Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Evi terkeden eş kusurlu taraf olarak mahkemeye verilebilir mi?

18-09-2007 08:16:46 sesasesa #

Evi terkeden eş kusurlu taraf olarak mahkemeye verilebilir mi?

Herkese selam. Abim yedi yıllık evli ve gültepe de eşinin annesinin sokağında oturuyor. Evliliği süresinde sürekli karısından kaynaklanan sorunlar yaşadı. Eşi nişanlandığı zaman ben senin ailenle görüşmek istemiyorum diyip abimle olan bağlantımızı kopardı. Senede bir veya iki kere bayramlarda görüştük. Eşide iki ayda bir kavga çıkarıp evi terkedip annesine gidiyor ve bir ay eve gelmiyor. kendi evine gelip üstünü değiştirip banyosunu yapıyor. Bu ne demek onuda anlamış değiliz. Hiç bir şekilde eşlik görevlerini yapmıyor. Abim neredeyse ailesiz kaldı. Evlendiği zaman 100 bin kadar parası vardı. Onuda ailecek yemişler, kendi kardeşi araba aldı ve abisininde 20 binden fazla kredi kartı borcu varmış onu ödetmişler. Bu parayı vermiycez diyor.Sonuçta borç abisinin ve kardeşinin. Abim artık bu evliliğin bitmesini istiyor ama eşine bir şans daha verdi. Karısı annesinin evinde gelmiyor. Abim üsküdara evini taşıdı Eşi ölürümde gelmem diyormuş. Yani kusurlu taraf kendisi olduğunu ispatlayabilirmiyiz.Biz savcılığa dilekçe vericez şu tarihten itibaren evini terk etmiştir diye bize faydası olumu mahkemede. Çocuğu almak istiyoruz ama inadına vermiyor ve okadar kolay değil nafakanı alıcam diyor.Bu şartlarda mahkemede bizi neler bekliyor.
18-09-2007 08:31:37 şeytanınavukatı #

Re: Evi terkeden eş kusurlu taraf olarak mahkemeye verilebilir mi?

Evi terke dayali boşanma davasının koşulları bellidir.

Evi terk eden eş 4 ay beklenir. Sonra mahkemeye başvurularak eve dönmesi için samimi bir ihtar çekilir. Yol parası gönderilir, evin anahtarını alacağı yer belirtilir. Eş 2 ay içinde dönmez ve eve dönmemek için haklı bir neden göstermezse tamamen kusurlu olur. Dava boşanmayla sonuçlanır.

Bu 2 ay içinde eş döner ardından yine giderse, tekrar 4+2 aylık süreç başlar.

Eşlik görevlerini yapmaması, müsrifliği ve aralarındaki geçimsizliklere dayanarak ayrıca "aile birliğinin temelden sarsılması"na dayanarak boşanma davası açılabilir. İddiaların ispatı gerekir.

Boşanma davası açıldıktan sonra mahkemenin kararı kesinleşinceye kadar (yargıtay aşaması dahil) kadına tedbir nafakası ödenmesi kararı çıkacaktır. Anne yanında kalan çocuk için de dava sırasında ve sonrasında nafaka ödenir.
18-09-2007 09:35:46 sesasesa #

Re: Evi terkeden eş kusurlu taraf olarak mahkemeye verilebilir mi?

Yanlız abimin eşi yedi yıldır aklına estikçe evi terkedip annesinin yanına gidip bir ay gelmiyor.Bu olay senede 4- 5 kere tekrarlanıyor.Bunun dışında zaten abim iş düzeni açısından bir gün evde birgün işte oluyo tamgün eşide zaten hergün annesine gidiyo gece gündüz . Abimi resmen içgüvey konumuna düşürdü ve hiç bir akrabamızla görüşmedi kendisinin sosyal statüsünü yok etti bizde bunu için tazminat davası açabilirmiyiz ve boşanmada alınıcak karada etkisi olumu? Kendisi manevi tazminat isterse bunda nekadar etkisi olur? Ayrıca abimin parasını kullanmışlar erkek kardeşleri kredi kart borçlarını ödeyip araba almak için bi miktarda borç almışlar 25.000 bin civarlarında bunun için ayrı davamı açmamız mı lazım parayı unut diye yazdıkları mesajlar var elimizde.
18-09-2007 09:47:40 şeytanınavukatı #

Re: Evi terkeden eş kusurlu taraf olarak mahkemeye verilebilir mi?

Belli sürelerde gidip sonradan dönen eş için evi terke dayalı boşanma davası sonuç vermez, "aile birliğinin temelden sarsılması"na dayanarak boşanma davası açılabilir.

Maddi-manevi tazminat davası boşanma davasıyla birlikte veya boşanma davasından sonra açılabilir.

Boşanma davasıyla birlikte açılırsa ekstra harç ödenmez. Boşanmadan sonra açılırsa talep edilen miktarın belli yüzdesi kadar harç ödenir.

Ağabeyinin borçları için verilen para maddi tazminat, diğer nedenlerle manevi tazminat talep edilebilir. İddialar ispatlanırsa hakim tazminat miktarına karar verir.

