Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Öğretmenin Öğrencisine tokat atması

28-08-2012 23:01:21 GaripAbdal #

Öğretmenin Öğrencisine tokat atması

Lise 9.Sınıfta okuyan(1997 doğumlu )bir öğrencime ders içinde kravatından çekerek iki üç tane hafifçe tokat attım.Sabahtan gerçekleşen bu olaydan sonra okul çıkışı öğrenci eve gidip tarafımdan dövüldüğünü ve belini sıraya vurduğunu çok acı çektiğini söylemiş,annesi de panikle sağlık ocağına ve sonrasında Jandarma karakoluna gitmiş,olaydan haberim olduğunda veli ile konuştum ve durumun öğrencinin anlattığı kadar büyük bir şiddet içermediğini,ve durumu beni cezalandırma adına abarttığını söyledikten sonra öğrenci velisi şikayetini geri aldı.Ancak savcılığa intikal eden olayda savcı kamu davası açtı.
1.Karakoldaki ifademde defalarca uyardığım halde ders akışına engel olmasını durduramadım ve yalvarırcasına uyardığım halde gürültü yaptığını,ders işlememe mani olduğunu ve yüzüme gülerek bakınca sinirlenip kravatından çekerek iki tane tokat attığımı söyledim.
2.Tanık öğrencilerin karakol ifadeleri "öğretmen defalarca uyardı sonunda dayanamayıp kravatından çekerek tokat attı" şeklinde.
3.İlk saglık ocağı raporu boyunda çizgi şeklinde hafif kızarık şeklinde,esas rapor ise Devlet Hastanesinden alınan BTM ile giderilebilir darp şeklinde ( Bel ağrısı şikayetiyle gidilen hastahane bunu nasıl BTM şeklinde tespit edebildi bilmiyorum,çünkü bu kısım öğrencinin iddiası ve doğru değil )
4.Aile şikayetini geri aldı.
5.Başarılı bir 3 yıllık öğretmenlik yaşantımda çeşitli ödüller almış,sosyal etkinliklerle ve müzikal faaliyetlerle uğraşmış,mağdur öğrenciyi defalarca disiplin cezası almaktan kurtarmış,test kitapları vererek sınıf içinde ayrıca bu öğrenciyi desteklemiş,adli sicilimde herhangi bir kayıt olmayan bir öğretmenim.

Tüm bu bilgiler ışığında mahkemenin nasıl sonuçlanabileceği ve bir ay sonra olacak mahkemede kendimi savunurken nelere dikkat etmem gerektiği hususunda değerli hukukçularımızdan bilgi almak istiyorum,şimdiden teşekkürederim.
28-08-2012 23:37:05 Av.İsmail Arslan #

Cevap: Öğretmenin Öğrencisine tokat atması

Faydalanacağınızı umarak...

T.C.
YARGITAY
CEZA GENEL KURULU
E. 2000/4-11
K. 2000/30
T. 22.2.2000
• ÖĞRETMENLERİN TERBİYE HAKKI ( Sınırları )
• TERBİYE HAKKININ KÖTÜYE KULLANILMASI ( Öğretmenin Öğrenciyi Dövmesi )
• ÖĞRETMENİN ÖĞRENCİYİ DÖVMESİ ( Etkili Eylem-Terbiye Hakkının Kötüye Kullanılması )
• ETKİLİ EYLEM ( Öğretmenin Öğrenciyi Dövmesi )
765/m.251,456
ÖZET : Öğretmenlerin öğrenciler üzerinde eğitim içi disiplin sağlanması yönünden terbiye ve itaat ettirme haklarını kullanmaları kendilerine öğrenciyi dövme hakkı vermez.

