Kategoriler: İnternet Medyası

2,5 milyon gül bayram ettirecek

2,5 milyon gül bayram ettirecek2,5 milyon gül bayram ettirecekYarın hem 14 Şubat. Hem Mevlid Kandili hem Sevgililer Günü… En çok gül satışı yapılan bu iki gün aynı tarihe denk gelince çiçek mezatı bayram yaşadı. Mezattaki 14 Şubat telaşı sizler için derlendi. İşte

Behlül Çetinkaya’nın haberi

Yarın kırmızı gül satışlarında patlama yaşanacak. Bunu tahmin etmek hiç zor değil. Ne de olsa Mevlid Kandili ve Sevgililer Günü aynı tarihe denk geldi. Tabi ki bu duruma en çok sevinecek olanlar gül ticareti yapanlar. İstanbul’un çiçek ticaretinin önemli bir bölümünün gerçekleştiği çiçek mezatı, 14 Şubat heyecanının en fazla hissedildiği yer. Çiçeklerin açık arttırma usulüyle satıldığı Büyük Mezat’ta her cinsten yerli üretim çiçek dükkânlara, tezgâhlara ve sokak satıcılarına buradan satılıyor.

Çiçekler iki tribün arasında yer alan bandın üzerinde kayarak alıcıların önünden geçiyor. Alıcı da önünde bulunan butona basarak teklifte bulunuyor ve en yüksek teklifi verene çiçek satılıyor. Alıcıların genelinin sokak satıcısı ve Romanlar olduğu mezat bir buçuk yıl önce Kemerburgaz’daki yerine taşınmış. Etiler’de bulunan eski yerlerine göre daha ferah ve daha geniş olan mezatın son durumunu, işleyişini ve sektörün durumunu 1989′dan beri yönetimde bulunan ve üç dönemdir başkanlık yapan Muammer Yazıcı ile konuştuk…

Mezatın tam adı Sınırlı Sorumlu Flora Çiçekçilik Üretim ve Pazarlama Kooperatifi. Atatürk’ün desteği ile Sadık Güzelosman tarafından kurulmuş. 1945′de kooperatif haline gelmiş. İlk olarak Eminönü’ndeki çiçek pazarında başlayan mezatın serüveni kooperatif haline gelmesiyle gayrimüslimlerin yoğun olarak yaşadığı Şişhane ve Suriye Pasajı’nda devam etmiş. Bir buçuk yıl önce Etiler’deki yerlerinden Kemerburgaz’daki yerlerine taşınan Büyük Mezat, çiçek ihtiyacının yüzde 80′ini karşılıyor.

Türkiye genelinde 16 mezatta yapılan satışlardan 2010 yılında 60 milyon lira gelir elde edilmiş. Bu sevgililer gününde 2,5 milyon adet gül satacaklarını belirten kooperatif başkanı Yazıcı, yılda bir milyon koli (240 milyar adet çiçek) satışı yaptıklarını, bu kadar çiçeği taşımak için 50 bin kamyon seferi yapıldığını söylüyor.

SENİN YAŞITLARINA DA “ABİ” DERİZ

Kooperatif başkanı alıcıların çok sevdiği bir insan olacak ki herkes çay ısmarlama, muhabbet etme derdinde. “Başkanım naber” diyenler eksik olmuyor. Geneli Romanlardan oluşan alıcıların mezat hakkında düşüncelerini, sıkıntılarını ve önerilerini soruyoruz. İbrahim Özdemir, kendisini mezatın müdavimi olarak tanımlıyor. Peştekar olarak burada bulunuyor yani birkaç dükkân adına çiçek alıyor. Sevgililer günü öncesi çiçekçilik ile ilgili sıkıntılar ve sektörün durumunu önce ona sorduk: Özdemir de şunları anlattı: “Şu an piyasada gül sıkıntısı var çünkü Sevgililer Günü geldi. Neredeyse üç katına çıktı gül fiyatları. Yerli üretici Sevgililer Günü’nden haftalar önce üretilen gülleri elinde tutuyor, buzhanelerde saklıyor. Sevgililer gününe birkaç gün kala gönderiyorlar bu sefer de buzhanede beklediği için dökülüyor, dağılıyor. Az sayıda iyi mal çıkıyor. Mezat da bunu telafi etmek için dışarıdan mal getiriyor.”

