Kategoriler: CHP

Öğüt’ten evde engelli yakınına bakanlar için teklif

İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, evde engelli yakınlarına bakan ve bunun için ücret aldıkları halde sosyal haklardan mahrum kalan kişilerin sosyal güvenlik haklarına kavuşması için kanun teklifi verdi.

Teklifin gerekçesinde yaklaşık 450 bin engelli ve yaşlı vatandaşımız için bakımını üstlenen akrabası veya vasisi gibi üçüncü kişilere evde bakım ücreti ödendiğini, ancak bu kişilerin sundukları hizmet dolayısıyla başka bir işte çalışma olanağına sahip olamadığını ifade eden Öğüt, ücret aldıkları halde sosyal güvenlik, emeklilik gibi haklardan mahrum kaldıklarını hatırlattı.

Öğüt, kanun teklifiyle evde hasta ve yaşlı bakımı yapan ve bunun için 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu’nun ek 7. maddesine göre ücret alan aile bireyleri ve yakınlarının unutulan sosyal haklarının kendilerine verilmesi, çalışma yaşamına giremeyen bu kişilerin sigorta primlerinin devlet tarafından yatırılması amaçlandığını belirtti.

-Kanun Teklifi-

Öğüt’ün Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ve gerekçesi şöyle:

Genel gerekçe

Bilindiği üzere bugün yaklaşık 450 bin engelli ve yaşlı vatandaşımız için engelli kişilerin bakımını üstlenen akrabası veya vasisi gibi üçüncü kişilere evde bakım ücreti ödenmektedir. Bu kişiler sundukları hizmet dolayısıyla başka bir işte çalışma olanağına sahip olamadıkları gibi, ücret aldıkları halde sosyal güvenlik, emeklilik gibi haklardan mahrum kalmaktadır. Kanun Teklifimizle evde hasta ve yaşlı bakımı yapan ve bunun için 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu’nun ek 7. maddesine göre ücret alan aile bireyleri ve yakınlarının unutulan sosyal haklarının kendilerine verilmesi, çalışma yaşamına giremeyen bu kişilerin sigorta primlerinin devlet tarafından yatırılması amaçlanmıştır.

Madde gerekçeleri

Madde 1- Engelli, kalıcı hastalığı olan eş, çocuk, anne ve baba gibi yakınlarının bakımını üstlenen ve evde bakım yardımı alan vatandaşların sosyal güvenlik sistemine dâhil edilmesi yoluyla emeklilik hakkından faydalanmaları sağlanmaktadır.

Madde 2 – Yürürlük maddesidir.

Madde 3- Yürütme maddesidir.

Sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi

Madde 1- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

“Evde bakım hizmeti verenlerin sigortalılığı

Ek madde 10- 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun ek 7 nci maddesi uyarınca bakıma ihtiyacı olan engelliye akrabaları tarafından ikametgâhında bakım hizmeti verilmesi durumunda, bakım hizmetini veren ve bu Kanun kapsamında sigortalılığı bulunmayan kişiler, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılır. Bunların genel sağlık sigortası, malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primleri 82 nci maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz günlük tutarı üzerinden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından ödenir.”

Madde 2 – Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.”

Orijinal haber kaynağı için; Cumhuriyet Halk Partisi

Benzer haberler:

    yok