DAVA : Terbiye hakkının kötüye kullanılması suçundan sanık R.Ç.`nin beraatine ilişkin İzmir 4. Asliye Ceza Mahkemesince 28.4.1997 gün ve 185-359 sayı ile verilen kararın katılanlar vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, dosyayı inceleyen Yargıtay 4. Ceza Dairesince 20.9.1998 gün ve 3191-3793 sayı ile;

"Öğretmen olan sanığın, öğrenci mağdurun eline cetvel ile vurarak onu yaraladığının oluşa uygun biçimde kabul edilmesi karşısında TCY.nin 456/4 ve 251. maddeleri uyarınca cezalandırılması yerine yasal olmayan gerekçelerle beraatine karar verilmesi" isabetsizliğinden hükmün bozulmasına karar verilmiştir.

Yerel mahkeme ise 3.11.1998 gün ve 1005-1282 sayı ile; "Sanığın, olay günü mağdurenin bulunduğu sınıfın dersinin boş olması nedeniyle nöbetçi öğretmen olarak öğrencileri yaptıkları gürültü nedeniyle birkaç kez uyarmasına rağmen öğrencilerin disiplinsiz davranmalarından dolayı sanığın mağduru ayırt etmeden, özel bir kast göstermeden tüm öğrencileri disiplin ve tedip hakkını kullanmak üzere uyarmak amacıyla elindeki naylon cetvelin yatay tarafı ile her öğrenciye birer defa vurduğu, bu vuruşta etkili eylem kastının bulunmadığı gibi, tedip hakkının kullanılmasının da aşılmadığı inancına varıldığı" gerekçesi ile önceki hükümde direnmiştir.

Bu kararında katılanlar vekili tarafından süresinde temyiz edilmesi üzerine dosya, Yargıtay C. Başsavcılığının "bozma" istekli 21.12.1999 günlü tebliğnamesi ile Birinci Başkanlığa gönderilmekle, Ceza Genel Kurulunca okundu, gereği konuşulup düşünüldü:

KARAR : Özel Daire ile Yerel Mahkeme arasındaki uyuşmazlık, somut olayda sanığa yüklenen etkili eylem suçunun unsurları yönünden oluşup oluşmadığına ilişkindir.

Olay günü bir ilköğretim okulunda nöbetçi öğretmen olan sanığın daha önceden öğretmenler kurulunda alınankarar uyarınca teneffüslerde dışarı çıkmaları için uyardığı ve aralarında mağdurenin de bulunduğu 6. sınıf öğrencilerinden bir kısmının, üçüncü teneffüste de dışarı çıkmamaları üzerine sınıfta bulunan dokuz, on öğrencinin ellerine cetvelle birer kez vurduğu, bu vurma nedeniyle yumuşak doku travması geçiren mağdurenin Adli Tıp Uzmanınca verilen rapora göre üç gün iş ve gücünden kalacağı, sanığın kaçamaklı kabulü, mağdurenin ve tanıkların anlatımı ve tüm dosya kapsamından anlaşılmıştır. Esasen açıklanan bu oluşta Özel Daire ile Yerel Mahkeme arasında bir uyuşmazlık da bulunmamaktadır.

Öğretmenlerin öğrenciler üzerinde eğitim içi disiplinin sağlanması yönünden terbiye ve itaat ettirme hakları bulunmaktadır. Ancak, bu hak disiplin cezası vermek ile bedensel zarara yol açmayacak şekilde örneğin kulak tutmak, tek ayağı üzerinde durdurmak gibi davranış biçimleriyle sınırlı olup hiçbir zaman etkili eylemde bulunmayı kapsamaz. O halde öğretmenlerin terbiye hakkını kullanmaları onlara öğrenciyi dövme hakkı vermeyeceğinden, somut olayda mağdureye cetvelle vuran sanığın etkili eylem kastının olmadığından söz etmek de olanaksızdır. Bu nedenle isabetsiz olan direnme hükmünün bozulmasına karar verilmelidir.

Çoğunluk görüşüne katılmayan Kurul Başkanı ve bir kısım üyeler ise; "Medeni Yasa hükümleri ile tanınmış bir hak olan "terbiye ve itaat ettirme hakkı" TCY.nin uygulanması yönünde de hukuka uygunluk nedenlerinden biridir. Bu hakkın kötüye kullanılması ise TCY.nin 477. maddesinde yaptırıma bağlanmıştır. Bu hakkın sınırının aşılıp aşılmadığı her olayın özel-liğine göre hakim tarafından tayin ve takdir edilecektir.

