Kategoriler: İnternet Medyası

ABD Astana’yı baltalamak istedi

ABD ve İsrail’in bölgedeki hayallerini bitiren Türkiye ve İran ‘Terörle Mücadele Koordinasyon Mekanizması’nı da yeniden aktifleştirdi.

İSMET ÖZÇELİK / TAHRAN
İran Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye, Rusya, Orta Asya ve Kafkasya Ülkelerinden Sorumlu Genel Müdürü Gulam Riza Bagiri, “İran-Türkiye Terörle Mücadele Koordinasyon Mekanizması”nın yeniden aktif hale getirildiğini bildirdi. Bagiri, bölgede teröre karşı Tahran, Ankara, Bağdat, Şam işbirliğinin şart olduğunu, bölgenin istikrarı için bölgeye gelen yabancıların bölgeden gitmeleri gerektiğini ifade etti.

Riza Bagiri ile Tahran’daki makamında görüştük. Suriye’de yaşananların bölgenin derin bir yarası olduğunu belirten Bagiri, “Bu yara tedavi edilmeden bölgede huzurun ve istikrarın sağlanması hayal. Bu yarayı da bölge ülkeleri birlikte tedavi etmeli. Çünkü bu yara bütün bölge ülkelerinin güvenliğini tehdit ediyor” dedi.

Şu anda bölge ülkelerinin işbirliği içinde olduğunu vurgulayan Bagiri, “Astana’da 7. toplantı yapıldı. Astana süreci çok başarılı sonuçlar verdi. Bu süreci baltalamak için bölgedeki yabancı güçler sürekli bir faaliyet içinde. ABD ve İsrail her yolu denediler. Ama başarılı olamadılar” diye konuştu.

İDLİB’E MÜDAHALE

Bagiri, İdlib konusundaki sorulara da, “İdlib’e yönelik çalışmalar önemli. Türkiye gözlem üstlerini kurmaya başladı. Rusya ve İran da üstlerine düşen görevleri yapıyorlar. Türkiye, İran ve Rusya, Suriye’deki terörist gruplar konusunda anlayış birliği içinde. Bu konuda aramızda bir sorun kalmadı” cevapını verdi.

Bagiri, Suriye’de belli bir noktaya gelindiğini, bundan sonra askeri alandan siyasi alana geçme zamanı geldiğini üç ülkenin de bu konuda işbirliği içinde olduğunu bildirdi.

IRAK’TA İSTİKRAR

Irak’ta ABD müdahalesi sonrasında bir türlü istikrar ve güvenlik sağlanamadığına dikkat çeken Bagiri “Dış güçler bırakıp gitmezse istikrar sağlamak zor. Ortadoğu’nun her yerinde aynı sıkıntı var. Bu nedenle bölgede istikrar için dış güçler bölgeden çekilmeli” ifadelerini kullandı.

Irak’ta çok sayıda terör grubu olduğunu kaydeden Bagiri, bölge ülkelerinin birlikte hareket edip bu terör örgütlerinin mali kaynaklarını kurutması gerektiğini, bu örgütlerin mali kaynaklarının kurutulmaması halinde köklerinin kazınmasının zor olduğunu bildirdi.

KÜRT DEVLETİ

Bagiri Barzani bölgesinde yapılan referandum ve sonrasında yaşanan gelişmeleri de şöyle değerlendirdi: “Bölge ülkelerinin birlikte hareket etmeleri önemli. Kürt devleti için bağımsızlık girişimi bu sayede bastırılabildi. Bölge ülkeleri işbirliği içinde olursa yabancı ülkelerin planları bozulur. Hiçbir şey yapamazlar. Bölgede istikrar için Türkiye, İran, Irak’ın daha fazla işbirliğine ihtiyaç var. Şu anda İran-Türkiye işbirliği iyi. Genelkurmay Başkanları karşılıklı ziyaret yaptılar. Heyetler karşılıklı olarak sık sık bir araya geliyor. Bu Irak’la da sağlanmalı. Gidişat olumlu yönde. Teröre karşı işbirliği için kurulan “İran-Türkiye Terörle Mücadele Koordinasyon Mekanizması” yeniden aktif hale getirildi.

200 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM PLANLIYORUZ

Türkiye ile İran arasında ticareti artırmak için enerji alanında işbirliğinin artırılması gerektiğini belirten Bagiri şunları söyledi: “Bu konuda adımlar atılırsa diğer alanlarda daha çabuk gelişme sağlanır. Gaz karşılığı ticaret konusu da düşünülebilir. Bütün bunlar belli bir plan çerçevesinde masaya yatırılabilir.İran önümüzdeki 5 yılda enerji alanında 200 milyar dolarlık yatırıma hazırlanıyor. Türk firmaları da bu yatırımlarımızı incelemeli, ilgilenmeli.”

ABD Astana’yı baltalamak istedi – İlk Kurşun Gazetesi.

Orijinal haber kaynağı için; İlk Kurşun Gazetesi

Benzer haberler:

    yok