Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Kadının evi terk etmesi

12-02-2004 08:53:06 cigdemak #

Kadının evi terk etmesi

merhaba,

Danışmak istediğim birkaç husus var. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Annem ve babam arasında geçimsizlik var. 30 yıllık evliler. Annem daha fazla tahammül edemediği için yaklaşık 2.5 ay önce evden eşyalarını alarak ayrıldı ve kız kardeşim ile birlikte başka bir eve taşındı. Annem boşanma davası açmadı babam açtı mı bilmiyoruz çünkü kendisiyle görüşmüyoruz. Babamın üzerine kayıtlı 2 adet evimiz var ve yine babamın adına açılmış banka hesapları var. Annemin endişesi; babamın bu evleri annemden habersiz satması ve bankadaki paraları çekmesi. Bunlara engel olmak için ne yapmamız lazım. Babamın oturduğu evin henüz tapusu alınmadı kooperatif hissesi ve ödemeleri devam ediyor. Eğer boşanma davası açılır ise babamın bankalardaki hesaplarına bakılır mı? Nafaka ve mal paylaşımı sırasında, parayı bankadan çektiği tarih dikkate alınır mı acaba? Çünkü hem evlerde hemde bankadaki paralarda anneminde hakkı var. Biz bankalarla görüşerek bişey yapabilir miyiz? Bir başka hususta, evi annemin terk etmesinin annemin aleyhine bir durum oluşturup oluşturmamasıdır. Çünkü duyduğuma göre bayan evi terk ederse ve erkek 6 ay bekler ve avukatı vasitasıyla geri dön çağrısı yaparsa annem bu çağrıya olumsuz cevap verirde eve dönmez ise mal paylaşımında haklarını alamazmış. Bunun gerçek payı nedir, doğru mudur? Annemin asıl amacı bu evliliği daha fazla sürdürmeden bitirmek ama haklarınıda almak. Çünkü kendisi çalışmıyor, ev hanımı ve geliri yok. Vereceğiniz bilgiler bizim için çok önemli. teşekkür ederim.
Çok acil olarak yanıtlarınızı bekliyorum. lütfen



12-02-2004 14:19:00 K.V. #
Sayın Çiğdem Ak;
Tapuya evlerin aile konutu olduğuna dair şerh koydurarak evlerin satılmasını önleyebilirsiniz.İleride evin satılması durumunda 3. kişilere karşı bu hakkınızı ileri sürebilirsiniz.

Terk hususnda yanlış bilgilendirilmişsiniz:
Medeni Kanunumuzun 164. maddesi terk sebebiyle boşanmayı düzenlemiştir ve şöyledir:
MADDE 164.- Eşlerden biri, evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadıyla diğerini terk ettiği veya haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmediği takdirde ayrılık, en az altı ay sürmüş ve bu durum devam etmekte ve istem üzerine hâkim tarafından yapılan ihtar sonuçsuz kalmış ise; terk edilen eş, boşanma davası açabilir. Diğerini ortak konutu terk etmeye zorlayan veya haklı bir sebep olmaksızın ortak konuta dönmesini engelleyen eş de terk etmiş sayılır.

Davaya hakkı olan eşin istemi üzerine hâkim, esası incelemeden yapacağı ihtarda terk eden eşe iki ay içinde ortak konuta dönmesi gerektiği ve dönmemesi hâlinde doğacak sonuçlar hakkında uyarıda bulunur. Bu ihtar gerektiğinde ilân yoluyla yapılır. Ancak, boşanma davası açmak için belirli sürenin dördüncü ayı bitmedikçe ihtar isteminde bulunulamaz ve ihtardan sonra iki ay geçmedikçe dava açılamaz.


Madde metnini isterseniz bir kez daha okuyunuz görüyorsunuzki durum sizin düşündüğünüz gibi değil.Annenizin eve dönmeme hakkıda vardır bunun şartı HAKLI BİR SEBEPtir (Kocanın her gece içip eve geldiğinde karısını dövmesi gibi...)

Kaldıki annenizin haklı bir sebebi olmasada terk sebebiyle mal paylaşımındaki haklarını kaybetmez.


12-02-2004 15:05:09 cigdemak #
öncelikle yanıt verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Cevabınız üzerine birkaç sorum daha olacak, yanıtlarsanız çok sevinirim.

Davaya hakkı olan eşin istemi üzerine hâkim, esası incelemeden yapacağı ihtarda terk eden eşe iki ay içinde ortak konuta dönmesi gerektiği ve dönmemesi hâlinde doğacak sonuçlar hakkında uyarıda bulunur, demişttiniz. Burda, dönmemesi halinde doğacak sonuçlar derken ne kastedediliyor acaba? Bu sonuçlar nelerdir?

Birde ilk yazımda sorduğum hususu tekrar sormak istiyorum. Babamın adına açılmış banka hesapları var. Eğer boşanma davası öncesinde bu paraları çekerse, nafaka ve mal paylaşımı sırasında parayı bankadan çektiği tarih dikkate alınır mı acaba? Bu paraların da bölünmesini istiyoruz çünkü. teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için. iyi günler

12-02-2004 16:14:59 Av.Feyz Pazarbaşı #
Sayın Khan kanun maddesi vererek konuyu çok yerinde açıklamışsınız. Ben de buraya uygulamada Terk nedeni ile dava açarken dikkat edilecek bazı ek hususları eklemeyi uygun görüyorum.
1- Terk nedeni ile ihtarda bulunurken, evi terkedenin müşterek haneye dönebilmesi için gerekli yol masrafını ve hatta müşterek ikametgahta kimsenin bulunmaması halinde konaklama (otel) parasının da gönderilmesi gerekir.
2 - İhtara, müşterek hanede kimsenin olmaması halinde , " anahtar teslim adresi " nin de bildirilmesi gereklidir.

https://www.hukuki.net
14-02-2004 19:20:10 K.V. #
"dönmemesi halinde doğacak sonuçlar" ibaresi karşı tarafın terk eden eşe karşı boşanma davası açmaya hakkı kazanacağı, davası sürecinde ve sonucunda kanunun verdiği tüm haklara sahip olacağı vb. sonuçlar kastedilmektedir.

Bankadaki hesaplar babanızın üstüneyse bu hesaplardaki varlıkların annenizin emeği ve yardımıyla kazanılmış olduğunu ispat edemezseniz bir hak iddia edemezsiniz diye düşünüyorum ama yinede bundan emin değilim






™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.