Bu hakkın kullanımında, mağdurun sağlığını tehlikeye koymadan, yalnızca terbiye vermek ve disiplinin sağlanması için zor kullanılması olanaklıdır. Nitekim öğretide de bu konu ele alınmış, "Münhasıran terbiye ve disiplin gayelerine matuf bulunan cebir ve şiddet meşru suretle kullanılabilecek vasıtalardandır. Bu vasıtaların münhasıran terbiye ve disiplin maksadıyla kullanılmış olması, böyle hallerde şahıslara karşı işlenen suçlara ait diğer hükümlerin de tatbikine manidir. Zira yasa, disiplin ve terbiye bakımından böyle bir sınır çizmekle terbiye ve disiplin vasıtalarına cezasızlık tanınmıştır." denmiştir. ( Manzini`ye atfen Prof. Faruk Erem, Türk Ceza Hukuku Özel Hükümler, Cilt 4. sh.526 )

Somut olayda sanığın, terbiye hakkının kulanılmasından ibaret mağdurenin eline cetvelle vurmak eyleminde hukuka uygunluk nedeni bulunduğundan isabetli olan direnme hükmünün onanmasına karar verilmelidir." görüşüyle karşı oy kullanmışlardır.

SONUÇ : Açıklanan nedenlerle Yerel Mahkeme direnme hükmünün BOZULMASINA, dosyanın yerine gönderilmek üzere Yargıtay C. Başsavcılığına tevdiine, 8.02.2000 gün yapılan birinci müzakerede yasal çoğunluk sağlanamadığından 22.2.2000 günü oyçokluğu ile tebliğnamedeki isteme uygun olarak karar verildi.

Ayrıca

http://auhf.ankara.edu.tr/dergiler/a...1-Imamoglu.pdf

- - - Updated - - -

Ayrıca bu forumlarda benzer konular daha önce de açılmış ve ayrıntılı tartışılmıştır.

İlginize:

https://www.hukuki.net/archive/index.php?t-28905.html
28-08-2012 23:45:12 GaripAbdal #

Cevap: Öğretmenin Öğrencisine tokat atması

çok teşekkürederim,forumu ayrıntılı kullanamadığımdan ötürü ulaşamadım diğer başlıklara...ilginiz için teşekküredeirm.
28-08-2012 23:48:20 Av.İsmail Arslan #

Cevap: Öğretmenin Öğrencisine tokat atması

Rica ederim.
29-08-2012 00:31:32 bestseller #

Cevap: Öğretmenin Öğrencisine tokat atması

Çocukken hep derlerdi,"öğretmenin vurduğu yerde gül biter diye".Biz de arkadaşlarla acaba gerçek mi diye bilerek öğretmenlere dövdürürdük kendimizi.Hayal kırıklığına uğrayınca da çiçeklere düşman olurduk.Bundan 25 sene önce ya öğretmen hadi sıkıysa dövsün mahkemeye veririz allahıma kitabıma dense hiç kimse inanmaz hatta uğraşmazdı bile.Devir iyice değişmiş.Elbette öğrenciye şiddeti keinlikle onaylamıyorum ama bazı öğrenciler var ki böyle insanı tahrik eden ,hadi artık dövün beni diye resmen davetiye gönderen.Öyle birine denk gelmişsiniz.Umarım hiçbir sorun yaşamadan bu sıkıntıdan kurtulursunuz.Ancak kesin şu olur diyemeyiz.Artık yargılama yönü nereye ulaşırsa karar ona göre verilecektir.
29-08-2012 01:40:39 GaripAbdal #