İbrahim Özdemir ile konuşurken gelip konuşmak isteyen Fikrîye Atınız’a soruyoruz durumu. O da Etiler’de trafikte satış yapan çiçekçilerden.”Ben seyyarım. Etiler’de trafiğin içinde satış yapıyorum. Dükkan zaten bana göre değil. Bana dükkan verseler yapmam yani. Çünkü samimi gelmiyor bana. Hanımefendi beyefendi demek sıcak gelmiyor. Bizim için herkes abidir abladır. Senin yaşındakilere bile abi deriz biz.” Fikriye Hanım devam ediyor: “Normalde de işimiz gül. Ama mevsime göre de satış yapıyoruz. Nisan’da lale satarız, Ocak-Şubat’ta fulya satarız ama gülün mevsimi yoktur. Özellikle sevgililer gününde diğerlerini satmayız. Normalde gülü demet halinde satarız ama Sevgililer Günü dolayısıyla fiyatlar arttı bu sebepten tek tek satıyoruz. Kalitesiz güller var bunların fiyatları düşük ama sırf düşük diye de bunları almıyoruz.

BİZİ DİLENCİYLE AYNI KEFEYE KOYMASINLAR

Tek sıkıntımız fiyatlar ve polis. Polis trafikte bizi yakalayınca 70 lira gibi bir cezası var. Müşteri memnun bizden ama polisten yana sıkıntımız var. Hatalı olanlarımız tabi ki var, dilenciler var ama biz buraya gelip parayla gül alıyoruz orada satıyoruz. Ben Sevgililer Günü’ne hazırlık yapıyorum. Sabaha kadar demet yapıyorum, paket yapıyorum, güzel göstermeye çalışıyorum ama dilencide o yok. Memur bizi yakalayınca çiçekçi de aynı dilenci de aynı diyor. Buna bir ayrım koyması lazım.”

ETİLER BÖLGESİ BENİM

Fikriye Hanım başka çiçekçilerle arasındaki sıkıntıyı da anlatıyor: “Herkesin bir bölgesi var. On beş senedir Etiler’deyim ben şimdi oraya başkası gelirse olmaz. Ben yıllarca orada polisle mücadele etmişim, belediyeyle mücadele etmişim, insanlara kendimi göstermişim, oranın çiçekçisi olmuşum yani.”

Sevgililer Günü’nde ve özel günlerde iyi niyet ve sevgi göstergesi olan çiçekler, tezgahlardan önce ilk alışverişe Büyük Mezat’ta şahit oluyor. Alıcılar mezat sonunda çiçeklerini araçlarına yüklüyor ve “yakışıklı abilerden güzel ablalara” hediye olmak üzere yola çıkıyor…

En çok gül satılıyor

Mezattaki yoğunluk Sevgililer Günü, Anneler Günü, Öğretmenler Günü ve gayrimüslimlerin bayramlarına göre değişiyor. Şu sıralar en çok satılan çiçek gül. Tek tek satılabileceği için genelde Romanlar tarafından tercih edilen gül, dükkan sahipleri tarafından süsleme yapılacak çiçeklerle birlikte alınıyor. Aranjmana güzellik katmak için alınan çiçeklerin başında cipso ve ruskus geliyor.

Mezattan çiçek nasıl alınır?

Mezattan çiçek almak için önce kooperatife üye olmak gerekiyor. Üye olanlara bir numara veriliyor. İki bilgi ekranı arasına giren çiçeği satın almak isteyen alıcılar önlerindeki butona basarak çiçek için teklifte bulunuyor. En son butona basan kişi aynı zamanda en fazla teklifi verdiği için çiçeğin sahibi oluyor. Banttan çıkan çiçek bilgisayarın kestiği fiş ile birlikte görevliler tarafından alıcısının numarasının bulunduğu dolaplara konuluyor.

Kooperatif üyelerinin ve mezata katılanların çoğunluğunu Romanlar oluşturuyor. Dükkan işletenler ise kendileri yerine “Peştekar” denilen kişileri mezata yolluyor. Bir nevi broker olan peştekarlar dükkan sahiplerinin istekleri ve belirttiği fiyatlara göre çiçek alıyorlar. Romanların ise genel tercihi güller.

Yeni Şafak

Kaynak : Haber7

Orijinal haber kaynağı için; Yeni Günde Hep Beraber – Güne Başlarken

Benzer haberler: