Kategoriler: Gazeteler

Eşe karşı şikayet ve muhtemel sonuçlar

Geçtiğimiz haftalarda bir çok kez aile içi şiddetten bahsetmiştik ve bu yasanın sadece kadınları değil, erkekleri ve çocukları da koruduğunu belirtmiştik. Fakat olayları mercek altına aldığımızda genelde kadınlar tarafından bu yasanın vermiş olduğu imkanlar kullanılıyor veya daha doğrusu yaşadıkları şartlar tarafından kullanmak zorunda bırakılıyorlar. Ama ne yazık ki bazı kişilerde aile içi şiddete karşı uygulanan yasanın “Gewaltschutzgesetz” vermiş olduğu imkanları suiistimal ediyor. Bazı yaşanan olaylarda da mağdurlar aile içi şiddete karşı uygulanan yasaya baş vurmadan doğrudan polise gidip esinin kendisine karşı yöneltmiş olduğu şiddeti ihbar ediyor.

Karakola gidip eşimi şikayet edersem sonuçları ne olabilir?

Belki o anlık öfke ile belki de korkudan polise gidip kadınlar eşlerine karşı şikayette bulunuyorlar. Ama ne yazık ki bir çok bayan yapmış olduğu şikayetin ne sonuçlar getirebileceğini ve neyi tetiklediğini bilmiyor. Bu son zamanlarda bir çok kez müvekkillerimiz ve vatandaşlarımız tarafından bu konu ile ilgili sorular geldi ve verdikleri ifadelerin olayı hangi boyuta getirdiğini görünce de şaşkınlık içine giriyorlar. Anlaşılan kafalar bu noktada bir hayli karışık. Eğer eşinizi karakola gidip size şiddet uyguladığı için şikayet ederseniz ve bu doğrultuda ifade verirseniz, eşiniz hakkında size şiddet uyguladığı için bir soruşturma açılır ve tahkikat yapılır. Akabinde açılan dosya savcılığa intikal eder ve şartlar yerine geliyor ise iddianame “Anklage” hazırlanır ve mahkemeye verilir. Ceza mahkemesinde savcının dilekçesini kabul ederse ceza davası açılır ve dava görülür, duruşma olur. Bu duruşmada da mağdur olan eş ise şahit olarak dinlenmek üzere duruşmaya tebligat ile davet edilir. İşte tam bu noktada kafalar karışır ve oluşan düğüm açılmamaksızın bağlanır. Gelen tebligatlarla hemen avukata koşulur ve sorulur, “Bu ne demek oluyor şimdi? Ben eşime karşı ifade vermek zorunda mıyım? Beni niye çağırıyorlar?” diye sorarak, tepki verirler. Olayı açıkladığınızda ise gelen bir sonraki tepki şu olur: “Ama ben polise ifade verirken, bana bunu kimse söylemedi. Eşinize dava açılacak, ceza alacak, zarar görecek diye kimse uyarmadı.” Burada açıkçası sormadan geçemiyorum: Peki o zaman hangi beklenti içinde eşinizi polise şikayet ettiniz? Görüldüğü gibi değerli bayanlar, karakola gidip eşinizi şikayet ederseniz sonucu bir duruşma olabilir. Bu duruşmada sizde şahit olarak çağırılırsınız. Bazı küçük davalarda, yani şiddet oranı yüksek olmayan durumlarda, para cezası ile duruşma olmadan da sonuca bağlanabiliyor (Strafbefehl).

Peki eşime karşı duruşmada ifade vermek zorunda mıyım?

Eğer eşiniz ile hala evliyseniz, duruşmada ifade vermeme hakkınız var. Yani zamanında poliste vermiş olduğunuz ifadeyi duruşmada tekrar vermezseniz ve başka bir şahit veya ispat da yoksa, eşiniz beraat edebilir. Fakat eğer ifadeniz bir hakim tarafından önceden alınmışsa, hakim şahit olarak dinlenir ve ifadeniz de böylelikle duruşmaya dahil edilir. Poliste verilen ifadeler için bu geçerli değildir. Aile bağınız olduğu için ifade vermeme hakkınız var ve bu hak polisi dinlemekle ihlal edilemez, ama ne yazık ki bu hakim karşısında verilen ifadeler için geçerli değildir. Yalnız böyle konularda ne yazık ki bir çok bayan şikayetlerde bulunuyorlar, ifadeler veriyorlar ve tam duruşma günü, ben eşimin zarar görmesini istemiyorum diyerek veya da eş tarafından, aile tarafından baskı altına alınarak ifadelerini geri çekiyorlar. Bir çok kişi, polisiyle, savcısıyla, hakimiyle, avukatıyla ortalık ayağa kaldırılıyor, sonra da ifade verilmeyerek dava sonuca bağlanıyor. Hatta bazı zamanlarda da, “Bu devlet bizden ne istiyor, bizi rahat bıraksınlar, biz bir aileyiz” diye de tepki veriyorlar, ama devletin korumasını isteyenlerinin kendisi olduklarını da ve şikayette kendilerinin bulunduğunu da çoğu zaman unutuyorlar. Hatta bazı davalarda, şiddet kullanan eş, mağdur olan eşe vaatlerde bulunuyor ve ifadesini geri çekerse onu tekrar kabul edeceğini veya elini kaldırmayacağına gibi sözler veriyor. Mağdur olan eş de doğal olarak yuvasını kurtarmak için inanıyor ve ifadesini geri çekiyor. Ne yazık ki iki ay sonra bu verilen vaatlerin boş olduğu ortaya çıkıyor ve bundan sonra da polise tekrar gitmeye mağdur olan eşler çekiniyor… Umarım verilen her karar sizler için olumlu olur. Haftaya tekrar birlikte olmak umuduyla…

Orijinal haber kaynağı için; SABAH AVRUPA – Die Türkische Tageszeitung.

Benzer haberler:

    yok