratuvarları, Bakanlığın denetiminde olduğu halde ve düzenli olarak internette yayınlanan analiz sonuçlarına göre de su kalitesinin içilebilir nitelikte olduğu saptandığı halde,  İzmir’de içme suyu kaynaklı barsak enfeksiyonu varmış gibi gösteriliyor. Başkentin çeşmelerinden akan suyun renginin sarı ve kokulu olduğunu kabul eden ancak sağlığa zararlı bir durumun olmadığını açıklayan Sağlık Bakanı, kendisinin ise damacana su içtiğini itiraf etti. Arıtılmadan şehre verilen su nasıl sağlıklı olabilir ki? Sayın Bakandan beklentimiz sorduğum sorulara cevap vererek halkı il ayrımı yapmadan sağlık için bilinçlendirmesidir. Bakanlık, Gökçek ile bir olup yanlış algı yaratacak bilgilerle İzmir ile uğraşacağına, Türkiye’de yaşadığımız sağlık sorunlarının çözümü için uğraşması gerekir.” açıklamasında bulundu.

-Önerge-

İzmir Milletvekili Hülya Güven, İzmir’de “barsak enfeksiyonu salgını” olduğu iddialarına ilişkin Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından cevaplandırılması istemiyle hazırladığı önergede şu ifade ve sorulara yer verdi:

“Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Melih Gökçek Ankara’nın şebeke suyuna kanalizasyon karıştığı iddialarına cevap vermek üzere yaptığı basın toplantısında İzmir’de Bakanlığınızın verilerine dayanarak barsak enfeksiyonu vakalarının geçen yıldan bu yana %33 arttığını belirtmiştir.

Sizin de basında yer alan açıklamanızda “İzmir’deki barsak enfeksiyonları vakalarının Ankara’ya göre son 15 günde daha yüksek olduğunu belirtmiş, “İzmir’deki barsak enfeksiyonları Ankara’ya göre son 15 günde daha yüksek. Mevsim değişikliğine bağlı olarak son 15 gündür üst solunum enfeksiyonlarında olağan bir artış var. Bağırsak enfeksiyonlarında Türkiye genelinde çok hafif bir artış var.” denilmiştir.

Bu bağlamda;

  1. Medula sisteminde her hastalığın tanımlanmış bir kodu olduğuna göre, İzmir’de son bir yılda “barsak enfeksiyonu”nun fazla olduğu iddiası Medula sisteminde hastalıkların tanımlandığı hangi ICD 10 koduna uymaktadır?
  2. İzmir’de içme suyunun tahlillerinin “İzmir İl Halk Sağlığı Müdürlüğü” ekipleriyle birlikte düzenli olarak kontrol edildiği ve tahlillerinin yapıldığı “İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Laboratuvarları”nın Bakanlığınız tarafından akredite olduğu halde niçin içme suyu kaynaklı barsak enfeksiyonu varmış gibi bilgi aktarılmıştır?
  3. Ülkemizde ishallerin nedenlerinin tam olarak ayırımı yapılabilmekte midir? Mevsimsel olarak basın bildirisinde açıkladığınız ishal vakalarının nedeni saptanmış ve önlemleri alınmış mıdır?
  4. Ülkemizde 2013 ve 2014 yıllarında bitkisel ilaç kullanımına bağlı gelişen ishal nedeniyle Bakanlığınıza bağlı ve özel hastanelere kaç hasta başvurmuştur? Bitkisel ilaç kullanımına bağlı gelişen ishal vakalarının ICD 10 kodları nelerdir? Ülkemizde kontrolsüz ve ölümlere dahi yol açabilen bitkisel  ilaçların denetimi nasıl yapılmaktadır?
  5. 2013 ve 2014 yıllarında İzmir’de ve Ankara’da hatta Türkiye’de pet şişe veya damacana suyu kullanımına bağlı hangi ICD 10 kodlu enfeksiyon yada enfeksiyon olmayan hastalıklar saptanmıştır?
  6. Açıklamanızda son 15 günde İzmir’de ve Türkiye’de mevsimsel olarak üst solunum yolları enfeksiyonu ile birlikte barsak enfeksiyonu artışının olduğunu belirttiğinize göre hangi türden (bakteriyel, viral yada enfektif olmayan) ishallerin arttığını da belirtmeniz gerekmezmiydi?
  7. Sağlık Bakanlığı tarafından hastalık verilerinin yanlış kullanıma yol açacak şekilde amaçlı olarak 3. şahıslara verilmesi doğru mudur?”

Orijinal haber kaynağı için; Cumhuriyet Halk Partisi

Benzer haberler:

    yok