Cevap: Öğretmenin Öğrencisine tokat atması

Öğretmen egosu için öğrenciye fiziki ya da sözel şiddet uygularsa,ve bunu karşısında kendini savunabilecek güçte birine yapıyormuş gibi düşmanına uygularcasına gerçekleştirirse bu hiç bir vicdana sığmaz,onay görmez,lanetlenir.Sorun şu ki bu olaylar kötü niyetli öğrenciler tarafından birbirine sokuluyor.Yaptığım yanlıştı,zaten doğru olsaydı buralarda derdime niye çare aramak zorunda kalayım,belli ki en büyük eziyeti ben kendime etmişim:)
Beldede çalışıyorum ve kahvehanede oturdugumuz zamanlarda halk şöyle diyordu "nerede o eski öğretmenler,şimdiki öğretmenler öğretmen mi,öğrencilerin şebeği olmuşlar" ,vatandaş bunu söylerken öğretmeni de sistemi de suçlar nitelikte konuşuyordu.Demem o ki benim davam kamu adına açılmış ama kamu vicdanı bence farklı düşünüyor ve birazda bizleri suça yönlendiriyor.
Ben öğretmenim ve o sınıfla o öğrenciyle olay sonrası defalarca ders işledim,ve yanağına dokundum,kulağını çektim gibilerden yalan ifade vermediğim için hiç utanmadım.Ama bir yalan üzerimde baskı oluşturdu,neymiş onu çekip geri itmişim belini duvara vurmuş ve beli zarar görmüş,yalan ama kimi inandıracaksınız.Hakimin gözünde muhtemelen canisiniz ve sizin çocuğunuz var mı sorusuna benzer sorunlar yaşamış meslektaşlarım gibi maruz kalacağım.Suç var ortada ama bunun canilik yok,yaralama yok.Ne farkeder dokunmak basit yaralama,kaldıki ben dokundum da demiyorum zaten bildiğin tokat attım.Bu suçun cezası bence adli değil idari olarak araştırılmalıydı.Tabi bu işin bencesi olmaz bunuda farkında olduğum için bu forumdayım.Merak ettiğim halimden hiç anlamayan bir hakime düşersem en kötü ne olur elde bu bilgiler varken.Ya da halimden anlayan bir hakime denk gelirsem ifademde tokat attığımı söylediğim halde hiç ceza almama ihtimali hukukta mevcut mudur.
29-08-2012 23:56:11 cemil1 #

Cevap: Öğretmenin Öğrencisine tokat atması

Alıntı:

GaripAbdal rumuzlu üyeden alıntı
Öğretmen egosu için öğrenciye fiziki ya da sözel şiddet uygularsa,ve bunu karşısında kendini savunabilecek güçte birine yapıyormuş gibi düşmanına uygularcasına gerçekleştirirse bu hiç bir vicdana sığmaz,onay görmez,lanetlenir.Sorun şu ki bu olaylar kötü niyetli öğrenciler tarafından birbirine sokuluyor.Yaptığım yanlıştı,zaten doğru olsaydı buralarda derdime niye çare aramak zorunda kalayım,belli ki en büyük eziyeti ben kendime etmişim:)
Beldede çalışıyorum ve kahvehanede oturdugumuz zamanlarda halk şöyle diyordu "nerede o eski öğretmenler,şimdiki öğretmenler öğretmen mi,öğrencilerin şebeği olmuşlar" ,vatandaş bunu söylerken öğretmeni de sistemi de suçlar nitelikte konuşuyordu.Demem o ki benim davam kamu adına açılmış ama kamu vicdanı bence farklı düşünüyor ve birazda bizleri suça yönlendiriyor.
Ben öğretmenim ve o sınıfla o öğrenciyle olay sonrası defalarca ders işledim,ve yanağına dokundum,kulağını çektim gibilerden yalan ifade vermediğim için hiç utanmadım.Ama bir yalan üzerimde baskı oluşturdu,neymiş onu çekip geri itmişim belini duvara vurmuş ve beli zarar görmüş,yalan ama kimi inandıracaksınız.Hakimin gözünde muhtemelen canisiniz ve sizin çocuğunuz var mı sorusuna benzer sorunlar yaşamış meslektaşlarım gibi maruz kalacağım.Suç var ortada ama bunun canilik yok,yaralama yok.Ne farkeder dokunmak basit yaralama,kaldıki ben dokundum da demiyorum zaten bildiğin tokat attım.Bu suçun cezası bence adli değil idari olarak araştırılmalıydı.Tabi bu işin bencesi olmaz bunuda farkında olduğum için bu forumdayım.Merak ettiğim halimden hiç anlamayan bir hakime düşersem en kötü ne olur elde bu bilgiler varken.Ya da halimden anlayan bir hakime denk gelirsem ifademde tokat attığımı söylediğim halde hiç ceza almama ihtimali hukukta mevcut mudur.