Tazminatın tahsili boşanma kesinleştikten sonra mümkün olur.

Detayları mutlaka bir avukata danışın.
18-09-2007 10:19:04 sesasesa #

Re: Evi terkeden eş kusurlu taraf olarak mahkemeye verilebilir mi?

İlginiz için çok teşekkürler.
18-09-2007 14:33:23 sesasesa #

Re: Evi terkeden eş kusurlu taraf olarak mahkemeye verilebilir mi?

Şimdiye kadar verdiğiniz cevaplar için tekrar teşekkürler. Ama kafama takılan bazı şeyler var. Abimin çocuğu bazen bizde bazen annesinde kalıyo çocuk bizde kalsa ve aile birliğinin temelden sarsılması na dayanarak boşanma davası açsak mahkeme kararı olmadan polise başvurarak anne çucuğunu elimizden alabilirmi.Yada çocuk babasında kalınca kaçırdılar benden diye bir suçlamada bulunabilirmi? 4 yaşında oğlan çocuğu.Ayrıca annenin bazı evi terk edişlerinde çocuğu babanın üzerine bırakıp gitmesi ve bize gelene kadar olan gelişimininde normalin altında olması (kendini diğer insanlara kapatıp asla konuşmaması yanikonuşamıyordu dili bağlı gibiydi, insanların kendisine seslenmesine dahi dönüp bakmaması halbuki söylenen herşeyi anlıyodu ,ayrıca bize 3 yaşından beri gelip gidiyor daha önce annesi getirmiyordu parkı dahi çocuğun bilmiyor olması) annenin bakımda yetersizliği velayetin bize verilmesinde yeterli olurmu? yoksa erkek çocuğu olması ve yaşının küçük olması nedeniyle anneyemi verilir?
18-09-2007 15:34:56 şeytanınavukatı #

Re: Evi terkeden eş kusurlu taraf olarak mahkemeye verilebilir mi?

Annenin yanında götürdüğü çocuğu bir şekilde kaçırmanız doğru olmaz.
Annenin giderken bıraktığı çocuğu ise mahkeme kararı olmadan vermenize gerek yok.

Erkek çocuk anneye, kız çocuk babaya verilir diye bir kural ben duymadım.

Ama küçük yaştaki çocuğun velayeti, çocuğun aleyhine bariz bir durum olmadıkça anneye verilir. Annenin çocuğun ruhsal ve bedensel gelişimine olumsuz etki yaptığını kanıtlayarak çocuğun velayetini almak mümkün olabilir.

Hakim çocuğun yararını gözeterek bu konuda karar verecektir.
19-09-2007 09:31:01 sesasesa #

Re: Evi terkeden eş kusurlu taraf olarak mahkemeye verilebilir mi?

Ben tabiki kaçırmadan söz etmiyorum bahsettiğim gibi abim evini üsküdara taşıyor ve eşi annesinin semtinden taşınıp üsküdara gelmemek için tekrar evi terketti.Bu süre zarfında çocuk bir hafta bizde bir hafta onlarda kalıyo. Ama boşanma davasında tavırlarının değişiceğini biliyoruz. bazen abimi tehdit edip bu çocuğun yüzünü göremezsin diyor. iki gün önce çocuk bize getirildi. Benim demek istediğimde evi terkeden anne , çocuğu bizde almak istiyoruz ve karşı tarafın nafaka için zorluk çıkarıcağını biliyoruz anne istesede çocuğu vermesek ee buda babası sonuçta bize karşı nasıl bir yola başvurabilirler. merak ettiğim buydu çocuk şuan zaten bizde kaçırmak gibi birşey yok. Bizi suçlayabilleceği birşey olurmu?
19-09-2007 13:03:20 cixxo #

Re: Evi terkeden eş kusurlu taraf olarak mahkemeye verilebilir mi?

merhaba buna benzer bir soru da benim olacak benim eşim 2 yıl önce başkasını sevdiğini söyleyerek terk etti. ilk zamanlar işi yokusa sürmek amacı ile bosanmayı düşünmedim bu arada da ondan davayı acmasını bekledim ama 1 yıl geçmesine rağmen hiç bir sey yapmadı ve en sonunda davayı ben actım şimdi ne kendisine ulaşabiliyorum ne de mahkemeye geliyor.ama ben bu davanın daha fazla uzamasını istemiyorum yapabileceğim herhangi bir şey var mı veya hakime neyi ispatlamalıyım ayrı yaşadığımız süre 2 sene oldu bu nu da muhtardan aldığım belge ile ispatlıyorum baska neler yapabilirim ??????
ne olur yardımcı olun
22-09-2007 00:27:19 lich #

Re: Evi terkeden eş kusurlu taraf olarak mahkemeye verilebilir mi?

Terk nedeniyle dava açılması durumunda ( 2 aylık bekleme süresi sonunda ), dava açıldıktan sonra davalı eve dönse ne olur? davacının kovması mı lazım, yoksa mesken ihlali davası açması mı lazım?




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.