Şidettin hiç bir türü tasvip edilecek bir şey değil. Bir öğretmen hangi şartlar altında olursa olsun, öğrenciye el kaldırmamalı.

Genelde hep kadına şiddetten bahsediyoruz ama Türkiyede şiddetin asıl kurbanları çocuklar ve yaşlılar.
30-08-2012 00:16:48 bestseller #

Cevap: Öğretmenin Öğrencisine tokat atması

şiddetin asıl kurbanları askerlerimiz olsa gerek..ya komutan döver durup dururken,ya terörist şehit eder,ya bunalır intahar eder.
30-08-2012 15:48:48 feyyar #

Cevap: Öğretmenin Öğrencisine tokat atması

Böyle olayları okuyunca seviniyorum,o eskidenmiş eti senin kemiği benim.

Okulda dayak,askerde dayak.Gözler yavaş yavaş açılıyor.

Sabır isteyen meslekleri sabrı olmayanlar bıraksın.Veliler cocuklarının şiddet görüp görmediklerini takip etsinler.Görmüş ise gereğini sonuna kadar yapsınlar.

Evdeki kendi cocuğuna vurabiliryor mu ki bizim cocuğumuza vursun.Engel olalım.

Bizim zamanımızda meşhur her okulda malum adı çıkmış dayakcı diye bilinen öğretmenler vardı.Ama bizim veli olduğumuz dönemde olmasın,engel olalım hep beraber.Pisikolojik destek mi alır ne yaparlar bilemem,ama sezon başında bende artık bir öğrenci velisi olarak,bu konuya dikkat edeceğim.Hep beraber.
30-08-2012 17:41:50 GaripAbdal #

Cevap: Öğretmenin Öğrencisine tokat atması

Mağdem duyarlı bir veli olmak istiyorsunuz önce okullardaki disiplin yönetmeliklerini okuyun,İlköğretimde hiç bir suretle öğrenci ceza alamıyor,okul değişikliği neredeyse imkansız,artık yeni sisteme göre liselerde de aynı uygulama var.
Psikopatın teki gider kız çocuğunu taciz ederr bişey yapamazsın,arkadaşları üzerinde baskı kurar bişey yapamazsın,küçük sınıflardan haraç ister alacağı ceza umrunda değildir,öğrencıye vereceğin uzaklaştırma cezası öğrencinin işine gelir evde tatil yapar,okuldan atamazsın.Benim okulumda kafasına fıstık kabuğu atılan öğretmenler var,Siz istiyorsunuz ki bizde böyle olalım.Doğru yolda değilsiniz veliler,yaptığınız hatayı eninde sonunda anlayacaksınız.Ben kendi tarafımdan hatamı anladım,sizde anlayacaksınız.On yıl önce imamlar büyük baskı altındaydı bu ülkede artık öğretmenler çünkü o dönemin furyası o şekildeydi,bu dönemin furyası da bu.Bırakın öğretmenleri cani gibi göstermeyi,hata yapmış değin,kimse kimsenin canına kastetmiyor,fiziki bütünlüğüne zarar vermiyor.Ben bunu şuna benzetiyorum aslanı yaralı gören çakal sürüsünün bütün gücüyle hucum etmesi,yeterki kudretten düştüğünü görmesin.Bu tabiatın kanunu herkes kendince haklı.




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.